Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jai Hindley megnyerte a Girót? – így értékelték a főszereplők a 20. szakaszt

Nagy Benjámin

Frissítve 29/05/2022 - 13:44 GMT+2

Ennél emlékezetesebben aligha alakulhatott volna a 2022-es Girod’Italia 20., utolsó előtti szakasza. Az UAE olasz versenyzője, Alessandro Covi a Passo Pordoi-on lépett el a szökéstől és bő 50 kilométeres szóló után ért haza, míg a Passo Fedaia utolsó három és fél kilométerén Jai Hindley másfél percet adott Richard Carapaznak, így nyert helyzetből várhatja a vasárnapi időfutamot.

Jai Hindley

Fotó: AFP

A befutót követően nem kevesen voltak, akik eléggé meglepődtek azon, amit láttak.
Többek között azt a Lennard Kämnát is ide lehet sorolni, akinek óriási érdemei voltak a Bora mindent eldöntő (?) akciójánál, hiszen a szökésből visszamaradva a legjobbkor állt bevezetni Jai Hindleynek.
„Hihetetlen nap volt, minden tökéletesen alakult számunkra, nem is lehetne jobb. Természetesen taktika volt, hogy előrementem, hiszen szökni akartam, de aztán vártam. Három és fél kilométerrel a vége előtt próbáltam annyit menni Jainak, amennyit csak tudok. Jai sokat tudott adni Carapaznak, meg is lepődtem, hogy ennyire leszakadt, de persze örültem is neki. Ez nekünk álomforgatókönyv, másfél perc a különbség, ami jelentős. Nagyon a határon volt Jai a befutó után, kell neki idő, amíg felfogja, mi is történt. Túlment a limiten azért, hogy ezt így meg tudja csinálni.”
Hindley a célba érkezése után néhány percig tényleg nem tudta, hol van, annyira kegyetlen tempót ment a végén, de aztán összeszedetten és megfontoltan nyilatkozott. Megfontoltan, mert 2020-ban ugyanúgy rózsaszín trikóban vághatott neki az utolsó napnak, igaz, akkor Tao Geoghegan Harttal holtversenyben mentek neki az időfutamnak. Most másfél perces előnyből más a helyzet, és elég közel van ahhoz, hogy a Giro történetének első ausztrál győztese legyen.
„Éreztem, hogy ez lesz a kritikus szakasz, így tudtam, ha a lábaim jók, meg kell próbálni. Brutális befejezés volt ez így. Türelmesek maradtunk, őriztük a tartalékainkat egészen a mai napig, és mivel Lenny elöl volt szökésben, időzíteni sem lehetett volna jobban, hogy mikor maradjon hátra értem. Amikor hallottam, hogy Carapaz leszakadt, akkor adtam bele mindent. Meglátjuk, elég lesz-e az előny holnapra, mindig nehéz megmondani, hogyan alakul egy időfutam, de már most hálás vagyok a csapatnak a támogatásért.”
picture

Jai Hindley Bora

Fotó: AFP

Amennyit csak tudott, megtett Carapazért az Ineos, de ez sem volt elég. Az egyik legfőbb segítő, Pavel Sivakov a befutó után azt mondta, teljesen széthajtották magukat.
„Gratulálok Hindleynek, nagyot ment, erős volt. Nagyon fájdalmas ez az egész. Dolgoztunk, megpróbáltunk mindent, taktikailag nem voltunk rosszak, de el kell ismerni, volt nálunk egy erősebb. Szerettük volna megtartani az előnyt összetettben, Richard még azzal is elégedett lett volna, ha minimális a hátránya, de kemény volt az utolsó emelkedő. Az 1:25-ös különbség sok, nehéz ennyit visszahozni 17 kilométer alatt, ráadásul láthattuk, hogy Jai mennyire jó formában van. Nem tudom, Richard le tud-e dolgozni ennyit.”
Mikel Landa hamar leszakadt az akkor még együtt lévő Hindley, Carapaz kettősről, de saját tempóban magára talált és végül Carapaz előtt ért célba. 1:51 a hátránya az ausztrál, 26 másodperc az ecuadori mögött.
„Egész nap nem éreztem jól magam, de végül összeszedtem, ami még bennem volt. Láttam, hogy Carapaz szenved és egyre közelebb kerülök hozzá, és elkezdtem egyre jobbnak érezni a lábaimat. Rendesen küzdöttem, de nem vagyok elégedetlen. Hogy holnap megcélozhatom-e a második helyet összetettben? Ha már Carapaz ennyire megrogyott ma, ki tudja… kíváncsian várom, mire mehetek.”
picture

Richard Carapaz

Fotó: AFP

Amellett, hogy óriási harc ment a rózsaszínért, eldőlt, hogy Arnaud Démare-é a ciklámen, Koen Bouwmané a kék és Juan Pedro Lópezé a fehér trikó. A Trek 24 éves spanyolja a pályafutását évekig egyengető Alberto Contadornak nyilatkozva elsírta magát az Eurosport kamerája előtt, aztán egy poént is elsütött kedvenc focicsapatával, a Real Betisszel kapcsolatban.
„Nem találom a szavakat. Azzal a céllal indultam a Girón, hogy szakaszt nyertek, de ahogyan ez az egész alakult… tíz nap rózsaszínben, aztán fehér trikó, ami az enyém lesz. Nehezen hiszem el. Remélem, ezek után a Betis meghív majd engem egy meccsre, ahol én végezhetem el a kezdőrúgást.”
picture

Alessandro Covi

Fotó: AFP

A szakaszgyőztes Alessandro Covi érthető módon, de méltatlanul került háttérbe, hiszen jókor lépett el a Pordoi-on, elvitte a Cima Coppit, és az előnye a Fedaián is kitartott. A 23 éves olasz srácnak ez élete harmadik profi sikere.
„Kétszer is közel voltam tavaly a szakaszgyőzelemhez, így nagyon akartam a győzelmet idén, de kettős volt a cél, mert Almeidáért, az összetettért jöttünk. Fogytak a napok, kicsit izgultam, hogy mi lesz, aztán Joaót elvesztettük a Covid miatt. Taktikát váltottunk, átnéztük ezt a három szakaszt, és kimondtuk, hogy egyet el akarunk vinni, már csak Joaóért is. Nagyon motiváltak voltunk, így érthetően én is boldog vagyok, és remélem, hogy a szakvezetés, meg a srácok is. Nem vagyok igazi hegymászó, próbáltam kicsit előremenekülni, és azzal számoltam, egy perc elég lehet a végére. Bevállaltam, megpróbáltam és bejött. Nyélen voltam, sehol nem spóroltam, pörgettem, és bár fájt a lábam, de menni kellett. Ezt máshogy nem lehetett megcsinálni.”
Richard Carapaz nyilatkozata vasárnap reggel lesz olvasható az eurosport.hu-n. A veronai időfutamot 13:30-tól élőben közvetítjük az Eurosport 2-n, valamint teljes hosszában a honlapunkon és az Eurosport applikációban is!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés