Igazi különc.

Jay Vine-t le sem lehet állítani, amikor arról mesél, mit csinált eddig a holtszezonban. A Rouleur újságírója csak sima, átlagos kezdésnek szánta a „hogy vagy most?” kérdést, de a jövőre már az UAE színeiben versenyző ausztrál extrán részletes választ adott.
"Csak olyan dolgokat csinálok, amikre az elmúlt két évben nem volt időm: füvet nyírtam, betonalapokat építettem, kerítéseket húztam fel. Igyekszem elfoglalni magam, és ezek talán házimunkának tűnhetnek, de valójában csak mentálisan nem kapcsolódnak a kerékpározáshoz, fizikálisan igen.”
Kerékpár
Bini és a többiek – Öt versenyző, aki berobbant az idei szezonban
07/11/2022 - 18:47
Bezzeg a Mini Cooper 65, amit két éve vett, mielőtt profivá vált volna.
"A COVID alatt ez volt a legnagyobb kiadásom, mert nem tudtam, mi fog történni. Rengeteget dolgoztam és dolgozok rajta, mert manapság alig nyúltam hozzá. Várom, hogy megérkezzenek az alkatrészek, és újra összerakhassam."
Vine ilyen ember. Őszintén beszél, részletesen, picit máshogy, mint a mezőny nagyrésze. Talán azért, mert még eléggé új neki ez az egész. Idén, az első Vuelta-szakaszgyőzelme után azt mondta a The Cycling Podcastnek, hogy a legjobb dolog a győzelemmel járó extra anyagi juttatás. Ilyeneket profi kerékpáros nem szokott mondani, és részben ez teszi a személyiségét izgalmassá.

Jay Vine

Fotó: AFP

Sokan tudják, hogy Vine a Zwift Akadémiáján keresztül jutott a profi mezőnybe, miután 2020-ban nem volt nála jobb. Az Alpecinnél kapott szerződést, és egyből megmutatta, hogy nem csak virtuálisan megy neki. A csúcspontot az idei Vuelta jelentette a két szakaszsikerrel és a majdnem megnyert hegyi trikóval.
"Soha nem készültem még ilyen jól egy versenyre. Biztos voltam benne, hogy összejöhet a szakaszgyőzelem, és megmutathattam, mire vagyok képes. Ez azért elég különleges érzés, és nagy önbizalmat adott. Viszont még sokat kell tanulnom, főleg a csapattaktikáról, és arról, milyen, ha kapitányt és sprintert is egyensúlyban kell tartani a három hét alatt. Én egyelőre elégedett vagyok azzal, hogy a szakaszokra mehetek, nem gondolkozom az összetetteken. Igyekszem mindig jól érezni magam, mert ez a sikerem egyik kulcsa."
De milyen az élet a mezőnyben, és mik azok a nehézségek, amikkel nap mint nap szembe kell néznie?
"A pénzdíjazás általában valamivel alacsonyabb, mint amire az ember számítana, főleg, ha figyelembe vesszük, mekkora összegek mozognak egy Tour de France alatt. A szurkolók nem látják, milyen hotelekben kell aludnunk – fontolgatom, hogy néhány következő versenyemre külön szúnyoghálót viszek magammal, mert vannak szállodák, ahol nincs klíma, és ha kinyitom az ablakot, egyből kismadár nagyságú szúnyogok támadnak meg. Ja, és veszek egy hordozható ventilátort is, talán befér a bőröndbe. Néha kemény dolgok vannak, de imádok versenyezni, mert hihetetlenül szórakoztató."

Jay Vine

Fotó: Getty Images

Ha már szóba kerültek korábban a pénzügyek: Vine a mindennapi kiadásokkal is óvatosan szokott bánni, főleg mostanság.
„A versenyzésen kívüli életet magunknak kell megteremtenünk, nekünk is ugyanúgy fizetnünk kell az élelmiszereket és minden mást, és az apró dolgok megterhelik az életet. Nem mindenki él milliókból, mint néhány versenyző a WorldTourban. Persze mindannyian azon dolgozunk, hogy majd egyszer kényelmesen vonulhassunk nyugdíjba.”
A 2023-as versenyprogramját még nem tudja, de a számára kedvező egynaposokat is megcélozhatja, ha egyre jobban hozzá tud szokni a hosszú, 200 kilométer fölötti távokhoz.
„Nagy álmom, hogy megnyerjem a Lombardiát. Különleges verseny, ez volt az első monumentum, amit valaha láttam. Gyönyörű tájakon halad a mezőny, nekem meg a kedvenc országom Olaszország.”
Emellett reméli, hogy jól teljesíthet a Tour Down Underen, de januárig még sok idő van, és addig épp elég feladat vár rá. Nem akármilyen feladatok, tegyük hozzá.
„Könyveket fogok olvasni arról, hogyan javíthatom meg a Mini Coopert, YouTube-videókat nézek olyan autókról, amelyeket egyelőre nem engedhetek meg magamnak, és újra megnézem a kedvenc filmemet, a Jurassic Parkot. Az eredeti Jurassic Parkot, nem a Jurassic Worldöt.”
Forrás: Rouleur
Párizs - Nizza
Ki hisz már Wout van Aertnak?
10/03/2022 - 10:07
Kerékpár
Ha lemaradtál a novemberi hírekről, akkor mi segítünk - ESB podcast (11.30)
3 ÓRÁJA