Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogačar úgy jött, mint egy rakéta... de aztán egy ecuadori rózsaszín trikóval nem lett közhelyes a Giro első szakasza

Gecsei Dina

Frissítve 04/05/2024 - 20:29 GMT+2

Giro d'Italia, 1. szakasz - Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) szakaszgyőzelmét hozta az olasz körverseny nyitószakasza, ami egyből rózsaszín trikót is ért az ecuadori versenyzőnek. Az emelkedőkkel tarkított végjátékban a nagy esélyes Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) több megindulást is bemutatott, de végül a szlovén csak a harmadik helyen zárt. Valter Attila egy 9. hellyel nyitott.

Ledurrantották Pogačart a Giro nyitószakaszán, Valter Attila egy top 10-es hellyel kezdett

Az INEOS Grenadiers ecuadori versenyzője, Jhonatan Narvaez némi meglepetésre megnyerte a Giro d’Italia nyitószakaszát, és bár azt mondja, a csapatnál számoltak ezzel, azért némileg meglepte, hogy tudta tartani a tempót a nagy esélyesnek számító Tadej Pogačarral.
Való igaz, a verseny végjátékában Pogačar látványos akciókkal vezette fel a szokásos egyszemélyes show-ját, de mind Narvaez, mind Maximilian Schachmann (BORA – hansgrohe) ott tudott maradni vele az utolsó emelkedőn is, és végül a sprintben be is tudtak jönni a szlovén előtt, aki így csak a harmadik helyről várja majd a folytatást.
Maximilian Schachmann, aki végül a sprintben valahogy be tudott furakodni Pogačar elé, pontosan tudta, hogy a tét az összetettben vezetőnek járó rózsaszín trikó, így beleadott mindent a hajrájába, az utolsó lejtőn tudta megfogni a szlovént és az ecuadorit.
„Csalódott vagyok, de elégedett is. Nagyot meccseltem Narvaezzel, de ő nagyon gyors volt most. Egyébként utálom a rövid sprinteket, ezért is szerettem volna korábban indítani, de végül jó volt a szélárnyékban maradni egy kicsit tovább. A végén mindannyian egy keréken belül voltunk, úgyhogy tényleg közel voltam."
Azért az, hogy egy ilyen versenyen Pogival együtt jöttem meg, az nagyon jó dolog.
„Jobban vagyok, mint korábban, mert ez egy elég nehéz nap volt, Pogačar úgy jött, mint egy rakéta, aztán a könnyebb résznél valamiért lelassított, az viszont látszott rajtuk, hogy mindketten full gázon vannak. Volt egy balos kanyar, amibe olyan tempóval mentem be, hogy még engem is meglepett, hogy kibírta a bringámon a gumi" – mesélte Schachmann.
„Az utolsó előtti emelkedőn nem mentünk olyan gyorsan, sőt, igazából én azt gondoltam, hogy az UAE gyorsabb lesz, ezért is támadtam az emelkedő után. Tudtuk, hogy a rózsaszín trikóért megyünk azzal az első csoporttal, és hogy az utolsó emelkedőn akár 10 másodperc előny is jól jöhet. Elég kemény volt a sprint is, de sajnos most nem nyertem” – tette hozzá a Bora német versenyzője.
picture

Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers)

Fotó: Getty Images

Narvaez is egyből interjút adott, amiben először azt kérdezték tőle, milyen érzés lenyomni Pogačart. Az ineosos versenyző mosolyogva csak annyit mondott erre, hogy: „nagyon jó".
„A csapattal beszéltük a szakasz előtt, hogy a nyitószakasz jó lehet nekem, emiatt külön is motivált voltam. Aztán Pogačar, a világ egyik legjobb versenyzője, elég kemény tempót nyomott felfelé, de nagyon örülök, hogy ott tudtam maradni vele” – mondta közvetlenül a verseny után Narvaez.
Amikor azt kérdezték tőle, hogy fáj-e még a szakasz, nevetve azt válaszolta, hogy igen, mert tényleg nagyon durván nyomta Pogačar.
„Egy fárasztó szakasz végén nyitott hosszút, én kicsit később akartam menni, de végül megoldottuk így is a helyzetet. Csodálatos ez most, az olyan típusú versenyzőknek, mint én, nincs sok esélyük a rózsaszín trikóra egy háromhetes elején, mert ritkán kezdődik ilyen szakasszal például a Giro d’Italia. De most nagyon örülök neki” – árulta el az ecuadori, aki, amikor átvette a rózsaszín trikót, még annyit tett hozzá, hogy
Nagyon különleges érzés itt nyerni, és felvenni a Maglia Rosát ilyen erős ellenfelekkel szemben.
Nicolas Concit (Alpecin – Deceuninck) nem sokkal a vége előtt fogta meg a Pogačar-Narvaez-Schachmann hármas, így végül csak az 5. helyen ért célba. Az olasz azt mondta, hogy bár jól dolgoztak együtt a végén a szökevényekkel, és az emelkedő végéig bízott abban, hogy ott tud maradni az élen, egyszer csak megváltozott a véleménye:
„Aztán láttam egy fehér mezt... egy bizonyos szlovén srácot, és akkor már sejtettem, hogy ez így nem lesz jó. A verseny és az emelkedő utolsó néhány száz méterén álltak meg a lábaim, nagyon nagy szó lett volna, ha sikerül itt az első szakaszon ott lennem a végén” – mondta Conci.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Pogačar, akinek ezzel a harmadik hellyel nem kell azzal telik a délutánja, hogy a győztesnek kötelező interjúkat elkészítse, nem sokat nyilatkozott a szakaszról, de a szlovén sajtóban azért találtunk tőle pár szót.
„Szerettük volna kontrollálni a szakaszt, de ez egyszerűen nem a mi napunk volt. Bár, azért így is elég jó munkát végeztünk. Mindig nagy kérdés egy háromhetes elején, hogy ki mennyire áll készen."
Vannak, akik szenvedtek, vannak, akik jól érezték magukat.
„Az utolsó emelkedőn az elejétől a végéig nekem kellett diktálnom a tempót, de Narvaez nagyon erős volt, és tudott jönni velem. Nagy volt előttünk a csoportnak az előnye, így kénytelen voltam menni. Mindent beleadtam, és le tudtam rázni néhány nagy riválisomat, ami szerintem annak a jele, hogy elég jók a lábaim" – mondta Pogačar, aki a sprintet a végén úgy értékelte, hogy kicsit ideges volt, amikor látta, hogy ez következik.
„Tudtam, hogy nehéz lesz megverni Narvaezt a sprintben. Kicsit ideges voltam, mert már rég nem sprinteltem két másik versenyzővel, és kicsit túl gyorsan is kezdtem, de a lábaim jók voltak ott is, csak hát Narvaez nyilvánvalóan gyorsabban sprintel nálam, így végül nem sok esélyem volt" – tette hozzá a szlovén.
A szakasz krónikájához hozzá tartozik még, hogy Valter Attila, a mezőny egyetlen magyar versenyzője egy remek top 10-es helyezéssel indított. A Team Visma | Lease a Bike bringása 10 másodperces hátrányban van az összetettet vezető Narvaez mögött.

Eredmények:

1. szakasz, Venaria Reale-Torino, 140 km:
  • 1. Jhonatan Narváez (ecuadori, Ineos Grenadiers) 3:14:23 óra
  • 2. Maximilian Schachmann (német, BORA-hansgrohe) azonos idővel
  • 3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) a.i.
  • ...9. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 10 mp hátrány
Az összetett élcsoportja:
  • 1. Narváez 3:14:13 óra
  • 2. Schachmann 3 mp hátrány
  • 3. Pogacar 6 mp h.
  • ...10. Valter 20 mp h.

A Giro d'Italia második szakaszán vasárnap a San Francesco al Campo és Oropa közötti 161 kilométer és nem utolsó sorban egy hegyi befutó vár a mezőnyre. Fontos nap lesz, az összetett esélyesekre érdemes lesz figyelni.
A közvetítésünk az Eurosporton 12:45-kor kezdődik, a szakasz maga 13:05-kor rajtol el. Ha valaki csak a végét szeretné nézni, fél 5-háromnegyed 5 körül már ne legyen messze a tv-jétől.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés