Az emlékezetes szemsérülésnek szerencsére nem maradt semmi következménye, és a Vallon körön elszenvedett bukása sem vetette vissza.
Bini Girmay megérkezett Ausztráliába, de érthető módon jóval több figyelmet kap, mint tavaly ilyenkor. Nagyot fordult vele a világ, 2021 szeptemberében pont a leuveni vb-n, az U23-as korosztályban szerzett ezüstje után robbant be, pedig akkor a Wanty már jó érzékkel lecsapott rá.
Az idei szezont a Trofeo Alcudia megnyerésével indította, de a komoly ismertséget a Gent-Wevelgemenaratott győzelem hozta meg számára. A Girón szerzett szakasz, már minden várakozását felülmúlta, de arról a napról mégis egy bizonyos pezsgősdugó maradt meg sokakban. Ami pár hónappal később az új bukójára is felkerült egy vicces grafika formájában.
Kerékpár
Mathieu van der Poel: késő volt, aludni szerettem volna, de már másképp csinálnám
7 ÓRÁJA
A szemsérülés már csak egy rossz emlék, Girmay – akárcsak Valter Ati vagy Wout van Aert – Kanadában hangolt a vb-re, majd főpróbaként második lett Van der Poel mögött a GP Wallonie-n.
A nagyközönség talán pont a tavalyi vb-n ismerhette meg a nevedet, miután ezüstérmes lettél U23-ban. Attól a ponttól kezdve változott meg az életed?
Szerintem igen. A vb ezüst volt az első nagy lépés a változás irányába. A Gent-Wevelgemen meg a Girón aratott győzelmem után, durván beindultak a dolgok. Tv stábok, újságok, interjúk, rengeteg szurkoló és aláírás osztás, nekem onnantól kezdve minden teljesen új volt. Eritreában megjelentem a tv-ben, állandóan rólam beszéltek, de próbáltam szelektálni a meghívások között, már amennyire lehetett. Mert valamikor pihenni is kell.
Idén viszont már a felnőttek között indulsz, és nyilván figyelni fognak rád.
A vb mindig az év versenye, de ugyanúgy készülök rá, mint bármelyik más egynaposomra. Voltak azért hosszabb, 5-6 órás edzéseim, a sok utazáshoz 17 éves koromban már hozzászoktam, időben megjöttem, szerintem rendben leszek.
Mennyit változott a mezőny? Sokkal jobban figyelnek rád és kevesebb a barátod?
Jó érzés, hogy sok helyen számolnak velem, de ennek természetesen megvan a másik oldala is. Már nem tudok úgy mozogni a mezőnyben, mint pár éve. Figyelnek rám, de senki nem ellenséges velem. Legalábbis én így látom.

Biniam Girmay

Fotó: AFP

Kellően erős az eritreai válogatott ahhoz, hogy ti irányítsatok?
Hatan vagyunk, mindenki profi, ráadásul mindenki jó formában van, ettől még szerintem nem nekünk kell versenyt csinálni. Okosan kell menni, az pedig nagy eredmény lenne, ha a Natnael Tesfatsion, Amanuel Ghebreigzabhier, Henok Mulubrhan hármasból valaki az utolsó két körben még velem lenne, és esetleg tudna segíteni. Akár a frissítésben is. Ezután már minden csak rajtam múlik.
Nálad ki a legnagyobb esélyes az aranyra?
Ez egy trükkös kérdés, mivel egy névvel nem tudok válaszolni. Van Aertot azért én is az első helyre teszem, mögötte ott van Michael Matthews, aki a saját hazájában versenyezhet, és fekszik neki a pálya. Aztán ugye Van der Poel, vele egy ilyen hosszú versenyen, sőt, szinte minden egynaposon számolni kell.
Tegyük fel, hogy vasárnap ezzel a három versenyzővel együtt érkezel a célba. Ki nyerné a sprintet?
Majdnem 270 kilométer után, nem csak a gyors lábak számítanak. Egy ilyen sprint már inkább azon múlik, hogy ki a legfrissebb. Ezt pedig most még nem igazán érzem.
forrás: nieuwsblad.be
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
11 ÓRÁJA
Országúti Világbajnokság
Van der Poel pénzbüntetést kapott, már repülhet is haza
26/09/2022 - 07:58