Kasper Asgreen pályafutásában meghatározó, hogy hű maradt dán gyökereihez, de fontos volt számára az is, hogy gyerekkorában lovagolt, ami felkészítette őt a profi kerékpáros életre.

A korábbi generációk nagy dán kerékpárosai az időjárás kiszámíthatatlansága és a hegyek hiánya miatt általában délebbre, elsősorban Olaszországba költöztek. Asgreen azonban úgy döntött, marad Koldingban. Ennek a döntésnek szerinte fontos szerepe van az elért eredményeiben.
„Lényeges dolog, hogy nem költöztem el” – mondta Asgreen. „Ennek az volt az előnye, hogy nem kellett újból kitalálnom magam, hanem folytathattam azt, ami a profivá válás küszöbére eljuttatott. Fontos kitartani a mellett, amit már ismersz.”
Kerékpár
Lécekről az országútra – A sípályákról érkeznek a jövő kerékpáros bajnokai?
14 ÓRÁJA
2019-ben szinte a semmiből lett második a Flandrián, mindössze kilenc hónappal azután, hogy aláírta profi szerződését a Quick-Steppel. Kevesen nyerték meg elsőre ezt a versenyt, neki sem sikerült, de elképesztő munkaszeretete és munkabírása a második hellyel is egyértelművé vált mindenki számára.
Sokakat meglepett, hogy ott volt elöl, ő azonban tisztában volt a képességeivel.
Tudtam, hogy bírni fogom.
"Tudtam, hogy annyira akarom, mint senki más, és az elég kell, hogy legyen. Nyilván idealista elképzelés volt, hogy második tudok lenni, hisz egész nap elől voltam és kontrolláltam a szökést. De nem voltak bennem kétségek, hogy lesz elég erőm a végére is.”
Ez a másik nagy erőssége: az önbecsülés. És itt természetesen nem valami felszínes, arrogáns önhittségre kell gondolni. Egyszerűen csak sziklaszilárdan bízik a képességeiben, és az elvégzett munkában. Imád ugyanis edzeni, és imád versenyezni is.
Elég ritkán van úgy, hogy gyötrelmesnek élem meg az edzéseket. A világ legjobb munkája az enyém. Úgyhogy nem fogom sajnálni magam azért, mert mondjuk öt órát kell tekernem az esőben.
A munka és a versenyzés szeretete a gyerekkorából jön. Asgreen lovak között nőtt fel, ideje nagy részét istállókban és azok környékén töltötte. 14 éves koráig díjlovas volt, és hitt benne, hogy profi versenyző lesz belőle. Persze ő eredetileg úgy tervezte, hogy lóháton, nem pedig egy kerékpár nyergében. Kétségtelenül van hasonlóság a két sportág között, a fegyelmezettség például feltétlenül egy olyan tulajdonság, amit a lovakkal való közös munka során tanult meg.
https://i.eurosport.com/2021/07/17/3175121.jpg
„Felelősségtudatot mindenképpen tanul az ember. A lovakat mindig ki kell vinni az istállóból, mindig meg kell őket járatni. Az tehát sosem volt vita tárgya, hogy épp milyen idő van. Amikor menni kellett, akkor menni kellett. Így nőttem fel, ez a mentalitás a neveltetésemből fakad. Nem kényszerről volt szó, vagy ilyesmi, hanem egy személetmódról. Tisztában voltunk vele, hogy szívósság, kitartás nélkül nem lehet sikereket elérni.”
Amikor Asgreen 14 éves lett, kinőtte a lovat, amivel addig versenyzett, és jó sok időbe beletelt, mire a család talált neki egy nagyobbat. Azon a nyáron követte a Tour de France-t a tévében, és mivel úgyis új sportágat keresett, beiratkozott a koldingi kerékpáros klubba. A legfiatalabbakkal edzett, de ahogy jött a tél, nekik le kellett tenniük a biciklit. Ez eléggé rosszul érintette őt.
„Én jártam tovább. Gyerekek, tizenévesek nem voltak, így edzettem a felnőttekkel. Meg sem fordult a fejemben, hogy leálljak. A lovaknál sincs olyan, hogy az ember nem csinálja, csak mert esik a hó, vagy hidegebbre fordult az idő.”
Szerinte nincs nagy különbség a között, hogy az ember díjlovagló vagy kerékpáros lesz. Mindkettőhöz akarat kell. Hogy az ember megcsinálja az edzést minden egyes nap. Ezek alapján azt gondolhatnánk, hogy ő egy igazi munkaló, akinek csak az a fontos, hogy elvégezze a feladatát. Azonban egészen másról van szó.
„A dolog a versenyzésről szól, én pedig imádok versenyezni. Nagyon vidáman, játékosan állok a kerékpározáshoz. Nem igazán érzem kemény melónak.”
https://i.eurosport.com/2021/07/17/3175099.jpg
Asgreen nem is nagyon szereti, hogy az újságírók és a versenyzők egy része túlhangsúlyozza a kerékpározás brutalitását, keménységét. Szerinte a dolog a nap végén mégiscsak választás kérdése.
„Ez eredetileg a munkásosztálybeliek sportja volt. Nagyon sokan, nagyon durva körülmények közül érkeztek. Persze szeretjük és ünnepeljük is a hőskorhoz kapcsolódó sztorikat, ugyanakkor most már teljesen más világ van. Ma már szinte nincs is más dolgunk, mint tekerni a kerékpárt. Az újságírók el akarják adni a lapjaikat, azért mutatják be úgy a sportágat, mintha még mindig abban a régi világban élnénk. A versenyzők pedig azért, mert fasza gyerekek akarnak lenni.”
Kerékpáros pályafutása lassan, de biztosan ívelt felfelé. Nem volt üstökösszerű berobbanás, de Asgreen mindig helyén kezelte a dolgokat.
„Iszonyú boldog voltam, amikor megnyertem az első versenyemet 18 évesen. Tudtam, hogy a korcsoportom legjobbjai máshol, komolyabb versenyeken vesznek részt, mégis ez a győzelem megerősített abban, hogy helyem lesz közöttük. Mindig is én magam voltam az, aki a leginkább bízott a képességeimben. És ez nekem elég volt.”
https://i.eurosport.com/2021/05/04/3126092.jpg
Fiatalon szigorú volt magához, most már egy kicsit kevésbé az, ha bulizásról van szó. Anno korán otthagyta a partizó társakat, hogy eleget tudjon aludni. Január 1. és november 1. között pedig egyáltalán nem ivott alkoholt. De szerinte minden úgy volt jó, ahogy volt, tudatosan választotta ezt az életet.
„Szerintem azokból lesznek profik, akik akarnak és tudnak is kemények lenni magukkal szemben. Talán nem feltétlenül kellett volna ennyire szorosan fognom magam, így viszont most tudok lazítani, engedni a dolgokon.”
Persze most sem az van, hogy hajnalban tántorog haza a bárokból, de néha megenged magának egy pohár bort, vagy egy szelet sütit akár szezon közben is.
„Rengeteg zöldséget eszem egész évben, de eszem édességet is. Fiatalkoromban ez nem volt így. Régebben egy ötórás esős tekerés után azzal teszteltem magam, hogy kibírtam csoki meg cukorka nélkül, most ilyen esetekben azonnal nekiesek az édességes tálnak” – mondta nevetve.

Kasper Asgreen nyerte a Flandriát

Fotó: AFP

Amikor tavasszal lesprintelte Mathieu Van der Poelt a Flandria hajrájában, új távlatok nyíltak vele kapcsolatban. Mindenki tudta, hogy erős, de a verhetetlennek hitt holland legyőzése után egyértelműen A-listás sztárrá lépett elő. Ennek persze meglett a hátulütője is a számára.
„Nehezebb azóta versenyt nyernem. Már egy szökésbe bekerülni sem egyszerű, mert mindig jön valaki, aki visszavisz. Értem, hogy tulajdonképpen ez egy bók, de számomra inkább kihívás, amit meg kell tanulnom kezelni.”
A jövőben több versenyt szeretnék nyerni. Nemcsak elöl akarok lenni a legjobbakkal, több győzelmet akarok szerezni. A legjobbak képesek erre: amikor jó formában vannak, akkor sokat nyernek. Én is ezt akarom. Ez különbözteti meg a nagy versenyzőket a mezőny többi részétől.
Via Procycling Magazine
Kerékpár
„Vas Blanka nem más, mint a női mezőny van der Poelja és van Aertja”
08/11/2021 17:45
Kerékpár
Vas Blanka, országúti sztárok és brutális küzdelem – Öt ok, amiért nézned kell cyclo-crosst!
15/10/2021 15:24