Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A budapesti Giro-rajt biztos, a Tour még nem – Ganna jövőre két nagy kört is bevállalna

Bodnár Gergő

Publikálva 19/11/2021 - 18:30 GMT+1

Filippo Ganna 2022-ben a Giro mellett nagyon szívesen ott lenne a Touron, címet védene az időfutam vb-n, és még a Sanremo megnyeréséről sem tett le teljesen.

A budapesti Giro-rajt biztos, a Tour még nem – Ganna jövőre két nagy kört is bevállalna

Fotó: AFP

Időfutam világbajnoki cím, a Wout van Aert győzelmét váró belga szurkolók ezrei előtt, újabb rózsaszín trikó a Girón, majd az év megkoronázásaként olimpiai arany a négyezres csapattal. Hosszú és intenzív éven van túl Filippo Ganna, aki megint az év egyik, ha nem a legjobb olasz versenyzője volt. Ha rajta múlik, biztosan láthatjuk majd a budapesti Giro-rajton, de újításként jövőre kipróbálná magát a Touron is. Ami ráadásul – az olasz körrel ellentétben – időfutammal kezdődik.
Csak nem lenne olyan rossz a rózsaszín mellé odatenni azt a sárga trikót. De ez még a távoli jövő, Filippo Ganna a következő idényt illető tervei mellett az idei szezonjáról is mesélt a Gazzettának.

Ha egy-két szóval kellene értékelni, mit mondanál, milyen éved volt?
Intenzív és hosszú. Február elején már versenyeztem, és egészen októberig, a roubaix-i pálya-világbajnokságig nyomtam. Ez így nem volt rövid.
És mi volt a csúcspont?
Természetesen az olimpia. A 4000-es csapattal azért mentünk Tokióba, hogy aranyat nyerjünk, és ez sikerült. Nekem egyértelműen ez volt az év fénypontja.
Akkor kellett az a Maldív-szigeteki nyaralás?
Nagyon. Nekünk ezek a novemberi heteink vannak arra, hogy mindenkivel összefussunk azon barátok és családtagok közül, akikre év közben alig van időnk.
Alakul a programod jövőre? Egyáltalán van már ötleted, hogy te mit szeretnél biztosan?
Semmi hivatalos nincs, majd az első táborban ülünk össze tervezni. Én egyébként a Giro mellett szívesen mennék a Tourra is, illetve jó lenne ott lenni valamelyik nagyobb tavaszi egynaposon. Nyilván nem az összesen, de egy kockakövesen mindenképp. Aztán ott a vb, nagyon szeretnék címet védeni az időfutamban. Épp ezért nem kellene túlvállalni magam, de majd a csapat úgyis eldönti, mi az optimális program számomra. Értenek hozzá, ettől nem félek.
Állandó kérdés: mi lesz az egy órás világcsúccsal?
Egyre többet beszélgetünk róla, de pontos dátum még nincs. Minden szinten komoly tervezést és felkészülést igényel a csúcsdöntési kísérlet, például az összes alkatrészt meg kiegészítőt szélcsatornában kellene tesztelni. Egy biztos, magaslatra nem megyek miatta. A manchesteri velodrome ideális helyszínnek tűnik.
Simone Consonni és Filippo Ganna
Hogy látod, a sikereitek miatt népszerűbb otthon a pályasport?
Szerintem ezt a szakágat eléggé alábecsülték nálunk, kicsit láthatatlanok voltunk, nem úgy, mint a briteknél. Nézd meg Geraint Thomast. Két olimpiai aranyat nyert pályán, majd évek múlva sárga trikós lett. Szerencsére most nálunk is vannak eredmények, ami meghozhatja a fiatalok kedvét.
Jövőre időfutammal indul a Tour, de ott a vb, ahol tavaly és idén is te nyertél. Melyiket szeretnéd jobban megnyerni, tudnál választani?
A Sanremót nem is mondtad, pedig nekem az is tetszene. Amúgy ha mindhármat megnyerném, azt nem nagyon lehetne felülmúlni.
Forrás: La Gazzetta dello Sport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés