Ahhoz képest, hogy a Tourt követően Eusebio Unzué elég csúnyán beleállt a csapata első számú versenyzőjébe, Enric Mas vártatlanul erősen zárta a szezont. Bár Evenepoeltól azért messze volt, akárcsak tavaly, megint második lett a Vueltán, és kifejezetten jól ment az őszi olasz egynaposokon.
„Az a pszichológiai leblokkolás, amit Mas tapasztalt a Tour alatt, nem normális. Ebből kiindulva úgy látjuk, hogy 27 évesen még mindig nem elég érett a kapitányi szerepre. Nem áll készen arra, hogy a hátára vegye egy csapat és egy nemzet elvárásait”– mondta Unzue még a Vuelta előtt.
Más a Tour de Francealatt maga is beszélt arról, hogy komoly mentális nyomás nehezedett rá, ezért például a lejtmenetekben is jóval bizonytalanabb volt, mint korábban. Ez viszont Unzuénél úgy csapódott le, hogy a versenyzője éretlen, és fejben sem áll készen egy GT megnyerésére.
Tour de France
„A Tourt szívesen törölném az agyamból” – Enric Mas mélyről jött vissza a Vuelta-dobogóra
26/11/2022 - 17:18
Mas ezt követően egy specialistához fordult, majd elment a Vueltára, ahol Roglič búcsúja után ő maradt az egyetlen versenyző, akitől Evenepoelnak érdemben tartania kellett. Második lett összetettben, majd megnyerte az Emiliát, az ő pontjai nélkül azért elég nagy bajban lett volna a bent maradásért küzdő Movistar.
A szezonod vége elég erősre sikerült, de összességében milyen éved volt?
Bárcsak az eleje is úgy alakult volna, mint a vége. Pedig a Tour előtt életem legjobb számait hoztam. Viszont jöttek a bukások, az eredmények meg elmaradtak. Ekkor azért elég mélyen voltam. Ha nincs mellettem a csapat, a vezetőség, és egy specialista, nehezebben dolgozom fel az egészet.
A Vueltán és ősszel is jól mentél. Ebből mi következik a jövőt illetően?
Nem lenne rossz egy kicsit később kezdeni, mint idén, de összességében sok változást nem tervezek a programomban: Tour aztán Vuelta. Viszont tanulsága az évnek, hogy azokon a napokon, amikor kifejezetten erősnek érzem magam, bátrabban kell versenyeznem. És természetesen megpróbálunk a csapattal együtt az időfutamban is fejlődni. Nagyon nehéz úgy Grand Tourt nyerni, ha ebben a számban gyenge vagy.
A jövő évi Touron csak 22 kilométenyi időfutam lesz.
Én ennek örülök.
A Movistar 2023-as kerete nemrég véglegessé vált. Guerreiro mellett Gaviria is az érkezők között. Mit szólsz az erősítésekhez?
Fernandóval mentem együtt még a Quick-Stepben. Akkoriban olyan erős volt, hogy azt nyert meg, amit csak akart. Az sem zavarta, ha 700 méterről kellett indulnia a sprintre. Ha ő rendben lesz, és Guerrierióval együtt gyorsan beilleszkedik, sokat segíthet nekünk.

Enric Más

Fotó: AFP

Még a Tour előtt 2025 végéig hosszabbítottál, pedig akkor nem volt biztos a Movistar élvonalbeli tagsága.
Szeretik itt tekerni, remek a kapcsolatom a vezetőséggel, minden szinten jól bánnak velem, anyagilag is megbecsülnek. Nincs okom váltani.
Mit gondolsz, tényleg ellenfele lehetsz majd Pogačarnak vagy Vingegaardnak egy Grand Touron?
Szerintem igen. Az idei szezon után azért nőtt az önbizalmam, és nem érzem irreálisnak, hogy ott legyek mellettük. Nyilván garantálni nem tudok semmit, de hiszek benne.
Itt van Ayuso és Rodríguez, akik a jövő nagy spanyol reménységei. De te hova helyezed magad?
Huszonhét évesen azért még nem vagyok olyan idős. A spanyol kerékpársportnak büszkének kell lennie az értékeire, de én például 22-23 évesen nem voltam olyan szinten, mint most ezek a srácok.
Ha egyetlen kívánságod lenne 2023-ra, mit kérnél?
Egészséget. Meg talán azt, hogy kerüljön el a balszerencse. Ha ez meglesz, akkor nagy dolgokat érhetünk el.
(Forrás: AS, Marca)
Kerékpár
Valverde visszavonult, de a Movistar már megtalálta az utódját
10/11/2022 - 18:21
Giro d'Italia
Giro 2023: Három időfutam az útvonalban, jöhet Evenepoel?
17/10/2022 - 18:07