Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Wellens: „Senki sem tud minden nap Pogačarral edzeni, kitekeri az ember nyakát”

Kálmán Laci

Frissítve 15/03/2024 - 10:15 GMT+1

Tim Wellens két héttel ezelőtt tökéletesen látta el a segítői feladatokat, mielőtt kapitánya, Tadej Pogačar 81 km-rel a cél előtt megindult volna a Strade Bianchén. A belga minden bizonnyal a Poggión is valami hasonlóra készül majd szombaton a szezon első kiemelt klasszikusán, a Milánó-Sanremón. Wellens szerint a szlovénnek van egy nagy előnye a többiekkel szemben.

Pogačar UFO-üzemmódban nyerte a Strade Bianchét, Valter Attilának küzdős versenye volt

Tadej Pogačr arra készül, hogy a Liége, a Lombardia és a Flandria után kipipálja a negyedik nagy klasszikust is. Ha sikerülne neki, már csak a Roubaix hiányozna az eredménysorából.
Tim Wellens bő egy éve teker az UAE színeiben, és ez alatt az idő alatt sikerült Pogačart elég jól megismernie. A belga többek között arról mesélt, milyen ember a szlovén a kerékpáron, és milyen civilben.
„Talán az a leginkább meglepő, hogy ő egy teljesen hétköznapi figura. Megnyerte a Tourt, háromszor volt az év legjobb kerékpárosa, de két lábbal a földön jár. Szerintem nem sokan lennének erre képesek az ő helyében.”
„Bármit is csinál, mindenben ő a legjobb. Legyen szó autóvezetésről, Monacóban senki sem vezet úgy, mint ő. Elkezdett padelezni, és rögtön ő volt az egyik legjobb. A csapaton belül ő megy legjobban hegyre fel, de nincs nála jobb lejtmenetben sem. Ha sprintre kerül a sor, ott sem lehet őt megverni.”
Wellens azt mondja, hogy bár edzésen szokott néha rossz napja lenni, de még olyankor is ő a legjobb.
„Néha van, hogy nem tud kajálni edzés alatt. De hiába, akkor sem lehet vele mit kezdeni. Elképesztő. Decemberben Tadej, Adam (Yates) és én elmentünk egy egész napos tekerésre, és ő brutál gyors volt. Ilyenkor jön rá az ember, mennyire jó az alapkondíciója, és ilyenkor érted meg azt is, hogy teljesen normális, hogy ennyire sokat nyer.”
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Nem edzenek együtt túl gyakran, nem véletlenül.
„Az nem lenne jó ötlet. Azt nem lehetne bírni nap mint nap. Kitekerné az ember nyakát.”
Wellens szerint az egész csapat gyorsabb attól, hogy Tadej ott teker köztük.
„Télen elmentünk egy hatórás edzésre, aminek 36-37 km/h-ás átlag jött ki a végére. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan nagy tempó volt. Egész nap szenvedtem. Senki sem panaszkodik ilyenkor, mindenki csak teker jó gyorsan. Azért ez nincs meg minden csapatban.”
Azt mondja, semmi kétsége afelől, hogy Tadej mind az öt nagy klasszikust képes lesz megnyerni.
Nem tudom, van-e verseny, amit ne tudna megnyerni. Talán a Roubaix fekszik neki legkevésbé. De mindenki emlékezhet a Tour kockaköves szakaszára. Abban is ő volt a legjobb a mezőnyben.
Nem stresszel, hihetetlenül jól kezeli a nyomást. Úgy versenyez, mintha edzésen lenne. Ezt mondjuk a Stradén is láthattuk két hete.
„Látom, hogy mások azért nem kezelik ennyire jól a nyomást, és az olyan helyzeteket, amikor vannak elvárások velük szemben. Tadej mindent játékosan fog fel. Ez egy adottság, és egy nagyon nagy előny a többiekkel szemben. Ha továbbra is így élvezi a kerékpározást, hosszú pályafutás állhat előtte."
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Bár, ahogy Wellens mondta, edzeni nem mindig könnyű vele, a versenyzés viszont annál nagyobb buli.
„Mindenhová követ. Annyira erős technikailag, hogy bárhol tekersz a mezőnyben, ő mindig ott van a kerekeden. Nyomhatod bármilyen keményen, ő sosem fogja azt mondani, hogy menj lassabban. Sőt, odaszól, hogy lehet gyorsabban. De ha rossz napom van, akkor sem lesz mérges. Tudomásul veszi, és megérti, hogy nem mindenki olyan jó, mint ő.”
Ezek után talán nem is kell mondani, hogy a kapitányi szerepbe nem kell tudatosan belehelyezkednie.
„Az megy neki magától. Nem kell erőfeszítéseket tennie azért, hogy tiszteljük. Mindenki automatikusan beáll mögé. Így nekünk is könnyebb. Ha lenne két, nagyjából ugyanolyan kaliberű versenyző, az okozhatna gondot, itt viszont mindenki tudja, hogy ki a legjobb, őt is beleértve.
„A taktikával kapcsolatban optimista, mintha csak egy PlayStation játékról lenne szó. Egyenes, megmondja, amit gondol. Az útvonal viszont nincs ott feltétlenül a fejében. A Flandriát is úgy nyerte meg, hogy nem ismerte az összes emelkedőt. Számára nem annyira fontos, hogy betéve tudja a pályát. Olyan magas szinten van, hogy automatikusan ő lesz a legjobb.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés