Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Adrie van der Poel: „Mathieu csak most lendül bele”

Szabó Bence

Frissítve 21/03/2023 - 09:46 GMT+1

Mathieu van der Poel édesapja inkább nem követte végig a Sanremót, de az utolsó kilométereket a tévében azért megnézte. Szerinte a fia nem kockáztatott sokat a lejtmenetben, de egy kicsit erősebb volt, mint a riválisai. Ez a győzelem leveszi a nyomást a válláról a kockaköves klasszikusok előtt, ahol agresszívabb stratégiával és még jobb formában állhat majd rajthoz.

Van der Poel komoly előnnyel nyert, Valter Attila a 34. helyen jött meg - összefoglaló

Mathieu van der Poel családja a helyszínen izgulta vissza a holland versenyző Milánó-Sanremo-győzelmét. Legalábbis az édesanyja, Corrine ott volt a célvonal közelében, ahogy a barátnője, Roxanne is. Az édesapja, Adrie van der Poel viszont nem utazott el Olaszországba, de még a tv előtt sem követte végig az eseményeket. Megvolt rá az oka.
Adrie, aki maga is sikeres versenyző volt a nyolcvanas években, nehezen viseli, ha tétlenül kell izgulnia a fiáért. Ilyen esetekben inkább keres magának valami elfoglaltságot.
„Elég keveset láttam a versenyből, néhány részletet. Gondoskodtam róla, hogy dolgom legyen. Inkább elfoglalom magam egy ilyen egynapos alatt, mint hogy a tévé előtt üljek elejétől a végéig. Ha a saját fiad teker nagy esélyesként, nehezen tudod elképzelni, hogy ez mit jelent. Egy ilyen versenyen, ahol bármi megtörténhet.”
Azért az utolsó kilométerekre csak ő is odakerült a képernyő elé.
„Az utolsó két kilométert nyilván láttam! Ez volt ez egyik legerősebb teljesítménye. Főleg a síkon. Nyugalmat láttam az arcán, míg a többiek jobban szenvedtek. Nem volt nagy különbség, de kicsit jobban elfogytak a végére.”
A győzelem már csak azért is különleges a család számára, mert 62 évvel ezelőtt Mathieu nagyapja, Raymond Poulidor már megnyerte a versenyt.
Ezek különleges mérföldkövek, mint a Tour sárga trikó két évvel ezelőtt. Ráadásul a Sanremo volt Papy egyetlen nagy klasszikus győzelme, ez még szebbé teszi.
Érdekes, hogyan viszonyult a család ahhoz, ahogy Van der Poel a Poggioról lefelé tekert. A holland koránt sem kockáztatott annyit, mint Matej Mohoric tavaly, de a veszélyes lejtmenet így is komoly izgalmat jelentett.
„Szülőként ilyenkor tehetetlennek érzed magad. Mondjuk én egy mezőnyhajrától jobban tartok, ahol sokkal több múlik mások mozgásán, mint egy lejtmenetben. Plusz ugye én is tekertem, tudom mi a jó, de azt is, mi a rossz. Nem hiszem, hogy Mathieu nagyot kockáztatott volna lefelé.”
picture

Adrie van der Poel

Fotó: AFP

Ezt egyébként a fiatalabb Van der Poel is megerősítette a verseny után. Elmondása szerint nagyjából 80%-on tekert lefelé, már csak a későbbi céljai miatt sem szeretett volna kockáztatni egy bukást. Adrie szerint a fia az évek során sokat komolyodott, már kisebb kockázatokat vállal egy-egy győzelemért.
Úgy tűnik, Van der Poel formája ezúttal tökéletesen alakul a szezon legfontosabb időszaka előtt. Pedig alig néhány nappal ezelőtt még komoly kérdések voltak ezzel kapcsolatban, a holland versenyző fel is vetette, hogy jövőre a jobb formaidőzítés miatt kihagyná a cyclo-cross-szezont. Erre Adrie szerint semmi szükség.
„Őszintén, nem hiszem, hogy rosszul ment volna a Strade Bianchén. Ilyen rövid felkészüléssel és versenyritmus nélkül nem volt könnyű dolga. A Tirrenón ez főleg érződött. De nem érdekelte, mert még volt egy hete. Én is azt gondoltam, hogy várjuk ki a végét. Szerintem igazából csak most lendül bele.”
Van der Poel a következő hetekben az E3 mellett indul a Flandrián és a Roubaix-n is, vagyis az összes komolyabb kockaköves egynaposon. A Flandriát már kétszer megnyerte, a francia versenyen viszont még nem nyert, így nyilván ezen örülne leginkább egy sikernek. De Adrie szerint innentől bárhogy is alakulnak a dolgok, a tavasza már nem lesz sikertelen.
„Ezek azért más versenyek, mint Sanremo, és újra ott lesznek a legerősebb riválisok is. Hogy Mathieu még erősebb lesz-e? Talán egy kicsit igen. Ami tény, hogy egy nagyot már nyert, ez megadja majd neki a nyugalmat, hogy másképp versenyezzen. A tavasza már semmiképpen nem lesz kudarc.”
Forrás: HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés