Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ettől lesz valaki igazán nagy bajnok, hogy ennyire figyel a másikra” – korábbi sztárok Van Aert döntéséről

Bodnár Gergő

Frissítve 28/03/2023 - 11:52 GMT+2

A korábbi kiváló egynapos-menők többsége nem ért egyet Wout van Aert vasárnapi döntésével, Fabian Cancellara azonban kiállt a Jumbo-Visma versenyzője mellett. A Gent-Wevelgem végén nem a sportigazgatók, hanem Van Aert dönthetett arról, hogy átadja-e a győzelmet Laporte-nak, aki nem csak a fő segítője, hanem jó barátja is.

Két perc előny és totális Jumbo dominancia a Gent-Wevelgemen - összefoglaló

Eddy Merckx, Tom Boonen, Johan Museeuw. Szinte megszámolni is nehéz, hány nagy egynapost nyertek együtt, épp ezért érdekes a véleményük Wout van Aert vasárnapi döntésével kapcsolatban.
A Gent-Wevelgem végén ugyanis nem a csapatvezetők, hanem a belga versenyző határozhatott arról, hogy átadja-e a győzelmet Christophe Laporte-nak, a nagylelkű gesztusa viszont nem mindenkinek tetszett.
„A verseny végéhez közeledve éreztem, hogy mi lesz a döntés, biztos voltam Laporte győzelmében, épp ezért 1000 euróban fogadtam a fiammal. Én biztosan nem hagytam volna nyerni a csapattársamat" – mondta Eddy Merckx.
„Wout szerintem idővel meg fogja bánni ezt a döntését, bár marketingszempontból kétségkívül jól nézett ki a dolog” – nyilatkozta Tom Boonen.
„Anno én is adtam ajándékot, de nem egy ekkora versenyen. A Gent-Wevelgem azért más kategória, mint egy szakasz a Nizzán. Szerintem sprinteltem volna a győzelemért, úgy szebben néz ki az egész. A csapattársak jönnek-mennek, és bár Laporte valószínűleg kulcsfontosságú ember lesz vasárnap, de mi van akkor, ha Van Aert elesik a Flandria elején? Akkor kinek fog segíteni?"
Nagyjából hasonló véleményen volt Johan Museeuw is.
„Ha tizenöt év múlva Wout visszagondol erre a napra, nem fog egyetérteni önmagával. Én biztosan nem csináltam volna hasonlót, de a mai sztárok közül szerintem Pogačar sem."
Az igazán nagy nevek közül a háromszoros Roubaix- és Flandria-győztes Fabian Cancellara vette „védelmébe” a Jumbo-Visma versenyzőjét.
"Számomra pont ettől igazán nagy bajnok valaki, hogy ennyire emberséges, és ilyen szinten figyel a részletekre. Megengedhette magának, egy újabb Gent-Wevelgem-győzelem pont semmit nem változtat az életén, de a gesztusa után majd még jobban fogják tisztelni a csapattársai” – mondta Cancellara.
Ha nem nyersz, de néha megosztod másokkal a sikert, az erősebbé tesz. Adjatok Oscar-díjat ennek a srácnak."
Valami hasonlót mondott Peter van Petegem is, aki 2003-ban megcsinálta a Flandria-Roubaix duplát.
Van Aert és Laporte
"Aki valamiért közel áll hozzád, vagy például a barátod, azért megteszed ezt. Húsz év múlva egy Van Aert-szintű versenyző kapcsán nem az lesz a téma, hogy 1 vagy 2 Gent-Wevelgemet nyert, hanem az, hány Flandria- és Roubaix-győzelem van a neve mellett.”
Maga a főszereplő, Wout van Aert annyit mondott, hogy nyilván elég furcsa lett volna egy csapattársa ellen sprintelni a győzelemért, míg Laporte konkrétan elismerte, hogy már a „halálán” volt, és esélyese sem lett volna.
„Hosszú heteket töltünk egymás mellett az edzőtáborokban, állandóan együtt utazunk, jó barátok is lettünk, szerintem nem lett volna 'normális', ha sprintelünk a győzelemért” – mondta Van Aert, aki pénteken Van der Poel és Pogačar előtt nyerte meg az E3 Classicot.
picture

Újabb Jumbo-győzelem, Van Aerté az E3 Saxo Classic

„Két nappal korábban már nyertem egy versenyt, amiben Laporte is benne volt, így semmiből nem tartott átadni neki a győzelmet. Hogy én voltam-e a legerősebb vasárnap? Talán igen. De egyedül nem tudtam volna megcsinálni a szökést. Nem hiszem, hogy később megbánom majd a döntésemet.
Az én nézőpontom szerint mi együtt nyertük meg ezt a Gent-Wevelgemet".
(Sporza, HLN)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés