Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Philipsen: „Elég vagyok én ahhoz, hogy felvegyem a versenyt van Aertékkal?"

Nagy Benjámin

Frissítve 15/03/2022 - 18:35 GMT+1

Két szakaszgyőzelem és ponttrikó az UAE Touron, aztán bukással és betegséggel tarkított, csalódást keltő Párizs-Nizza. Jasper Philipsen a Milánó-Sanremón, a Flandrián és a Paris-Roubaix-n is indul, és bár vannak kétségei a mezőny erőssége miatt, így felemás érzésekkel várja a klasszikusokat, nem aggódik.

Jasper Philipsen

Fotó: AFP

Nagyszerű adottság, ha az embernek olyan tehetsége van, mint Tadejnek.
Mennyire nehéz feldolgozni azt, hogy sprinterként mindig épp annyira tartanak jónak, mint ahogy az utolsó versenyed sikerült?
Meg kell tanulni kezelni ezt, és emlékezned kell arra, hogy bármi is történik, jó formában vagy. Például a Párizs-Nizzán az emelkedők simán mentek, egyszer sem kerültem bajba, nincsenek rossz érzéseim. Minden kerékpáros tudja, hogy több a visszaesés, mint a dicsőség, így működik az életünk. Igaz, tavaly a Vuelta után jött egy flow, amikor négy versenyt nyertem zsinórban, az azért más volt.
Gondolom, jólesett azok után, hogy a Touron hat dobogós helyet szereztél, de egyszer sem győztél.
Igen, bár a Vueltán tettem egy nagy lépést önmagamért, mert taktikailag sokkal érettebben versenyeztem, mint a Touron. Rájöttem, hogy a teljesen sík szakaszok végén is bízhatok magamban. Korábban nem volt így, alacsony sprinterként mindig úgy éreztem, csak az emelkedős befutók kedveznek nekem.
Olvastad, mit mondott Adrie van der Poel rólad? Szerinte a súlyoddal voltak a gondok.
Egyszer beszélgettem is vele erről, még a tavalyi szezon elején.
Kellemetlen beszélgetés volt?
Egyáltalán nem. Értékelem a kívülről érkező kritikát, különösen egy olyan embertől, mint Adrie. Hülyeség lenne nem hallgatni valakire, akinek ekkora tapasztalata van.
Igazat mondott?
Nehéz megmondani, mert akkoriban tényleg nem úgy mentek a dolgok, ahogy kellett volna, de nem hiszem, hogy a súlyom nagy szerepet játszott ebben. Egy-két kilóval többet nyomtam, mint most, ami a kerékpársportban persze nem kevés, de egy olyan versenyzőnek, mint én vagyok, nem is túl sok.
picture

Jasper Philipsen

Fotó: AFP

Szombaton Sanremo. Győzelmi esélyekkel indulsz?
Azért még várjunk ezzel. Nem félek a Poggiótól vagy a Cipressától, de meglátjuk, milyen állapotban leszek. Egyelőre még én sem tudom, hol tartok pontosan.
2019-ben már ott voltál a Sanremón, 150. lettél. Mire emlékszel onnan?
Nem volt valami szuper élmény. Legalább befejeztem a versenyt, de valójában egyáltalán nem álltam készen. Utólag belegondolva, kicsit merész, hogy már akkor, olyan fiatalon indultam. Már a Cipressán szenvedtem, egyszerűen nem tudtam tartani a tempót. Ebben sikerült előrelépnem, nem is kicsit, és az is jó, hogy az UAE Touron az időfutamon tizedik lettem, tehát bőven vannak biztató jelek.
Télen azt mondtad, hogy másképp edzel, és jobban koncentrálsz majd a klasszikusokra. Ezt továbbra is tartod?
Nem feltétlenül edzek hosszabb ideig, de más intervallumokat csinálok. Sprintben nem estem vissza, ezt láthattuk az UAE Touron is. Azért felmerül bennem a kérdés: elég vagyok én ahhoz, hogy felvegyem a versenyt van Aertékkal? A Sanremo jó és reális visszaigazolás lehet.
Egy barátoddal is meccselhettek majd április elején, hiszen a Flandrián Tadej Pogačar is indul.
Igen, tényleg közel állunk egymáshoz. Az UAE Touron a szállodában találkoztunk, nagyokat beszélgettünk. Amit a Strade Bianchén csinált, az óriási volt, bár nem lepődtem meg. Nagyszerű adottság, ha az embernek olyan tehetsége van, mint Tadejnek. Mintha magától adódna minden.
A Flandrián is esélyes lesz?
Egyelőre nem hiszem. Szerintem a Strade nehezebb, mint a Flandria, Tadejnek pedig jobban kedveznek a hosszabb emelkedők, ahol amúgy is ő a legjobb. Szerintem többen tartani tudják a tempóját, ha támadni fog.
Mi a helyzet a Roubaix-val? A tavalyi versenyt nagyon élvezted, bár nem sikerült a legjobban.
Imádom a Roubaix-t, mint ahogy alapból imádom a kockaköveket. De tanulnom kell még, nem is keveset. Tavaly túl sokat ettem, hogy biztosan legyen elég energiám, de amikor a szektorokban folyamatosan rázkódik a gyomrod, az emésztésed is megváltozik. Ötven kilométerre a végétől jött a káosz, hánynom kellett, többször is egymás után. Onnantól kezdve túlélési üzemmódba kapcsoltam. Örülök, hogy célba értem, ez volt az elvárásom magammal szemben.
picture

Jasper Philipsen

Fotó: AFP

Év végén lejár a szerződésed az Alpecinnél. Ebből a szempontból is fontos, milyen eredményeket szállítasz tavasszal?
Azt hiszem, nem titok, hogy szeretnék a csapatnál maradni. Ugyanaz a DNS-ünk: a klasszikusokra, a sprintekre és a folyamatos győzelemre koncentrálunk.
Ha együtt szeretnél maradni a sprintekben Jonas Rickaerttel, akkor mindenképp hosszabbítanotok kell, mert az ő szerződése 2025 végéig szól.
Így van. Jonas nagyon fontos láncszem a vonatomban, és kulcsfontosságú szereplő egy olyan versenyzőnek, mint amilyen én vagyok.
Egyet ígérj meg: ha megnyered a Sanremót, felteszed a Stravára a számaidat? Egyelőre nem sok mindent látni nálad.
Nem ígérhetek semmit. (nevet) Az adataim automatikusan feltöltődnek, de minden privátra van állítva. Talán egy nap majd változtatok ezen, de nem most. A Strava olyasmi, amivel mostanság általában nem nagyon foglalkozom, mert nem akarom, hogy befolyásoljon. Ha pihenőnapom van, nem akarom tudni, hogy a fél mezőny hat órát töltött a bringán. Csinálom a magam dolgát, és gondoskodom arról, hogy készen álljak. Egyelőre ez a taktika bevált.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés