Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

More-no

Eurosport
Eurosport

Publikálva 05/06/2014 - 13:09 GMT+2

Sokat vártak tőle a Giron, de megint nem jöttek az eredmények.A legendás Francesco Moser unokaöccse Moreno, csak a 120. lett összetettben.

Fotó: Eurosport

Az a vezetéknév. Mindennek az oka. De amikor elkezdett kerékpározni, pontosan tudta, hogy figyelni fogják. Ha nem Mosernek hívnák, fel sem tűnt volna a szereplése. A családjában mindenki kerékpározott. A legendás nagybácsi, Francesco 1984-ben Girot nyert. Az unokaöccse most nagyon gyengén teljesített az olasz körön. Egyik szakaszon sem tudott főszereplővé válni.
Az országúti kerékpárban nem lehet mindent szigorúan a számok alapján értelmezni, de ezúttal elég egyértelmű a statisztika. Az időfutamot leszámítva Moreno Moser a 20 szakaszból 15-ször a legjobb 100 közé sem fért be. Egy olyan olasz körversenyen, ami a fiatalokról szólt. Aru, Kelderman, Majka, Ulissi, Battaglin….
Kicsit kezdem már unni a fejben nem vagyok rendben kezdetű kijelentéseket. Ha nincs lábad verseny közben, nem halad előre a kerékpár. Ez ennyire egyszerű. Ha van lábad, lesz hozzá fejed is”. Moser elismeri, gyengén alakult a Giroja, de megjegyzi, ő bizony nem hegyimenő. Ebben kétségtelenül igaza van, de a vezetékneve, illetve a kiváló első profi éve miatt valahogy mindenki többet várt tőle. Nem elfejtve azt, hogy még mindig nagyon fiatal, decemberben lesz 24 éves. 2012-ben berobbant a legjobbak közé, első lett a Lengyel körversenyen és a Trofeo Laiugeglián. A legutóbbi idényt a Strade Bianche megnyerésével kezdte, majd jött egy komoly – és váratlan - visszaesés. Moser indult a Touron, de az emlékezetes Alpe d’Huez-es szakaszt leszámítva nem sokat mutatott. Sőt, egy rejtélyes „betegség” miatt augusztusban versenyzett utoljára. A 2013-as szezon második felét teljes egészében kihagyta.
picture

Moreno Moser tavaly márciusban nyert utoljára versenyt

Fotó: Eurosport

„A TdF-on, sőt, a San Sebastian-i egynaposon is jól éreztem magam. Aztán az ENECO Touron már szenvedtem. Minden egyes szakaszon a túlélés volt a célom. Napról-napra gyengébbnek éreztem magam. A helyzet a hamburgi versenyre sem változott, ott már ki kellett szállnom. Nem volt erőm, gyengének éreztem magam, és sokszor belázasodtam. Azt hittem egy kis pihenéssel minden rendbe jön. Szerencsére Roberto Corsetti, a Cannondale orvosa ragaszkodott egy alapos kivizsgáláshoz. Kiderült, hogy vészesen alacsony a fehérvérsejt-számom. Súlyos hiba lett volna ilyen állapotban folytatni a versenyzést”
Moser nem folytatta, augusztusban leállt. Azóta már kiderült, egyszerűen túlhajtotta magát. A télen szépen fokozatosan kezdett edzeni, nem erőltetett semmit. Aztán a tavasz folyamán (amikor feltűnően sok egyhetesen indult) térdsérüléssel bajlódott. A Giron pedig az emlékezetes montecassionos bukásban (ami után Joaquim Rodríguez is kiszállt) ráestek a vádlijára. De nem ezen múlott. Moreno elismeri, hogy a felkészülése sem volt tökéletes. A Tirreno előtt például az átlagosnál is többet edzett az időfutam kerékpáron. Valószínűleg ezért is bajlódott sokat a térdszalagjával.
A csapatnál bíznak benne (Roberto Amadio menedzser szerint az olasz bajnokságon vagy a svájci körön már javíthat), és az orvosi stáb szerint sincs gondja. A számai biztatóak, már nyoma sincs a tavalyi fáradtságnak.
Moreno is optimista. „Jön az olasz bajnokság, hazai pályán tekerhetek. Egy győzelem mindent rendbe tenne”. Ha mindent nem is, de sokat segítene abban, hogy újra elinduljon felfelé.
Azért jegyezzük meg: a hozzá hasonlóan ’90-es születésű Aru harmadik lett, az egy évvel idősebb Ulissi pedig két szakaszt nyert a Giron. Moser a 120. helyen zárt összetettben.
 A fiatalok Giroja volt:
  • 35%: A 198 indulóból, 56-an voltak 26 évnél fiatalabbak.
  • 25,2: A három dobogós (Quintana, Uran, Aru) átlagéletkora.
  • 10: A 20 szakaszból, 10-et nyertek 26 évnél fiatalabb versenyzők.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés