Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valter Attila: „Kicsit azért szabadabb leszek, mint a tavalyi Vueltán”

Bodnár Gergő

Frissítve 03/05/2024 - 19:46 GMT+2

Szombaton végre elkezdődik a Giro d'Italia, Valter Attila pályafutása során negyedszer lesz ott az olasz körversenyen. A Liége előtt majdnem három hetet töltött el magaslati edzőtáborban a Teidén, és saját elmondása szerint kiváló számokat hozott, így okkal lehet bizakodó a rajt előtt. Valtert a csapaton belüli szerepéről, Pogačarról és a dobogó esélyeseiről is kérdeztük.

Szakadó eső és egy mosolygós Valter - így mutatták be a Visma csapatát

Szombaton elkezdődik a Giro, Valter Attila pályafutása során negyedszer lesz ott az olasz körversenyen.
Mivel Primož Roglič eligazolt és Sepp Kuss, illetve Jonas Vingegaard sem lesz ott a csapatban, a tavalyi Vueltával ellentétben ezúttal nem a Visma | Lease a Bike számít a fő esélyesnek. Ez pedig azt is jelentheti, hogy 2020, 2021 és 2022 után a negyedik Giróján induló Valter Attila egy fokkal kötetlenebb szerepben tekerhet, még akkor is, ha Cian Uijtdebroeks azért ott lesz a keretben.
Valter a tavasz során három többnaposon (UAE Tour, Tirreno, Katalán kör) és két nagy egynaposon (Strade Bianche, Liége) vett részt, ami 23 napot, és majdnem 3800 versenykilométert jelent. Ati a Liége előtt majdnem három hetet töltött el magaslati edzőtáborban a Teidén, és saját elmondása szerint kiváló számokat hozott, így okkal lehet bizakodó a szombati rajt előtt.
A Liége után végre haza tudtál jönni pár napra. Jó döntés volt?
Nagyon, mert tökéletesen feltöltődtem. Csomó olyan dolgot csináltam otthon, amire már elég régen nem volt lehetőségem. Megjött a jó idő, párszor be kellett mennem a városba, el is felejtettem, hogy milyen király hangulata van a tavaszi Budapestnek. Csak jó dolgokat csináltam, voltam például szusizni, elmentem Tarcsára az Énsütimbe, tökéletesen feltöltődtem szellemileg.
Hagyjuk a számokat, érzések alapján ez a legerősebb Valter egy Grand Tour előtt?
Számok alapján is az, de tényleg így érzem. A számok meg ritkán hazudnak. Szóval igen, szerintem ez lehet az eddigi legerősebb Valter.
Mindenkit az foglalkoztat, hogy mit várhatunk tőled ezen a Girón. Te mikor leszel elégedett magaddal?
Elég más lesz a szerepem, mint a Vueltán, ahol esélyesek voltunk, és az összetett győzelemre mentünk. Mivel most nem mi vagyunk a fő favoritok, én is sokkal szabadabb leszek, több dologra rá tudok majd próbálni, de ettől függetlenül segítenem is kell. Szóval elég összetett lesz a szerepem. Ha meg tudom mutatni, milyen erős vagyok valójában, és közben a rám bízott feladatokat is tökéletesen el tudom végezni, akkor elégedett leszek.
Más volt a felkészülés vagy a ráhangolódás, mint korábban?
Eléggé, de más a hozzáállásom is a versenyhez. Azon gondolkodtam, hogy itthon sokszor feleslegesen nagy terhet raktak rám a médiában, kiforgatják a szavaimat, épp ezért most próbáltam kivonni magam majdnem mindenből. Nem néztem social médiát, és ezeken az oldalakon csendesebb is voltam. Én tudom magamban, hogy mivel lennék elégedett, és elég, ha ezt én tudom.
Sokszor talán túl őszinte vagyok a nyilatkozatokban, ami nem mindig célravezető, mert amennyiben félreértelmezik a szavaimat, az könnyen visszaüthet. Ha például azt mondom egy verseny előtt, hogy szeretnék dobogóra jönni, majd nem sikerül, azt sokan hajlamosak úgy értelmezni, hogy én ezt előre garantáltam. Pedig erről szó sincs.
picture

Valter Attila a 2024-es Giro d'Italia csapatbemutatóján

Fotó: Twitter

Pogačar nálad is óriási esélyes?
Persze, toronymagas favorit, szerintem nincs is közel hozzá senki. De mögötte a többiek nagyjából egy szinten vannak, a dobogóesélyesek közül mindenkinek más az erőssége, szerintem ott nagy harc lesz, és ez elég érdekessé tudja tenni a Girót. És ugye mindig van rossz idő, hideg, vannak bukások, ezekkel is számolni kell. De azért Pogi sem verhetetlen vagy halhatatlan, ő is le tud betegedni, meg tud fázni, sajnos ő is el tud esni. De ha nem lesz ilyen gondja, nem hiszem, hogy fogható lenne.
A másik slágertéma itthon, hogy vajon mennyire kell majd Uijtdebroekst segítened?
Ha lehet szökni, akkor természetesen megpróbálok, de ha nem sikerül, és maradok a mezőnyben, akkor nyilván segíteni fogok neki. De ez nem mindig úgy néz majd ki, mint amit láttunk tavaly a Vueltán. Hiszen nem mi vagyunk a fő esélyesek. Amennyiben egy hegyen vagy emelkedő előtt Ciannak segíteni kellene a pozicionálásban, azon nekem semmi nem fog múlni. Biztos vagyok benne, hogy ha úgy adja ki, ő is szó nélkül beáll majd.
Készültél valami extrával arra az esetre, ha lenne némi szabadidőd?
Igazából nincs semmi extra, hoztam magammal három új könyvet, meg ha lehet, valamennyit sorozatozok. Senkit nem fogok zavarni, Grand Touron mindig egyedül vagyunk a szobában. Szóval csak a szokásos, egy Giro közben és a szakaszok után azért van elég dolgunk.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés