Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van der Poel: „Öngyilkosság lenne messziről támadni Pogačarral”

Bodnár Gergő

Frissítve 15/03/2024 - 21:12 GMT+1

Akárcsak két éve, Mathieu van der Poel megint a Milano-Sanremón kezdi a szezont. A mezőny többsége már minimum egy hónapja versenyez, ő viszont szombaton megy először élesben. Ez esetében nyilván nem sokat számít, 2022-ben például az első versenynapján jött be harmadik helyen a Sanremón, ami szerinte az egyetlen olyan klasszikus, amit topforma nélkül is meg lehet nyerni.

Mathieu van der Poel

Fotó: AFP

A pályabejárás már csütörtökön megvolt, emlékek felfrissítve, Mathieu van der Poel készen áll a szezonkezdésre.
Akárcsak két éve, megint a Milano-Sanremón indítja az idényt, miközben a fő ellenfelek többsége már minimum egy hónapja versenyez. Van der Poel szombaton megy először élesben, bár ez nála részletkérdés.
2022-ben pont az első versenynapján jött be harmadik helyen a Sanremón, ami szerinte az egyetlen olyan nagy klasszikus, amit topforma nélkül is meg lehet nyerni. Ha sikerülne a címvédés, 41 év után az első versenyző lenne, aki világbajnoki trikóban győz a Milano-Sanremón.
Van még értelme pályát járni egy Sanremo előtt?
Persze, mivel a Cipressa és a Poggio olyan emelkedők, amelyekre az év többi részében nem jutok el. A Flandria útvonala más, arrafelé többet tudok edzeni. Soha nem árt felfrissíteni az emlékezeted, bejártuk a pálya végét, és újra megnéztük a lejtmeneteket.
Előjöttek az emlékek?
A tavalyi egy szuper győzelem volt, ha most is olyan lábaim lesznek, nincs baj.
Gondolkoztál már a taktikán?
Itt nincs mit taktikázni, minden a Poggión múlik. Mivel Pogačar láthatóan formában van, már a Cipressán nagy tempó várható, ott is figyelni kell a helyezkedésre.
Két éve is a Sanremón kezdted a szezont, ez nem hátrány?
Nyilván pár verseny kell, hogy elérjem a legjobb formámat, de elég keményen edzettem Spanyolországban. Az első előtt mindig vannak benned kérdések, de nem izgulok. Szerintem készen állok.
Ha megnézzük a tavaszodat, van három olyan verseny (E3, Gent-Wevelgem, Liège) amit még nem tudtál megnyerni. Ezek nagy céljaid?
Nincs különbség a versenyek között. Ahol a tavasz során elindulok, ott kivétel nélkül nyerni szeretnék.
Bár nem egyszerre, de különböző versenyeken Pogačarral, Van Aerttal és Evenepoellal is találkozol. Melyik párharctól tartasz a leginkább?
Félni egyiktől sem félek, inkább várom őket. A Flandria és a Paris-Roubaix azok a versenyek, amelyek a legjobban fekszenek nekem, de elég realista vagyok ahhoz, hogy tudjam, Pogačar meg Evenepoel miatt a Liége vélhetően nekem túl nehéz lesz.
De ha a Flandria meg a Roubaix fekszik a legjobban, akkor szombaton valószínűleg még nem leszel a legjobb formában?
Szerintem az öt nagy egynapos közül a Sanremo nyerhető úgy, hogy még közel sem vagy rendben. A Flandriára soha nem mennék el úgy, hogy előtte nem versenyzek élesben, de itt simán elindulok.
picture

Mathieu van der Poel (Fotó: Milano Sanremo - Twitter)

Fotó: Twitter

A Strade Bianchét láttad?
Amikor visszajöttem az edzésemről, Pogačar már rég szökésben volt, Nem hiszem, hogy sok mindenről lemaradtam.
A 81 kilométeres szóló lenyűgöző volt, de lehet valami hasonlót csinálni a Sanremón?
A Poggio egy olyan emelkedő, ahol nehéz bárkit is teljesen kiszórni, majd szólóban ellépni, de ha valaki képes rá, akkor ő Tadej. Hiába készülsz a támadására, ha megvan az ereje, akkor nincs mit tenni.
Mennyire tartod valószínűnek, hogy hosszú idő után a versenyen már a Cipressán beindul?
Nem lepne meg. Szerintem onnan gyakorlatilag lehetetlen hazaérni, de Tadej bebizonyíthatja, hogy tévedek. Én viszont nem mennék vele, az szerintem kész öngyilkosság.
Nem volt rossz csak edzeni, miközben a többiek már rég versenyeztek?
A belga nyitóhétvégén szívesen ott lettem volna, de a cross-vb és a magaslati edzőtábor miatt ezt nem tudtuk összehozni.
Tavaly sok nagy versenyt nyertél, idén magasabbra került a léc?
Igen, szeretnénk ugyanolyan jól teljesíteni. Tudom, hogy a 2023-as kivételes év volt, és simán elképzelhető, hogy idén bármennyire szeretném, nem fogok nagy egynapost nyerni. Érzések alapján erősebb vagyok, de attól, hogy jó számokat hozol az edzésen, nem fogsz versenyeket nyerni. Mindig próbálok jobb és jobb lenni, ahogy a glasgow-i világbajnokságon is erősebb voltam, mint a tavaszi klasszikusokon.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés