Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Evenepoel: „Roglic és én egy szinttel feljebb vagyunk, de a Girón nem figyelhetünk csak egymásra”

Szabó Bence

Publikálva 04/04/2023 - 19:17 GMT+2

Remco Evenepoel a Katalán körön idén először találkozott Primoz Rogliccsal, aki a Girón is a legnagyobb riválisa lehet. Ők ketten egyértelműen kiemelkedtek a mezőnyből, de a belga versenyző szerint nem eshetnek abba a hibába, hogy csak kettejük párharcának tekintik az olasz kört. Evenepoel felkészülése jól halad, de a Giróig van még munka, ami egy versenynap mellett főleg magaslaton vár rá.

Evenepoel mindent megtett, de Roglič nyerte az összetettet Katalóniában

Az idei Flandriáról már csak Remco Evenepoel hiányzott. Egy világban, ahol a Tadej Pogacarhoz hasonló összetett esélyesek simán megnyerhetik a legnagyobb belga kockaköves egynapost a világbajnok belga indulása sem lett volna teljes meglepetés. A Quick-Step a sajtóban terjedő pletykákra válaszul, egy kicsit trollkodott is a Twitteren.
Evenepoel azonban nem utazott Flandriába, hanem inkább kipihente a mögötte lévő hét fáradalmait. Hiszen a Katalán körön óriásit csatázott Primoz Roglic ellen, ami mindkettejüknek két szakaszgyőzelmet és a szlovén javára alig hat másodperccel eldőlő összetettet hozott. Mivel a páros a tavalyi Vuelta után az idei év első háromhetesén, a Giro d’Italián is összecsap majd, a párharcnak különös jelentősége volt.
Érezte ezt Evenepoel is, aki a verseny végén erről, a csapat számára fontos tesztről és az elkövetkező hetek programjáról – köztük a Liége-Bastogne-Liége-ről, ahol összecsap majd Pogacarral – beszélt a spanyol sajtónak.
Ez a hét az elejétől a végéig egy nagy tesztnek tűnt.
Így is volt. Azon szakaszon, amit megnyertem a La Molinán, teszteltük a Giróra tervezett hegyi vonatot. Aztán ott volt a korai támadás az egyik emelkedő közepén, meg a sprintek hatodik szakaszon. Plusz minden más a táplálkozással, az italokkal, a stábbal kapcsolatban… hasznos hét volt ez számunkra.
És milyen következtetéseket tudsz levonni?
Szerintem egy 5% még mindig van a fejlődésre a formám vagy a súlyom alapján, ami jó is, mert még több hét van a Giróig. A csapat nagyon jó, az egység megvan, szóval pozitívak a tapasztalatok.
A harmadik szakasz előtt már reggel mondtad, hogy nyerni akarsz. Mekkora szerepet játszott a csapat ebben a győzelemben?
Az egy jó nap volt, mert megmutatta, hogy képesek vagyunk diktálni a tempót egy hosszú emelkedőn. Tudtam, hogy ha nyerni akarok, kemény versenyre lesz szükség. Az egy 20km-es, 5-6%-os, 2000 fölé menő emelkedő volt, ami rosszul esett mindenkinek.
Az előző napokon követtem el hibákat, azt éreztem, elmulasztom a lehetőségem, hogy kihozzam a legtöbbet a csapattársaim munkájából. Aznap úgy ébredtem, hogy egyből mondtam Louis Vervaekének: ha ma nem nyerek, nagyon dühös leszek magamra. Nagyszerű győzelem volt, ha az egész csapat szempontjából nézem, akkor talán az eddigi legkülönlegesebb.
picture

Roglic figyel a Katalán kör harmadik szakaszán

Fotó: AFP

A Katalán körön rólad és Roglicról szólt minden. Voltak, akik nehezményezték ezt a mezőnyben?
Nem igazán. Giulio Ciccone például szerintem eléggé örült a szakaszgyőzelmének. Igaz, hogy sokat támadtam, amire csak Primoz tudott reagálni. Jelenleg egy szinttel a többiek fölött vagyunk, ők a harmadik helyért csatáztak, de a Giro nagyon más lehet majd. Ott megbetegedhetsz, lehetnek rossz szakaszaid vagy meglephet egy rövid nap.
Hiba lenne azt gondolni, hogy ott is mindenki más előtt leszünk. Óvatosan kell bánni az elvárásokkal és a hozzáállással. Sok jó formában lévő versenyző lesz Olaszországban, nem figyelhetünk majd csak egymásra.
A szezon eleje óta csak 21 napot versenyeztél. Nem hiányzik, hogy többet mutasd a világbajnoki trikót?
De, persze. Ez is egy ok, amiért a Liège, ami eredetileg nem szerepelt biztosan a programomban, végül bekerült. Az lesz a kevés alkalom egyike, ahol megmutathatom a trikót. Sajnálom, hogy erre nincs többször lehetőségem.
Ha már Liège, nagy összecsapás lesz Pogacar ellen. Láttad őt mostanában versenyezni?
Igen, nagy motivációt jelent látni őt. Ahogy felfelé ment a Párizs-Nizzán, amilyen robbanékony volt a kockaköveken… bármit csinál, azt fantasztikus nézni. Mindig jó ellene menni, mert tudod, hogy abból nagy csata lesz. Ami viszont igazán motivál majd a Liège-en, az lesz, hogy címvédőként egyes rajtszámmal és világbajnoki trikóban állhatok rajthoz, hazai pályán.
Utána mi lesz a programod?
Most a pihenő után jön 20 nap magaslaton Tenerifén, nagyjából ugyanazzal a társasággal, mint legutóbb. A Liège után megyek még 10 napra a Syncrosfera Hotelbe Deniában, onnan pedig már egyből Olaszországba. Szóval még sok magaslati nap vár rám, ami kemény mentális felkészülést is jelent.
Forrás: Rouleur
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés