Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Giro 2015: nem fogunk unatkozni

Eurosport
Eurosport

Publikálva 07/10/2014 - 18:00 GMT+2

Tegnap bemutatták a jövő évi olasz kör útvonalát.

Fotó: Eurosport

"Ezen a Giron egyetlen olyan szakasz sem lesz, amikor unatkozni fogunk. Az útvonal kialakításakor ez volt a legfőbb célunk. Törekedtünk arra, hogy minden nap legyen esemény. Az első héten összesen 10.000 méter szintkülönbséget kell megmászni. Simán elképzelhető, hogy valaki 2-3 perces előnnyel mehet az első pihenőnapra".
Igaza van a Giro d'Italia versenyigazgatójának, Mauro Vegninek. Ez egy olyan olasz kör lesz, ahol minden szakasz tartogat majd valamilyen érdekességet. A három hét során, összesen 43.000 méter szintkülönbség vár a versenyzőkre, három év után visszatér a legendás Mortirolo, és szerepel a programban Madonna di Campiglio valamint Sestriere. Majdnem hetvenkilenc kilométernyi időfutamot is láthatunk a 2015-ös szezon első háromhetesén (ebből 59,2 km lesz ITT). Az utolsó etapon 2012 után ismét, Milánóban körözik a mezőny. Ez nagyban köszönhető annak, hogy jövő május és október között Olaszország második legnagyobb városa rendezheti a Világkiállítást.
picture

A nagy rajt Ligúriában. Csapatidőfutam Sanremóban, a második szakaszon befutó Genovában, majd egy mini klasszikus egynapos, amely Alessandro Petacchi szülővárosában ér véget. (Grafika: Gazzetta)

Fotó: Eurosport

A kezdés már látványos és gyönyörű lesz, hisz San Lorenzo a Mare és Sanremo között teljes egészében a "Riviera dei Fiori" elnevezésű kerékpárúton rendezik meg a csapatidőfutamot.  A 2015-ös olasz kör legmagasabb hegye (Cima Coppi) a 2178 méter magas (és 18,2 km hosszú) Colle delle Finestre lesz. Ez az emelkedő 2005 és 2011 után, május 30-án harmadszor szerepelhet a Giro d'Italia programjában.
De mit mondanak a főszereplők?
Az egyik óriási esélyesnek számító Alberto Contador kiemelte, teljesen más útvonalakon nyerte a korábbi Giróját és némileg hosszúnak találja az egyéni időfutamot. (A spanyol versenyző első, 2008-as győzelme idején összesen 104,4 km, három évvel később pedig 58 km volt az időfutamok hossza).
picture

Nibali és Contador már a májusi Giron is összecsaphat

Fotó: Eurosport

A Tour of Almaty miatt Vincenzo Nibali kihagyta a milánói prezentációt, de jelenlegi tudásunk alapján ő is ott lesz az olasz körön. Contadorhoz hasonlóan fejébe vette a Giro-Tour dupla lehetőségét. Nibali hiányában csapattársa, Fabio Aru nyilatkozott. "Nem változtatnék semmin. Lehet, hogy hosszú az egyéni időfutam, de egy háromhetest csak is igazán sokoldalú versenyző nyerhet meg. Ami biztos, én ott leszek a rajtnál. Hogy milyen szerepben, azt még nem tudom. Ha Vincenzonak a Tour lesz fontosabb, akkor miért ne lehetnék én a kapitány?"
Aru idén egy szakaszgyőzelem mellett, harmadik lett összetettben az olasz körön, a Vueltán pedig újabb két etapot nyert és az 5. helyen zárt. Mindezt úgy, hogy július 3-án ünnepelte a 24. születésnapját.
Giro d'Italia 2015: szakaszok / szintrajzok / térkép: ITT
"Ligúriában kezdünk, szerintem már ott topon kell lenni. Két szimbolikus emelkedője lesz ennek a Gironak, a Mortirolo és a Colle delle Finestre. Mindkét hegyet jól ismerem. Sőt, utóbbinak köszönhetően szerettem bele a sportágba. 2005-ben otthon ültem a tv előtt, és néztem ahogy a Finestrén összecsap Di Luca, Savoldelli, Simoni és Rujano. Nagyon jól emlékszem arra a szakaszra. Ha egy hegyet vagy szakaszt kell választanom, akkor ezt mondanám. A sestrieri befutót szeretném megnyerni" - nyilatkozta Aru, aki az idei olasz kör előtt, mindössze 13 napot versenyzett.
"Jövőre lesz némi változtatás. A Tirrenon és az LBL-en valószínűleg ott leszek. Most jön egy kis Karib-tengeri nyaralás, de előtte még a Specializednak köszönhetően lesznek szélcsatornás tesztjeim az USA-ban. Mindenben javulni kell, csak így tudok előre lépni."
Elnézve az útvonalat, a tendencia nem változott: kemény Girot raktak össze a szervezők.
De mennyire lehet reális Contador és Nibali duplázásról szóló terve? Azzal még várjuk meg november 28-át, hisz akkor mutatják be a francia kör útvonalát.
A Giro d'Italia számokban:5 - Rekordot jelentő öt alklommal nyert meg a versenyt Alfredo Binda, Fausto Coppi és Eddy Merckx7 - Összesen hét hegyi befutós szakasz lesz a jövő évi Giron. Az első az ötödik, az utolsó a 20. szakaszon8 - 1914-ben mindössze nyolc versenyző fejezte be az olasz kört. Az volt a 7. Giro16 - Tizenhat Girot fejezett be 1967 és 1985 között Wladimiro Panizza. Ez rekord18 - Van tizennyolc százalékos része a legendás Mortorilonak, ez lesz a 2015-ös Giro legnehezebb része42 - Pályafutása során negyvenkét szakaszgyőzelmet gyűjtött az olasz körön Mario Cipollini78 - Eddy Merckx 78 napon keresztül vezetett összetettben a Giron76,8 - majdnem hetvenhét kilométer lesz a 98. Giro időfutamainak hossza (TTT: 17,6 ITT: 59,2 km).98 - 2015. május 9-én kezdődik a 98. Giro d'Italia. Jövőre, a százkettedik Tourt és a hetvenedik Vueltát rendezik meg
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés