Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Milánó-Sanremo 2024: Ki állítja meg Tadej Pogačart, mikor érdemes nézni a versenyt, és kik a fő esélyesek?

Bodnár Gergő

Frissítve 14/03/2024 - 19:44 GMT+1

Szombaton jön az év első nagy klasszikusa, a 115. Milánó-Sanremo. Az Eurosport 2-n az elejétől a végéig, az egész versenyt élőben közvetítjük, így garantáltan nem fogunk semmiről lemaradni. Bár a Sanremót sokáig a sprinterek egynaposának tartottuk, 2016 óta nem volt klasszikus, igazán nagy csoportos mezőnyhajrá.

Van der Poel komoly előnnyel nyert, Valter Attila a 34. helyen jött meg - összefoglaló

Ha Milánó-Sanremo, akkor tavasz, ha tavasz, akkor az év első nagy klasszikus egynaposa. Bár 2013-ban még a hóesés és a nagy hideg miatt kellett rövidíteni az útvonalat, ettől még ez a verseny hagyományosan annak a jele, hogy lassan tényleg itt a jó idő és ezerrel dübörög a kerékpáros szezon.
Szombaton az év leghosszabb klasszikus egynaposa vár a mezőnyre, ahol Tadej Pogačar és ebben a szezonban először, Mathieu van der Poel is ott lesz a rajtnál. Magyar versenyző viszont nem indul, mivel a Tirreno-Adriatico után Valter Attilát legközelebb a március 18-án kezdődő Katalán körversenyen láthatjuk. Cserébe Ati telefonon lesz vendégünk a szombati adás alatt, várhatóan 13:00-13:30 magasságában.
MIKOR LESZ A SANREMO?
A 115. Milánó-Sanremo közvetítése szombaton 9:50-kor kezdődik, a lassú rajt tíz perccel később, a „rendes” kezdés pedig 10:10-kor lesz. A mezőny várhatóan 15:50 környékén ér az első emelkedőkhöz (Capo Mele, Cervo, Berta), a Cipressát szűk egy óra múlva, a Poggiót pedig várhatóan 17 óra magasságában kezdik. A közepes, 42-es átlaggal számolva 17:05 körül várható a befutó.
HOL LÁTHATOD A VERSENYT?
A Sanremót szombaton 9:50-től közvetítjük élőben az Eurosport 2-n, az eurosport.hu-n és persze az Eurosport Applikációban. Ha lemaradsz az élő adásról, mindent visszanézhetsz az Appban, az első tv-s ismétlés meg 23:00-kor lesz az Eurosport 1-en.
MILYEN AZ IDEI ÚTVONAL?
Szombaton 288 kilométer vár a mezőnyre, méghozzá a tradicionális útvonalon. Annak ellenére, hogy nem szó szerint Milánóban, hanem Paviában lesz a rajt.
Akárcsak tavaly, újra lesz Turchino (138 kilométer után), a verseny végén pedig jön a Cipressa (5.6km / 4.1%) és a szokás szerint a Poggio (3.7km / 3.7%). A befutó megint Sanremo központjában, a Via Román lesz, várhatóan 17 óra környékén.
A MILANO-SANREMO EMELKEDŐI
  • Passo del Turchino (2,7 km, 5,6%)
  • Capo Mele (1,9 km, 4,2%)
  • Capo Cervo (2 km, 2,4%)
  • Capo Berta (1,9 km, 6,7%, max: 8%)
  • Cipressa (5,6 km, 4,1%, max: 9%)
  • Poggio (3,7 km, 3,7%, max: 8%)
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
KI INDUL A 2024-ES SANREMÓN?
A Strade Bianchén bemutatott 81 kilométeres szólója után idén másodszor láthatjuk Tadej Pogačart, akinek valószínűleg a szezont szombaton kezdő Mathieu van der Poel lehet a legnagyobb ellenfele.
Az olaszok leginkább a tavaly 2. helyen záró Filippo Gannában és a friss Milánó-Torinó-győztes Alberto Bettiolban bízhatnak, a verseny egyik nagy kérdése pedig az, hogy a Tirrenón két sprintet is nyerő Jonathan Milan mire megy a Poggióval. Főleg akkor, ha az UAE-nek köszönhetően már a Cipressán is komoly tempót megy a mezőny.
A két kiemelt esélyes mellett érdemes figyelni Jasper Philipsenre és Mads Pedersenre, ők Olav Kooijhoz hasonlóan „érdekeltek” lehetnek abban, hogy egy kisebb csoport tagjaként jussanak el a célig.
Magyar versenyző ezúttal nem lesz a mezőnyben, mivel Valter Attila legközelebb a hétfőn induló Katalán körön vesz részt, Fetter Erik pedig a Settimana Internazionale Coppi e Bartalin (03.19-23) versenyez.
AZ ELMÚLT 5 ÉV GYŐZTESEI
  • 2023 – Mathieu van der Poel
  • 2022 - Matej Mohorič
  • 2021 - Jasper Styuven
  • 2020 - Wout van Aert
  • 2019 - Julian Alaphilippe
HOGYAN LEHET SANREMÓT NYERNI?
Bár a szezon első nagy klasszikusát sokáig szokás volt sprinterbarát versenyeként emlegetni, az elmúlt években azért eléggé megváltozott a helyzet. Az elmúlt 5 év során csak egyszer (2019-ben) ért haza együtt egy nagyobb, 10 fős csoport, az utolsó igazi Sanremo-győztes sprinter pedig Arnaud Demare volt 2016-ban.
Tavaly – minden idők második legmagasabb átlagsebességű (45.7) Sanremóján – Van der Poel 5.5 kilométerre a céltól, a Poggio végén lépett el, két éve Mohoric egy emlékezetes lejtmenet után nyert, 2021-ben Stuyven meglepő módon a cél előtti sík részen lépett el.
Tavaly Van der Poel új rekordot ment a Poggióra, bár a Straván mai napig Pogačar, Ganna és Van Aert 5:36-os ideje a legjobb. Legyen igaz akármelyik adat, ez bizony elég komoly, majdnem 39-es átlagot jelent.
picture

A Poggio-táblánál indult, szóló győzelem lett belőle a Milánó-Sanremón

TÉNYLEG POGAČAR A LEGNAGYOBB ESÉLYES?
Ezt a kérdést már tavaly is feltettük, és Tadej Pogačar már akkor sem ment rosszul, hiszen negyedik lett. Egy évvel korábban meg Sanremo-újoncként jött meg az 5. helyen. Vagyis ezen az útvonalon egyértelműen esélyes.
Amennyiben az UAE Emirates szlovén versenyzője nyerni szeretne, akkor valószínűleg korán kell támadnia, ami nyilván nem lesz egyszerű feladat. Utoljára 1995-ben fordult elő, hogy valaki a Cipressán bemutatott akció után ért volna haza, abban az évben Laurent Jalabert nyerte a Sanremót.
KI GYŐZÖTT TAVALY?
Utoljára 2016-ban volt klasszikus mezőnyhajrá a Sanremón, de ettől még ismét sok a jó sprinter a mezőnyben. Ha valaki a hajrában, majdnem 300 kilométerrel a lábában képes lesz egy váratlant húzni, Matej Mohoričhoz hasonlóan akár haza is érhet.
Azt jól tudjuk, hogy a nagy nevek esetében az semmit nem számít, ha valaki egy ilyen versenyen kezdi a szezont, bár Van der Poel tavalyi győzelme előtt legalább egy Strade Bianche és a Tirreno ott volt a lábában. 2022-ben viszont pont az első versenynapján jött meg 3. helyen a Sanremón.
A szombati verseny egyik legnagyobb kérdése lehet, hogy Pogačar megvárja-e a Poggiót, vagy esetleg vállal egy kifejezetten hosszú támadást?
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés