Tadej Pogacar ezzel a győzelemmel szinte tökéletes szezont zárt, Alejandro Valverde pedig azzal a tudattal fejezheti be, hogy még mindig felveszi a versenyt a legjobbakkal is.
Kiváló versenyt hozott az év utolsó nagy klasszikusa, a Lombardia. Pogacar egy újabb győzelemmel tette fel a koronát az amúgy is elképesztő szezonjára, hisz gyakorlatilag februártól októberig csúcsformában versenyzett. Most indult másodszor ezen a pokolian nehéz versenyen, és eddig kettőből kettő győzelem a mérlege.
„Csodálatos érzés visszajönni ide, és újra megnyerni ezt a versenyt” – mondta Pogacar. „Láttátok a csapatot, le a kalappal a srácok előtt, 100 százalékig értem mentek, amiért nem lehetek eléggé hálás. Úgy alakult a teljes verseny, ahogy terveztük. Amikor visszajöttem Ausztráliából, az Emilián már jól mozogtam, bár akkor Mas még megvert, de mostanra minden összeállt. A szezon összességében is szinte tökéletesre sikerült.”
Tour de France
„Thomas példája segít, hogy higgyek magamban” – Froome úgy érzi, lehet még egy nagy dobása
13 ÓRÁJA
Az a ’szinte’ valószínűleg a Tour de France-nak szólt… Úgy alakult, hogy a két nagy legenda, Valverde és Nibali is ezzel a versennyel búcsúzott. Előbbi a hatodik helyen zárt, utóbbi pedig 24. lett, de olyan ünneplést kapott, amit míg él, nem felejt el.
„Izgatott vagyok a jövő miatt, bár kicsit van bennem szomorúság is, hogy ilyen jó erőben búcsúzom, de nagyon örülök a hatodik helynek” – mondta Valverde. „Pogacart nem tudtuk megverni, de ez egy nagyon jó verseny volt. Boldog vagyok, 21 évig voltam profi, nagyon élveztem az egészet, nagy versenyeket nyertem. Átadom a helyem a fiataloknak, ők jönnek, most élvezzék ki ők is.”
Romain Bardet a kilencedik helyen végzett, a top 10 persze jó eredmény, de a nyilatkozatából egyértelműen lejött, hogy nem elégedett.
„Nem volt rossz, de nagyon jó sem” – mondta Berdet. „Eléggé szenvedtem a verseny elején, aztán valamelyest javult az állapotom. A Civiglión nem tudtam úgy menni, ahogy szerettem volna, nem volt lábam hozzá.”
Mikel Landa már sokkal mosolygósabban nyilatkozott, ami érthető, tekintve, hogy harmadikként zárt, amivel élete legjobb eredményét érte el a nagy klasszikusokon.
„Elégedett vagyok a teljesítményemmel, nagyon szeretem ezt a versenyt, bár sosem tudtam igazán jó formában jönni ide” – fogalmazott Landa. „Az utolsó két emelkedőn mindig bíztam benne, hogy vissza tudok jönni. Ez többször sikerült is, de aztán egyedül maradtam. Jól kontrolláltam a versenyt. Szerintem jól mentek a spanyolok ma, ketten is a dobogón álltunk, úgyhogy rendben van a sportág nálunk.”
Enric Mas a remekül sikerült Vuelta után továbbra is jó formában van, megvernie nem, megszorongatnia azért csak sikerült egy kicsit Pogacart.
„Ez egy szomorú nap, mert ez Alejandro utolsó napja, de ez egy boldog nap is, mert második tudtam lenni Pogi mögött” – mondta a második Mas. „Volt néhány rossz hónapom a covid miatt, meg volt több bukásom is, de a Tour után szépen elkaptam a ritmust. Lépésről lépésre fejlődtem. Tudtam, hogy Mikel mögöttünk van, nekem kellett kezdeményeznem, mert abban biztos voltam, hogy Tadej nem ment volna. Úgyhogy az utolsó emelkedőkön próbáltam őt leszakítani, de nem sikerült, és a sprintben megvert. Próbálkozom majd klasszikusokon, a Liége-en, a Lombardián és a San Sebastianon, ezek a kedvenc versenyeim.”
Tour de France
„A Tourt szívesen törölném az agyamból” – Enric Mas mélyről jött vissza a Vuelta-dobogóra
26/11/2022 - 17:18
Kerékpár
Pogačar: „Nagyon jó lenne újra Bernal ellen versenyezni”
25/11/2022 - 17:30