Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy bukás, amit senki nem látott – mi történt a Liége elején Tadej Pogačarral?

Bodnár Gergő

Publikálva 24/04/2023 - 13:38 GMT+2

Várhatóan 4-6 hetet kell kihagynia a Liége elején bukó Tadej Pogačarnak, akit vasárnap délután már meg is műtöttek. Két csont tört el a bal csuklójában, de szerencséjére mostantól amúgy is pihent volna. A Tour de France részvétele nincs veszélyben, de arról még nem lehet semmi biztosat tudni, hogy Pogačar ott lehet-e a szlovén körön.

Pogacar érinthetetlen, Valter Attila remekül ment – Fleche Wallonne összefoglaló

Nem volt még élő közvetítés, és nem készült egyetlen fotó sem. Ami még érdekesebb, hogy egyetlen néző sem volt a közelben. Tadej Pogačar bukásáról kizárólag utólagos beszámolókat olvashatunk. Főleg azoktól a csapattársaktól, akik ott voltak mellette.
Pedig egy olyan pillanatról beszélünk, amely akár a szezon hátralévő részét is nagyban befolyásolhatta volna.
De szerencsére egész jó hírek jöttek, a szlovén versenyző bal csuklóját (a sajkacsontja és a holdascsontja tört el egészen pontosan) már vasárnap délután megműtötték, az első hírek szerint 5-6 hét kihagyás vár rá.
Pogačarnak olyan szempontból szerencséje van, hogy a Liége után amúgy is pihenőre ment volna, és messze még a Tour de France.
De mi történt vele egészen pontosan? Hisz a Liége alatt még ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy ki kapott defektet, és miért történt a bukás.
„Elég durva volt az egész” – mesélte Hirschi, aki a kérdéses pillanatban pont a csapattársa közelében tekert.
Sok volt még hátra a versenyből, a bukás 85 kilométerrel a rajt után történt. Amikor még nem volt élő közvetítés.
„Lejtmenetes részen haladt a mezőny, elég gyorsan nagyjából hetvennel mentek. Honoré váratlanul dupla defektet kapott, összeütköztek, és ez okozta a bukást. Tőlünk Langen is földre került, Tadej viszont rosszul esett, és beverte a csuklóját. Szinte egyből visszaült a kerékpárra, viszont olyan fájdalmai voltak, hogy nem tudta rendesen fogni a kormányt. Ki kellett szállnia, ha marad, csak egy súlyosabb sérülést kockáztat” – mesélte Mauro Gianetti, az UAE Emirates sportigazgatója.
Nem gyakori, hogy bukás miatt DNF kerül Pogačar neve mellé, amióta profi, konkrétan egyszer sem adott fel versenyt bukás miatt. 238 nap után, most ez is bekövetkezett.
Persze, voltak már egynaposok (pl. Amstel, San Sebastian), amiket nem fejezett be, de ott nem sérülés volt az ok. Ő nem az a bukós fajta, 2019 óta csak a versenyei 3%-án nem ért célba.
„Kifejezetten sajnáljuk a történteket, mert Tadej számára az Amstel mellett a Liége is kifejezetten fontos lett volna. És így elmaradt a Remco elleni párharc, ami legkorábban vagy a vb-n, vagy a san sebastiani egynaposon jöhet össze” – mondta Gianetti, aki szerint a hét második felében már többet lehet tudni arról, hogy mikor és hol láthatjuk legközelebb a szlovén versenyzőt.
Tadej Pogacar - fotó: twitter.com/TeamEmiratesUAE
Maga a bukás nem sokkal 13 óra előtt történt, 16.05-kor megjött a hivatalos jelentés a sérülésről, este nyolc után pedig Pogačar már el is hagyhatta a genki korházat.
Öt-hat hét kihagyás vár rá, de mostantól egyébként is pihent volna. Bár az utolsó tavaszi egynaposa a lehető legcsúnyábban zárult, ettől még eddig tényleg elképesztő szezont futott. A 2011-es Philippe Gilbert után ő lehetett volna az első, aki megcsinálja a nagy ardenneki triplát.
Pogačar a tizenkilenc idei versenynapja alatt 12 győzelmet szerzett, 33 év (és Moreno Argentin) után volt az első, aki egy szezonon belül Flandriát ésFlèche Wallonne-t tudott nyerni.
(forrás: HLN.be, Gazzetta)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés