Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Megsemmisítő csapást mértem a kerékpársportra" – Mohorič forradalmat csinált a Sanremón

Kálmán Laci

Frissítve 20/03/2022 - 10:12 GMT+1

Ahogy azt vártuk, remek versenyt hozott a Milánó-Sanremo, melyet fantasztikus lejtmenetének is köszönhetően Matej Mohorič nyert meg. A Bahrain versenyzője tisztában van vele, hogy az állítható nyeregcsővel elkaszálta a kerékpársportot, iskolát teremtett, és mostantól mindenki őt akarja majd utánozni.

Matej Mohoric

Fotó: Getty Images

A Milánó-Sanremo főszereplőinek nyilatkozataiból válogattunk.

„Tudtam, hogy ez életem esélye, és meg akartam csinálni a csapatért, beleértve a technikai fejlesztésekért felelős teamet is” – mondta a győztes Mohorič.
A szlovén versenyző a világ egyik legjobb lejtmenetezője, aki a super-tuck pozíciót sikeresen alkalmazta, amíg azt UCI be nem tiltotta. A döntés azonban nem kedvetlenítette el, és csapata mérnökeinek segítségével elkezdett azon dolgozni, hogyan lehetne a montis állítható nyeregcsövet az országúton is hatékonyan használni.
A verseny előtt odamentem az esélyesekhez, és megmutattam nekik az állítható nyerget. Kérdezték, hogy mit akarok ezzel, és nevettek. Én azonban figyelmeztettem őket, hogy csak saját felelősségükre kövessenek lefelé.
„Egyszer a super-tuckkal már komoly csapást mértem a kerékpársportra, és most újra megtettem. Szerintem most mindenki elkezdi majd ezt használni. Eggyel több dolog, amire oda kell figyelni. Lassan olyanok leszünk, mint a Forma-1, egyre több gombot kell kezelnünk.”
„A nyerget többször is leengedtem és felemeltem a Poggióról lefelé jövet. Eddig a legtöbben elvetették az állítható nyereg használatát, de a technológia egyre fejlettebb, ráadásul a súlya is egyre könnyebb. Lehet, hogy jövőre minden kerékpáron ilyen lesz. Szerintem nagy előnyt jelent versenyzés közben, és biztonságos is.”
„Nem én voltam a legtehetségesebb lejtmenetező, de megtanultam, hol vannak a határaim. Pontosan érzem, meddig mehetek el, és ki tudom javítani, ha hibázok. Volt pár ilyen a Poggión lefelé is, vesztettem is néhány másodpercet, de szerencsére nem estem el.”
picture

Így nyerte meg Mohoric a Milánó-Sanremót

Tadej Pogačar esetében már annak hírértéke van, hogy nem nyerte meg a versenyt, amelyen elindult. Ez az idén most először fordult elő vele, csak az ötödik lett. Agresszív volt, támadott, de saját bevallása szerint sem a legmegfelelőbb időpontban.
„Túl korai volt az első támadásom a Poggión, ráadásul szembeszélben. Ez egy olyan hiba, ami a Sanremón helyrehozhatatlan. Megpróbáltam még kétszer, a többiek azonban túl erősek voltak. De összességében elégedett vagyok.”
Régen azt hittem, hogy ez egy unalmas verseny, de nagyon nem az, nagyon is menő.
„Matej mutatta az állítható nyergét, és figyelmeztetett, hogy ne kövessem. Magamban azt gondoltam, tiszta őrült. Ahogy lefelé elment mellettem, tudtam, hogy nem fogok utánamenni. Megérdemelte a győzelmet.”
„Vegyes érzések vannak bennem, mert elérhető közelségben volt a győzelem” – mondta másodikként záró Anthony Turgis. „Ez egy elképesztően jó verseny. Minél közelebb a cél, annál gyorsabb.”
A negyedik helyet megszerző Michael Matthews szerint a motorosok a kelleténél nagyobb szerepet játszottak a mindent eldöntő lejtmenetben.
Matej Mohoric
„Mohorič elindult lefelé, és bárki volt is a kerekén, hagyta őt elmenni. Onnantól kezdve pedig, hogy megszakadt a sor, a motorosok húzták őt magukkal. Egyébként a csoportban nagyobb együttműködést vártam, de valahogy senki sem kötelezte el magát igazán amellett, hogy utolérjük Mohoričot.”
Úgy gondolom, a motorosoknak komoly hatásuk volt a verseny végkimenetelére. Ez Matej érdemeiből semmit nem von le, de szerintem a motorok szerepét szabályozni kell majd.
Wout van Aert volt előzetesen a verseny talán legnagyobb esélyese, de végül nyolcadikként jött meg. Azt mondja, Pogačar támadásai túl sok erőt kivettek belőle.
„Tadej korán támadott, és keményen, én pedig reagáltam, amivel előttem a puskaporom. Közben nem tudhatod, melyik támadás lesz az igazi, úgyhogy menni kellett. Nem bánok semmit, de csalódott vagyok.”
Mathieu és én a győzelemért mentünk, a többiek a dobogóért, ezért nem volt megfelelő az összedolgozás. Ehhez persze a többieknek joga van, de én nyerni akartam.
„Hogy túl hosszú volt a verseny, vagy inkább túl gyors? Mindkettő” – reagálta le a kérdést Primož Roglič, aki 17. lett tizenegy másodperc hátránnyal. „Baromi kemény volt, a végére egyszerűen már nem maradt erőm.”
picture

A 2022-es Milánó-Sanremo dobogósai

Fotó: AFP

Mathieu van der Poel hiába lett harmadik az idei első versenyén, mégis csalódott volt a célba érkezés után.
„A nagy esélyesek közül én nyertem a sprintet a harmadik helyért. Kár, hogy nem a győzelemért volt ez a sprint, de ilyen a Sanremo. Matej borzasztó gyors a lejtmenetben, de szerintem volt akkora a csoportunk, hogy a síkon utolérhettük volna. Pedersen, Van Aert és én dolgoztunk. Kellettek volna még társak, hogy utolérjük őt. Persze aki egy ilyen előnyt meg tud tartani, az megérdemli a győzelmet.”
Remélem, még megnyerhetem ezt a versenyt. De én is öregszem, és ez megint egy elszalasztott esély volt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés