Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Inkább szakaszgyőzelmek, mint az összetett” – Van Aert nem érzi reálisnak a Giro-győzelmet

Bodnár Gergő

Frissítve 02/12/2023 - 11:04 GMT+1

Inkább a szakaszgyőzelmek, mint egy jó eredmény összetettben, hisz a tavasszal még ott van a Flandria és a Roubaix is. Két kiemelten fontos egynapos, amit Wout van Aertnak eddig nem sikerült megnyernie. A Girón biztosan ott lesz és ismét megerősítette, hogy jóval kevesebb cyclocross-versenyen indul, mint az előző tél során.

Giro-értékelő Lantos Andrással és Szathmári Attilával

Aki esetleg abban bízott, hogy Wout van Aert az öszetettért megy a Giróra, el kell szomorítanunk. Jövőre tényleg ott lesz az olasz körversenyen, de a céljairól eddig még nem mesélt.
Annak természetesen nagyon örül, hogy egy kicsit felboríthatta a megszokott versenynaptárát, mivel jelen állás szerint a Tour de France-t kihagyja.
„Ugye még semmi nem hivatalos, de ha el is megyek a Giróra, nem hiszem, hogy lehetne esélyem az összetettre. Sokkal inkább a szakaszgyőzelmek érdekelnek” – mondta Van Aert a De Rode Lantaarn podcastben.
„Nem hiszek a korlátokban, de a jó szereplés a Girón összeegyeztethetetlen a tavaszi versenyeimmel. A magaslati edzőtáborok mellett fogynom is kellene ahhoz, hogy esélyem legyen, és az 5. helyért szerintem nem éri meg ennyi áldozatot hozni. Akkor már inkább nyerjek pár szakaszt. Nem fogom szétunni magam a hegyi edzőtáborokban és nem fogom eldobni a nagy tavaszi versenyeimet azért, hogy az összetettért küzdjek.”
Ezt nem is kell tovább ragozni, inkább szakaszgyőzelmek, mint egy jó eredmény összetettben. Van Aert számára még ott a Flandria meg a Roubaix is, két kiemelten fontos tavaszi verseny.
„Ahhoz, hogy tényleg esélyem legyen a Giro megnyerésére, fogynom kellene. A súlykérdés megkerülhetetlen. Ránézésre azt mondom, hogy már a nyitónapon lévő San Luca emelkedő is véleményes, de szerintem ott még lehet esélyem. Egyszerűen nem vonz annyira az összetett, mint a szakaszgyőzelmek lehetősége.”
A belga versenyző megerősítette, hogy tényleg kevesebb crossversenyen indul ezen a télen, mint legutóbb, a szezont december 9-én Essenben kezdi.
picture

Wout Van Aert

Fotó: Getty Images

Aztán Mol, Antwerpen, Gavere, Heusden-Zolder, Hulst, Baal és Koksijde következik. Azaz január 4-én már be is fejezi a cross-szezont, de „cserébe” elég sűrű karácsonya lesz.
„Már egy ideje terveztem egy ilyen viszonylag nyugis telet, és a döntésemben most Mathieu (Mathieu Heijboer, Van Aert új edzője - a szerk.) is megerősített. Nem volt gond a váltással, nálunk a Jumbónál minden edzőnek nagyjából ugyanaz a filozófiája ezzel kapcsolatban, így simán egyetértettünk abban, hogy nem toljuk túl a telet, és sokkal kevesebb helyre utazok el.”
Van Aert legutóbb tizennégy cyclocross-versenyen indult, a mostani programja szerint nyolc alkalommal láthatjuk. A vb-t majdnem biztosan kihagyja, és hat találkozója lesz a Pidcock-Van der Poel kettőssel. Elsőként december 23-án Antwerpenben.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés