Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Azt hiszem, megnyertem a Girót"

Eurosport
Eurosport

Publikálva 29/05/2017 - 15:37 GMT+2

Tom Dumoulin: "Hogy mi volt a titok? Megtanultam szenvedni a hegyeken."

Fotó: Eurosport

...ráadásul első hollandként, Quintana és Nibali előtt.
Már hétfő van, talán Tom Dumoulin lassan tényleg kezdi elhinni. Mert a címben idézett mondatot, nem sokkal a milánói eredményhirdetés után írta ki a twiterre.
Mondjuk lesz pár napja barátkozni a gondolattal. Hogy tényleg ő a 100. Giro győztese.
Mi volt a titok?
Nem, nem csak az időfutam.
picture

066_DPPI_20317120_062

Fotó: Eurosport

Azt mondjuk már a rajt előtt is mindenki tudta, hogy abban tényleg ő a világ egyik legjobbja. Jó példa erra a tavalyi év. Ha nincs az a 'buta' Tour-os sérülés, talán az olimpiai aranyról sem csúszik le.
Szóval a titok.
"Azt hiszem az volt a legfontosabb, hogy megtanultam a hegyeken szenvedni. Mondjuk korábban sem mentem vészesen rosszul, de azért azt a két kilót csak le kellett adnom. Idővel második otthonom lett a Teide és Sierra Nevada, az edzőtáborok közben meg sokat tanultam. Például azt, hogy kell az emelkedőkön felfelé sokat szenvedni."
picture

000_OW6ZG

Fotó: Eurosport

Az Etnán gond nélkül megjött az első sorral, igaz nem is volt sok akció.
A Blockhauson nagyon okosan saját tempóban kapaszkodott fel, nem a Nibali által használt 'egyből ugorjunk Quintanára' taktikát választotta. Meg is lett az eredménye, mindössze 24 másodpercet kapott.
Aztán jött a pihenőnap utáni őrületes időfutam, aminek köszönhetően 10 napot tekerhetett rózsaszínben.
Ott tényleg nagyon megverte a mezőnyt, Nibalinak 2.07-et, Quintanának 2.53-at adott.
Az Oropán megint okos és erős volt, jogosan lett övé a Pantani-emlékszakasz.
Ekkor azért már látszott, hogy jók az esélyei valami komoly eredményre.
picture

000_OS8KK

Fotó: Eurosport

De közelített a harmadik hét, és sokakban előjöttek a Kruijswijkes emlékek, és persze a kérdések: bírja majd Tom a nagy hegyeket, a 2000 feletti magasságot? Meg persze arra is készűlnie kellett, hogy jó eséllyel minden nap támadni fogják.
A nem gyenge Movistar, az egész harmadik hét során, csak rá vadászott.
És ekkor jött el a 100. Giro egyik legemlékezetesebb pillanata, az a félreállás (ITT a videó). Dumoulin elrontotta a gyomrát, picit kikészítette a magasság és a stressz (meg a sok zselé), ezzel pedig lehetőséget adott a többieknek.
A Stelviós szakaszon bő 30 kilométert ment egyedül, láthatóan nem volt jól, de megtartotta a trikót. Elég nagyot mentett, hisz a félrállás ellenére, megjött 2.18 hátránnyal.
"Csalódottságot érzek, semmi mást. Nem a lábaim miatt maradtam le. Valószínűleg ott lettem volna a többiek mellett, ha nincs az a megállás" - mondta a szakasz után.
picture

000_OS8MW

Fotó: Eurosport

Majd az este folyamán a twiterre írt üzenetében jelezte, a mezőny abszolút nem volt sportszerűtlen vele szemben. Ott és akkor menni kellett. "Nem hiszem, hogy ez volt az a pont, amikor a versenynek meg kellett volna állnia. Csak azért, mert én elrontottam a gyomromat."
Az előny elfogyott, Quintana és Nibali lőtávolon belülre került, jöhetett a harmadik hét.
És azt ugye mindenki tudta, hogy a hegyeken előnyt kell szerezni. Hisz az utolsó szakaszon jön a 30 km-es időfutam, ami Dumoulin terepe.
Ha Tom azt mondta, megtanult szenvedni az emelkedőkön, akkor a 19. és 20. szakasz bebizonyította, hogy ez tényleg így van. Többször került gondba, de a hajó egyszer sem úszott el igazán. Mindig lőtávolon belül maradt, és egyszer sem zuhant meg nagyon. Pedig az utolsó héten embertelen tempót ment a mezőny.
picture

000_OS8BB

Fotó: Eurosport

Piancavallo: 1.09 és Asiago: 0.15.
Ennyit kapott Quintanától az utolsó két napon.
Egyszer sem került komoly krízisbe, igaz a 19. szakaszon elvették tőle a rózsaszín trikót.
A milánói időfutamon nehezen lehetett elképzelni, hogy nem dolgozza le az 53 másodperces hátrányát. Ez az ő pályája volt, mintha neki találták volna ki azt a 30 kilométert.
Megint óriásit ment, nem izgulta el az egyenkéntit. Tom Dumoulin lehet, hogy megtanult szenvedni, de fejben is nagyon rendben volt.
picture

066_DPPI_20317124_008

Fotó: Eurosport

"Komolyan mondom, hogy nem gondoltam simának az utolsó szakaszt. Nagyon magas volt a színvonal, és az ellenfeleim is a világ legjobbjai voltak. Vasárnap reggel tök nyugodtan ébredtem, kipihentem magam, de a buszban nem sokkal a melegítés előtt kicsit elkezdtem izgulni. Ez nagyjából addig tartott, ameddig el nem indultam."
Az első ellenőrzőpontnál már látszott, ebből megint nagy idő lesz.
"Miután beértem a célba mindenki gratulált, de én csak le akartam ülni a tv elé, és megnézni Quintanát. Az első percekben mikor kijött egy felirat, hogy alig vezetek, picit elkezdtem haragudni magamra. Szerintem soha nem voltam még olyan ideges, mint az utolsó percekben..."
Dumoulin ledolgozta a hátrányát, és úgy nyerte meg a 100. Girót, hogy az utolsó szakasz előtt nem is állt a dobogón. Ez nyilván csak statisztikailag érdekes, de erre még korábban soha nem volt példa.
picture

043_05105248

Fotó: Eurosport

"Talán a Piancavallós szakaszon szenvedtem a legtöbbet. Amikor Quintana leszakított. Ott és akkor jól jött a 2015-ös Vuelta emléke, mert az a verseny megtanított arra, hogy a nehéz pillanatokban sem szabad elizgulni a dolgokat."
Tom Dumoulin megnyerte a 100. Girót, nem is akármilyen mezőnyben.
"Remélem ez a győzelem, nem hoz majd komoly változást az életemben. Jó lenne úgy sétálni otthon maastricht utcáin, hogy nem állítanak meg folyamatosan. Most egy valamit szeretnék, minnél előbb hazarepülni, és sütögetni egy jót a haverokkal..."
Ilyen három hét után, ez a minimum.
picture

000_P10YL

Fotó: Eurosport

(Fotók: Europress/AFP)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés