Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogačar: „Nem a nyitónapon, hanem Rómában kell rózsaszínben lenni”

Bodnár Gergő

Frissítve 03/05/2024 - 10:54 GMT+2

Rég volt egy versenyzőnek akkora esélye a 26 éve nem látott duplára, mint Tadej Pogačarnak, főleg egy ilyen durva tavasz után. Tíz versenynap, hét győzelem, és óriási fölény szinte mindenhol. Pogačar nagyot vállalt ebben a szezonban, mivel megpróbál rámenni a duplára, ami utoljára Marco Pantaninak sikerült.

Pogacar esőben is a legnagyobb sztár - így fogadták a Giro legnagyobb esélyesét a csapatbemutatón

Én túl fiatal vagyok ahhoz, hogy emlékezzek 1998-ra és Marco Pantani duplájára. De valami egészen csodálatos lenne megismételni mindazt, amit elért abban az évben.
Tadej Pogačarnak valóban nem lehetnek emlékei Pantaniról, hiszen pont abban az évben, 1998 szeptemberében született.
Rég volt valakinek akkora esélye a 26 éve nem látott Giro-Tour duplára, mint neki, főleg egy ilyen durva tavasz után. Tíz versenynap, hét győzelem, óriási fölény szinte mindenhol és most jön a Giro, ahol eddig még nem indult. Bár, elmondása szerint, ha rajta múlik, már az első profi évében részt vett volna az olasz körversenyen.
Mi az első emléked Olaszországról?
Nyilván a kerékpársporthoz köthető, mert sokat jártunk ide versenyezni. Emlékszem, amikor juniorban tekertem, annyi erős olasz srác volt a mezőnyben, hogy már a top 10-be kerülés is komoly eredménynek számított. Megvan az is, hogy ebédre ment a tészta, a jó pármai sonka meg a parmezán, lenyomtuk a versenyt, aztán hazakocsiztunk. Mindig késő éjjel kerültem ágyba.
Fiatalabb korodban nézted a Girót?
Soha nem felejtem el, 2014-ben Ausztriában versenyeztünk, aztán az edzőnk a befutó után kitalálta, hogy menjünk át a Giro utolsó szakaszára Triesztbe. Pont egy szlovén nyert, élőben láttam Mezgec győzelmét, azt soha nem fogom elfelejteni. Emlékszem, a szakasz vége után egyből mentünk a csapatbuszhoz kulacsot kérni.
Rég tudjuk, hogy elindulsz a Girón, de miért most és valójában ki döntött így?
Ha rajtam múlt volna, már az első profi évemben elindulok. Aztán elkezdtünk a Tourra koncentrálni, és nem volt opció két háromhetes. Egészen eddig az évig, most volt úgy vele a vezetőség, hogy próbáljuk meg. Kicsit irigylem Van der Poelt, ő ezekben a napokban Dubajban lazít a tengerparton, nekem most erre sokáig nem lesz lehetőségem.
Vállaltál már nagyobbat profiként, mint az idei dupla?
Azért a tavalyi év sem volt gyenge, a sok versennyel meg a csuklótörésemmel. Eleget szenvedtem miatta, de most még csak nem is gondolok a Tourra. Majd a Giro után kiderül, hogy mennyi benzin maradt a tankban.
Elég sok versenyt nyertél már, gondolkoztál azon, hány féle trikóban tekertél eddig?
Hát, volt egy pár, szép feladat lenne összeszámolni, majd rámegyek, ha visszavonultam. De rózsaszín szerintem még soha nem volt rajtam.
Egyáltalán van bármi rózsaszín cuccod otthon?
Egy kulacsunk talán van a női Giroról.
Sok szakaszt megnéztél személyesen?
A két időfutamot és a murvás szakaszt láttam, de Livignót nem kellett megnézni, azokat a hegyeket jól ismerem. A királyetap fejből megvan.
picture

Tadej Pogačar

Fotó: AFP

Célod, hogy már az első nap meglegyen a rózsaszín trikó?
Nem igazán, sokkal fontosabb, hogy Rómában nálam legyen. De ettől még, ha lesz rá esély, nem fogom visszafogni magam. Szeretem a háromheteseket egy kemény nappal kezdeni, ezért várom már a szombatot. De a vasárnapi befutó, az Oropa is szimpatikus hegy.
Mit szólsz ahhoz, hogy az összetett kapcsán mindenki csak rólad beszél?
Nyilván jó dolog esélyesnek lenni, de az újságírók részéről szerintem nem korrekt, hogy állandóan a verhetetlenségemről írnak.
Én ezzel nem foglalkozom, viszont nem szép dolog a többiekkel szemben, akik ugyanúgy felkészültek a Giróra, mint én, és nyerni szeretnének. Állandóan rólam írnak, pedig nem csak én indulok a versenyen.
Lehet, hogy sokat nyertem tavasszal, de kevesebbet mentem a többieknél, és csak pár versenyre készültem kiemelten. Ez azért sokat számít. A háromheteseken és a komoly hegyeken nincs akkora különbség köztünk. Az újságokban azért elég sok hülyeséget lehet olvasni.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Szerinted ki lehet jó összetettben?
Egy Grand Tour tele van meglepetésekkel, de ha a fiatal, most még ismeretlenebb srácokat nem számolom, szerintem Bardet és Thomas biztosan jó formában lesz.
Azt elmondhatjuk Pogačarról, hogy eljött a Giróra, mert nem szereti az egyhangúságot és folyamatosan keresi az új kihívásokat?
Nyugodtan, mert ez így van. Szeretem a változatosságot, nem köt le, ha mindig ugyanott indulok. De most nem foglalkoztat a Tour, nem érdekel a vb, csak a Giro számít. Ezt a versenyt szeretném a legjobban lehozni még akkor is, ha a következő három hétben sokszor lesz hideg, eső meg jönnek a brutális hegyek. De talán kevesebb stressz ér majd minket, mint a Touron szokott.
(La Gazzetta dello Sport, GCN)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés