Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Milano-Sanremo - élő közvetítés az Eurosporton!

Milano - Sanremo
Férfiak | 16.03.2024
Élő
Élő frissítések
Eurosport Magyarország

Frissítve 16/03/2024 - 17:09 GMT+1


Live comment icon
Lemaradtál a versenyrő? Gond egy szál se, mutatjuk az összefoglalót, de aki visszanézné a teljes közvetítést, az látogasson el az eurosport.hu/watch oldalra, és azt is megtalálja.
A belga Jasper Philipsen kiscsoportos sprintből nyerte a Milánó-Sanremo országúti kerékpáros versenyt.
Az öt legnagyobb egynapos megmérettetés, az úgynevezett Monumentumok közül hagyományosan a hosszú távjáról ismert, idén 115. alkalommal megrendezett északolasz verseny az első az esztendőben. A szombati versenyen Paviából vágott neki a mezőny a 288 kilométeres, az elmúlt kiírásokhoz képest valamivel rövidebb távnak, melynek első fele sík volt. A másodikban jöttek a versenyt meghatározó emelkedők, a táv végén a Cipressával és az ikonikus Poggióval, amely után lejtmenetet, majd rövid sík részt követően a Via Román várt befutó a kerékpárosokra.
A nap nagyrészében tízfős szökevénycsoport tempózott a mezőny előtt, amelyben hét korábbi győztes tekert. Az utolsó 50 kilométerhez érve nagyot növelt az addig is magas iramon hátul az UAE, amely az egyik legnagyobb esélyesnek tartott szlovén Tadej Pogacarért dolgozott.
A szökevények legtovább kitartó tagjai épp buktak a Cipressa lejtmenetében, amikor utolérte őket a nagy tempótól darabokra szakadt mezőny maradéka. Egyedül Davide Bais (Polti Kometa) maradt az esélyeseket magába foglaló, mintegy negyven fős csoport előtt, ám őt is befogták. A cél előtt 6,5 kilométerrel indult először Pogacar, de a másik nagy favorit, Mathieu van der Poel vezetésével többen is reagálni tudtak rá.
Hétszáz méterrel később újra támadott a szlovén, a világbajnok és címvédő tudott csak utánaeredni az üldözősorból a csúcs előtt, az ereszkedés közben viszont több remek lejtmenetező is utolérte kettősüket. A két évvel ezelőtti győztes szlovén Matej Mohoric a lejtő alján tempóból támadott, Van der Poel vezetésével azonban utolérték, ahogy az utolsó kilométeren belül próbálkozókat is. Így kiscsoportos sprint döntött 12 versenyzővel, ebben Van der Poel csapattársa, Jasper Philipsen bizonyult a leggyorsabbnak, minimális különbséggel megelőzve az ausztrál Michael Matthewst. Pogacar harmadik lett.
A 26 esztendős Philipsen pályafutása során először nyert tavaszi klasszikus egynaposon. A 46,1 kilométer/órás átlagával ez volt minden idők leggyorsabb Milánó-Sanremója. (részben MTI)
picture

Centik döntöttek minden idők legnagyobb átlagsebességű Milano-Sanremóján - összefoglaló

Live comment icon
Philipsen nagyon hálás Van der Poelnak
"Elmondhatatlanul boldog vagyok. Talán a Milánó-Sanremo az egyetlen olyan klasszikus, amit én megnyerhetek. Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatként ezt így összehoztuk, Mathieu van der Poel óriási munkát végzett a végén."
"Egésznap jól voltam, és éreztem, hogy ez az én napom lehet. Hittem benne, hogy sikerülhet, de azt is tudtam, mindennek össze kell jönnie a győzelemhez. Óriási köszönet jár Mathieu-nek, aki hatalmasat dolgozott."
Live comment icon
Michael Matthews a boldog csalódott
"Őszinte leszek, kicsit örülök a dobogónak, de csalódott is vagy. Az, hogy egy Milánó-Sanremo szintű versenyen ennyire közel vagy a dobogóhoz... nehéz feldolgozni."
"Nem hiszem, hogy bármit másként kellett volna csinálnom, ezt most így alakult."
Live comment icon
Így néz ki egy boldog győztes!
picture

Fotó: Getty Images

Live comment icon
Mohoric egy pillanatra elhitte

"A lejtmenet alján indítottam a támadást; de nagyon nehéz volt meghozni a döntést. Tudtam, hogy csak ilyen taktikával nyerhetek. Tisztában voltam vele, hogy Jasper Philipsen még ott van, és Mathieu van der Poel is segíteni fog neki. Egy pillanatra elhittem, hogy sikerülhet. Nem nagyon volt más lehetőségem."
Live comment icon
Pogacar a befutó után
"Nagyon jónak éreztem a lábaimat, de nem volt elég nehéz a vége, hogy le tudjam szakítani a többieket. Mindent megtettem, ennél sokkal többet nem tudtam volna."
"Ez volt az egyik leglassabb verseny az utóbbi időben, az első pár órában nagyon könnyű volt a tempó."
"Mindennek tökéletesnek kell lennie, hogy ezen a versenyen nyerni tudj, és nekem most nem volt az."
Live comment icon
Aki lemaradt az utolsó killométerről, itt tudja megnézni!
picture

Az idegek harca a végjátékban, hidegrázós sprintbefutó döntött a Sanremón

Live comment icon
Live comment icon
Megvan a győztes: Jasper Philipsen ünnepel!
MICSODA BEFEJEZÉS!
Senki sem ünnepel, valószínűleg centik döntöttek, várjuk a célfotót!
Sprint
Borzasztó feszültség az elejében, Sobrerót megfogta Pidcock és megindult.
Live comment icon
UTOLSÓ KILOMÉTER
Mohoricot megfogták, egymást nézegetik a versenyzők.
Live comment icon
Mohoric támad, el tudott lépni Pogacaréktól.
3 km
Pogacar vezeti a lejtmenetet, de van der Poel, Pidcock, Pedersen és Mohoric ott van a sarkában.
3,7 km
Pogacarra és Van der Poelra megérkezett Pidcock.
Gannának technikai problémái vannak, látványosan lassult, de még az üldözők között maradt.
5 km
Ezúttal csak Van der Poel tudta tartani a tempót Pogacarral, már van néhány másodperces előnyük.
5,8 km
Live comment icon
Pogacarnak nem tetszett, hogy felértek rá a többiek, újabb támadást indított ugyanott, ahol tavaly, a Poggio táblánál.
Van der Poel, Ganna, Bettiol, Matthews és Pidcock is tudott menni Pogacarral.