Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Mert ez a mesternégyes..."

Eurosport
Eurosport

Publikálva 02/06/2017 - 19:40 GMT+2

Ponttrikó és négy szakaszgyőzelem. Mindez élete első nagy körversenyén.

Fotó: Eurosport

Mit mondunk arra a mindössze 22 éves versenyzőre, aki élete első nagy körversenyén rögtön nyer négy (!) szakaszt, végigszenvedni magát a hegyes utolsó héten, mindig megjön limitidőn belül, ráadásul a ponttrikót is megszerzi? Nem kis fölénnyel. Hát nagyjából azt, hogy tényleg berobbant.
Mondjuk Fernando Gaviria eddig sem volt ismeretlen számunkra, a 2015-ös San Luis óta szinte folyamatosan találkozunk a nevével. Márciusban például a Sanremót szerette volna megnyerni. És ne is volt esélytelen. A két évvel ezelőtti argentin körön, kétszer sprintelte le a korábbi példaképét Mark Cavendisht, majd gyorsan menedzsert váltott, és aláírt az Etixx-hez. Mert a fél mezőny vitte volna.
Fernando Gaviria - ahogy ő fogalmazott - kisfiúból felnőtté vált ezen a Girón, hisz eljutott Milánóig. Kibírta a hegyeket, az utolsó hetet, és egy ciklámen színű trikó lett a jutalma.
"Nagyjából bejött amire számítottam, nagyon durva volt ez a verseny. A Stelviótól előzetesen kicsit féltem, de nem volt nagy gond. Max (Richeze) menet közben a grupettóban szépen számolgatott."
picture

Fotó: Eurosport

Négy szakaszgyőzelem, közülük is talán az első volt a legemlékezetesebb.
"Igen, az oldalszeles szakasz. Nagyon egyben voltunk, és a mezőnyben lévő 22 csapat közül, mi reagáltunk messze a legjobban."
Gaviriának nem volt könnyű három hete, hisz nem csak a mezőnyhajrás szakaszokon kellett koncentrálnia, hanem az átlagos, számára papíron unalmasabb napokon is dolgozott. Hisz ott volt a csapatában a Top 10-ért és a fehér trikóért hajtó Bob Jungels. "Valóban több volt a feladatom, de ez kellemes teher. Soha nem voltam önző, ha valakinek esélye van közülünk egy jó eredményre, akkor természetesen beállok segíteni."
A következő kérdés, a négy megnyert sprint fényében adja magát: Fernando Gaviria tényleg csak egyetlen győzelemben gondolkodott a nagy rajt előtt?
"Jó, átfutott az agyamon, hogy lehetne több is, de ezt soha nem tudhatod biztosan. Egy nagy körön még egyszer sem könnyű nyerni."
Kellemes helyzetben volt, hisz tekert előtte egy rettentően rutinos Max Richeze (a világ egyik legjobb utolsó embere), és ott volt mellette a családja is. "Eredetileg bő egy hetet akartak maradni, aztán utaztak velem egészen Milánóig. Nagyon jó volt velük találkozni a szakaszok után."
picture

Fotó: Eurosport

Egy ölelés Josénak a papának (aki testnevelőtanárként dolgozott, és a kis Fernando első edzője volt), a nővérének (Juliana kiváló pályás, kolumbiai válogatott) és jöhetett az újabb szakasz.
Meg a harmadik hét, amin túl akart lenni. Az ő fejében meg sem fordult, hogy idő előtt hazautazik. Igaz, neki mondjuk Greipellel ellentétben, valószínűleg nem lesz jelenése a Touron.
"Legszívesebben a világ összes versenyén elindulnék, de ez ugye nem lehetséges. Most hazautazok Kolumbiába, pihenek egy kicsit, és végre tudok foglalkozni a lovaimmal. Aztán jöhet az újabb feladat. Hogy mit szólnék a Tourhoz? Nem vagyok benne biztos, hogy el tudnék jutni Párizsig. Talán az első héten lehetne esélyem. De ezért meg nem lenne szép elvenni egy értékes helyet valamelyik csapattársam elől."
A Girón sikerült eljutni Milánóig, de nem volt könnyű.
"A legdurvább a Stelviós nap volt. Nem akartam feladni, de az utolsó kilómétereken eléggé féltem, hogy nem lesz meg a limitidő."
Meglett, Gaviria letudta az utolsó időfutamot, és megszerezte a ponttrikót.
Élete első háromhetesén.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés