Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pozzovivo: „Az én pályafutásom már csak ilyen, az állandó bukásokról szól”

Bodnár Gergő

Frissítve 25/05/2022 - 11:29 GMT+2

A 2019-es súlyos sérülései után az orvosok azt mondták neki, többet nem ülhet kerékpárra, és felejtse el ezt a sportágat. Most, 39 évesen, Pozzovivónak egy újabb bukás után, még mindig van esélye a Top 10-be kerülésre a Girón.

Domenico Pozzovivo - fotó: facebook.com/intermarchewg

Fotó: facebook

Túl vagyunk tizenhat szakaszon, megvolt a mortirolós nap, egy elég durva hegyi szakasszal elkezdődött a Giro harmadik hete, de Domenico Pozzovivo még mindig hatodik összetettben. Mondjuk a szokásos balszerencse kedden is utolérte, de ettől még sokat nem esett vissza összetettben.
Mármint ha a helyezését nézzük, hisz a dobogótól ugyan messzebb került, de a Top 5 egyáltalán nem elérhetetlen számára.
Sőt, a pihenőnapi nyilatkozata alapján, ő bizony még a legjobb tíz közé kerüléssel is ki lenne békülve. Csak maradjon egészséges, és ne fenyegessék a bukások.
Peák Barna egy csendes, kifejezetten szerény és igazi profinak festette le, egy olyan kapitánynak, akiért tényleg jó dolgozni.
De ez a versenyző sajnos az évek során rengeteget volt földön, saját számításai szerint legalább 20 törésnél, és 16 olyan műtétnél jár, amiből 12 volt altatásos.
„Az én pályafutásom már csak ilyen, az állandó bukásokról szól. Most sem maradt el a szokásos balszerencse, de ez tényleg nagyon nem hiányzott. Legalább mi nyertük a szakaszt, ennek tudok örülni.”
Pozzovivoról sokaknak a kiváló zongoratudása ugorhat be elsőként, pedig ennél ő jóval érdekesebb. Van két diplomája, edzés közben politikai tartalmú podcasteket hallgat, rajong a meteorológiáért, és a messzi Materából indult, ahol a kilencvenes évek végén azért nem hemzsegtek a kerékpárosok. Ráadásként elképesztő fotografikus memóriával rendelkezik, a csapattársai pedig egy időben simán csak WikiPozzónak becézték, az hatalmas tárgyi tudása miatt.

"Bár az apukám majdnem minden sportot nézett a tv-ben, nálunk senki nem rajongott a kerékpársportért. Én kicsiként fociztam meg szertornáztam, aztán 1997-ben pont a mi városunkban volt a basilicatai kör befutója. Kimentünk megnézni a szakaszt, és beleszerettem az egészbe. A csapatok, a színek, a különböző országokból érkező versenyzők, az egész körítés...egyszerűen megfogott. Tisztán emlékszem rá, hogy az ausztrál Allan Davis nyerte a szakaszt. Aztán apu gyorsan beíratott egy helyi csapatba. Hát így kezdtem."
picture

Domenico Pozzovivo

Fotó: AFP


A tehetséges Pozzovivonak nem mellesleg az is elég nagy lökést adott, hogy az egyik általa megnyert juniorversenyen, maga a legenda, Francesco Moser adta át neki a díjat. Bár kiskorában még külön zongoratanárhoz is járt, egy pillanatig nem volt kérdés számára, hogy a zenét vagy a sportot választja.
"Apu mindenben egyből támogatott, anyukám viszont egy kicsit fél a kezdeteknél, hogy a tekerés a suli rovására megy, és nem fogok továbbtanulni."
Hát erről szó sem volt, ugyanis most ott tartunk, hogy a római egyetemen megszerzett közgazdász diploma után, elvégezte a testnevelési egyetemet, így készítve fel magát a civil életre.
"Edző vagy sportigazgató szívesen lennék, de nagyon érdekel a dietetikus szakma is."
2010 tavaszán például két órával a diplomamunkájának megvédése után, már a Terminillót mászta, hogy az akkori Giro egyik fontos hegyét a lehető legalaposabban be tudja járni.

"A többiek GPS-nek is szoktak becézni, mert elég jó a fotografikus memóriám. Nagyjából egy teljesen új helyen is képtelen vagyok elveszni. Ahol már egyszer jártam, azt a környéket vagy hegyet, gond nélkül és pontosan megjegyzem."
Négy évesen találkozott először testközelből a profi sporttal, amikor az apukája kivitte a San Siróba egy Inter meccsre. Ennek ellenére - többek között Del Piero miatt - Juventus szurkoló lett. Imádja a zenét ("a raptől kezdve a metálig bármi jöhet"), a teniszt (Federer a kedvence) és rajong meteorológiáért. Ami elnézve az ő szakmáját, néha kifejtetten hasznos is tud lenni.
picture

Domenico Pozzovivo war bereits letztes Jahr gestürtzt

Fotó: AFP

"Apu a mezőgazdaságból élt, neki és a narancsfáknak abszolút nem volt mindegy, milyen idő lesz napokon keresztül. Mivel én mindig is imádtam a természetet, plusz segíteni szerettem volna neki, valahogy rápörögtem erre az egészre. Volt, hogy valamelyik többnapos versenyen én segítettem a csapatnak, hisz tudtam, hogy milyen idő lesz valójában a hegyen. Ellentétben azzal, amit jósoltak. A javaslatomra bekészítettünk meleg teát, és eléggé bejött a dolog. Valamikor a várható időjárás alapján öltözöm fel egy-egy szakasz előtt, de arra is volt példa, hogy nekem köszönhetően értük el a repülőgépünket. Ha 2018 télen nem hallgat rám a csapat, és nem indulunk el hajnalban, a Teidén ragadtunk volna egy jó kis hóviharban."
De az igazi szerelem persze az országúti kerékpár, amellyel Pozzovivo nagyjából kilenc éves korában ismerkedett meg. Akkor kapta az első kerékpárját.
"Most már nyilván nehezen hiszitek el, de kifejezetten nehezen tanultam meg önállóan tekerni. Mivel egyáltalán nem találtam az egyensúlyomat. Épp ezért a kezdetekben állandóan elestem."
Pozzo elég messziről, a nem éppen a kerékpáros csapatiról híres Basilicata régióból, egy Montalbano Jonico nevű városkából származik. Amely a csodálatosan szép Matera közelében található. Ugyan manapság már – Nibalihoz hasonlóan – Luganóban él Valeriával a feleségével, de amikor csak teheti, megy haza.

"Szülői segítség nélkül nem lehettem volna sikeres. Ha apuék nem vittek volna versenyekre folyamatosan, esélyem sem lett volna arra, hogy profinak álljak."
Domenico Pozzovivo
Két kiváló, olasz szinten kiemelkedően jó utánpótlás csapatnál, a Vellutexben (későbbi nevén Palazzagónál) és végül a Zalfban tekert, mielőtt elvitte volna a Colnago (és a Bardiani) jogelődje, a Ceramica-Panaria.
2005-ben lett profi, rögtön az első évében elindították a Girón, a mostani már a 22. nagy körversenye, jelenleg pedig úgy van ott a legjobb tízben, hogy az év elején még nem is volt csapata, a 2019-es, edzésen elszenvedett súlyos bukása után meg azt mondták neki az orvosok, hogy könyökprotézisre lesz szüksége, és nyugodtan felejtse el a kerékpársportot.
De nem csak ez az esés maradt meg benne, ott van a 2015-ös Girón elszenvedett lejtemenetes bukása, amire nem is emlékszik.
"Az a 3-4 perc teljesen kiesett. Utólag találkoztam Gilberttel, aki a lejtmenet során pont mögöttem tekert. Ő mesélte el pontosan, hogy mi történt velem."
Egészen hihetetlen de azt a Passo dello Scoglinás lejtmenetet néhány karcolással és egy minimális agyrázkódással megúszta. Bár azt utólag ő is elismerte, a tv-ből nagyon durvának tűnt a dolog.

picture

Domenico Pozzovivo

Fotó: AFP


Valentinára visszatérve, Pozzovivo a feleségét is a kerékpárnak köszönheti. Hisz Matera környékén már elég híresnek számított, amikor meghívták egy általános iskolába élménybeszámolóra.
Ekkor találkoztak először, majd 2015 augusztusában jött az esküvő, ahol biztos ami biztos, Pozzo álmodta meg a menüsort, hisz a gasztronómia is érdekli.

A mezőnyön belül a hatalmas tárgyi tudása mellet, a már-már mániákusan alapos felkészülési stílusáról, az edzések közben hallgatott politikai témájú podcastekről, és a közösségi média használatának teljes hiányáról híres.
"Nem mondom, hogy utálom, inkább elviselem. Nem vagyok fent sehol, mert egyszerűen nem tartom jó dolognak. Ha folyamatosan a neten lógsz, elveszíted a kapcsolatod a valósággal. Mondok egy példát. Ott vagy egy tök jó koncerten, végig videózod az egészet, miközben alig tudod élvezni az egészet."
Pozzovivo története nem lenne teljes, ha ennyi pozitívum és érdekesség után, nem mondanánk róla valami negatívat. Mármint a rendszeres bukások mellett. És ha negatívum, akkor jöjjön a felesége:
"Sokszor túlságosan jó fiú, és nagyvonalúan viselkedik az ellenfelekkel szemben. Mintha néha hiányozna belőle a gyilkos ösztön."
Ezzel Pozzo sem vitatkozik, sőt elismeri, sokszor a biztonságra játszik, és nem mindig mer kockáztatni. Ebben lehet valami, mert egy ilyen jó hegyimenőtől, az egy szem Giro-szakaszgyőzelem tényleg nem túl sok.

De ennyi műtét és bukás után, lassan 40 évesen, már a Top10 is kiváló eredmény lenne tőle ezen a Girón. Főleg azok után, hogy az év elején sokáig még csapatot sem talált magának.
És, hogy mi lesz jövőre?
„Ha egészséges tudok maradni, majdnem 100%, hogy folytatom. Nem a mostani eredménytől teszem függővé a visszavonulásomat.”
Hanem attól, hogy elkerüli-e a további komoly sérüléseket. Egy kisebb bukáson már most is túl van, jó lenne, ha ezzel minden rosszat letudott volna. Nem csak erre a versenyre, hanem az egész évre.
Forrás: Gazzetta, Bicisport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés