A háromhetes versenyekre való felkészülésnek a legmagasabb szinten már évek óta részei a hosszú magaslati edzőtáborok, ahol a kemény munka mellett az elszigeteltség tovább nehezíti a versenyzők dolgát.

Ezen változtatnának a Jumbo-Vismánál, ahol a Tourra készülő csapattal a családjuk is elutazhat a francia Alpokba.
Három hét magaslati edzőtábor Spanyolországban. Egy utolsó felkészülési verseny, majd újabb két hét a hegyekben. Végül persze bő három hét maga a verseny. Napjaink elképesztően profi kerékpársportjában egy Tour de France-felkészülés irtózatosan erőpróbáló feladat a versenyzőknek, akik gyakran hónapokig nem látják a családjukat a cél érdekében. Ez az elszigeteltség a teljesítményükre és a mentális egészségükre is hatással lehet: a Jumbónál ezért próbálnak meg most rajta változtatni.
Amstel Gold Race
Miért telt 10 percbe kihozni Van Aertot győztesnek az Amstelen?
20/04/2021 09:54
A holland csapatnál merőben szokatlan módon engedélyezik a versenyzőknek, hogy a Tignesben tartott magaslati edzőtábor két hetére a családjuk is csatlakozzon hozzájuk. A döntés okát Grischa Niermann sportigazgató magyarázza meg:
„Sokat kérünk a versenyzőinktől. A Tour-felkészülés hosszú és intenzív. Összességében majdnem 3 hónapot vannak távol otthonról. Kompromisszumként azt találtuk ki, hogy a családok bérelhetnek maguknak egy apartmant Tignesben. A stáb végzi a szokott dolgát, de a nap fennmaradó részében együtt lehetnek a versenyzőkkel.”

Grischa Niermann

Fotó: Eurosport

A holland szakember szerint ez a lépés segít fenntartani egy egészséges egyensúlyt:
„A kerékpározás egy kemény sport, ami sokat követel. Fontos, hogy az örömöt is megőrizzük benne. Egy ilyen családi edzőtábor jót tesz a hangulatnak.
Ez a megoldás nagyon sokat jelent az olyan versenyzőknek, mint például Jonas Vingegaard, aki a szigorú dán járványügyi szabályok miatt egyébként hónapokig nem utazhatott volna haza feleségéhez és kisgyerekéhez. Szintén nemrég született kisfia miatt örül a lehetőségnek Wout van Aert:
„Így két héten át készülhetek, miközben egyszerre fel is töltődöm a felségem és a gyerekem társaságában. Persze az edzőtábor ettől még nagyrészt munkából, evésből és ágyban fekvésből áll, de a család jelenléte extra energiát ad. Így nem hiányoznak ezek az együtt töltött pillanatok sem.”
Ami a feleségeket illeti – van Aert és Vingegaard neje mellett Roglic, Kruiswijk, Kuss és Gesink párja is ott lesz Tignesben - nekik sok gondjuk nem akad a két hét alatt. Főzni természetesen a csapat szakemberei főznek a versenyzőkre, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a kemény edzésekhez. Marad a kikapcsolódás és a hosszú séták napközben egymással és a gyerekekkel.

Wout van Aert

Fotó: Getty Images

Van Aert szerint azonban ebben semmi szokatlan nem lesz a feleségének:
„Egyéni edzőtáborban voltunk már együtt, Sarah tudja, hogy mire számíthat. Sokszor edzem 6-7 órákat, majd jön az evés, a masszázs és a pihenés. Pihenőnapokon lehet egy kis közös séta, de tudja, hogy nem lehet egész délután körülöttem…
Persze a járványhelyzet még nem múlt el teljesen, így a csapatnál is látják a kockázatot, amit a versenyzők közelébe engedett extra személyek jelentenek. Minden családtagot az érkezés előtt letesztelnek, a csapatra érvényes buborék pedig innentől rájuk is vonatkozik.
„Nulla így a fertőzés kockázata? Nem, de ez ugyanígy igaz lenne, ha a Sierra Nevadában állnának meg egy kávéra edzés közben. A legegyszerűbb nyilván az lenne, ha két hónappal a verseny előtt bezárnánk őket egy szobába 2000 méteren, ahol görgőn készülnének.” – mondja Niermann.
Mathieu Heijboer, a csapat teljesítményért felelős igazgatója szerint azonban ez a hozzáállás idejétmúlt, a cél pedig, hogy megtalálják az egyensúlyt a versenyzők mentális egészsége érdekében:
„Az edzések épp elég kemények. A kerékpározás egyre embert próbálóbb, már egy rossz napot sem tudsz úgy elrejteni, mint régen, hiszen a csapat látja minden számodat és adatodat. A család jelenléte szerintem emiatt is segít fenntartani egy jó egyensúlyt.”
Forrás: Hln.be
Amstel Gold Race
Mint a világbajnokság, csak kicsit rövidebb – egy év szünet után újra itt az Amstel
17/04/2021 17:53
Belgium Tour
Mark Cavendish nyerte a Belga kör ötödik szakaszát
12 ÓRÁJA