Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Versenyt nyerni soha nem fárasztó” – Pogačar a Flèche Wallonne-t is behúzta, meglesz az ardenneki tripla?

Bodnár Gergő

Frissítve 20/04/2023 - 14:13 GMT+2

Ha vasárnap sem hibázik, Tadej Pogačar a 2011-es Philippe Gilbert után az első lehet, aki megcsinálja a nagy ardenneki triplát. A szlovén versenyző 18 idei versenynapja alatt tizenkét alkalommal nyert, ami 66%-os győzelmi mutatót jelent. Tényleg csak Evenepoel lehet rá veszélyes a Liège-en?

Pogacar érinthetetlen, Valter Attila remekül ment – Fleche Wallonne összefoglaló

Van der Poel a Sanremón, Van Aert az E3 Classicon, és Enric Más még a tavalyi Emilián.
Ennyi. Nem egy hosszú lista. A tavalyi vb óta ez a három versenyző verte meg Tadej Pogačart valamelyik egynaposon.
Mert a Lombardiát, szezonkezdésként a Jaent, majd a Flandriát, az Amstelt és a Flèche Wallonne-t behúzta. Ha vasárnap sem hibázik, a 2011-es Philippe Gilbert után ő lehet az első, aki megcsinálja a nagy ardenneki triplát.
Gilbert mellett korábban ez még egy versenyzőnek, Davide Rebellinnek sikerült.
„Ünnepelni és versenyt nyerni soha nem fárasztó” – mondta Pogačar, aki 33 év (és Moreno Argentin) után az első, aki egy szezonon belül Flandriát és Flèche Wallonne-t tudott nyerni.
Vasárnap Liège, ahol már Remco Evenepoel is ott lesz a mezőnyben.
„Méghozzá egy olyan Remco, aki magaslatról érkezik, és egy ideje nem versenyzett. Teljesen más a Liège, mint ez a verseny volt, hosszú, nehéz, tele emelkedőkkel, és pár srác a mezőnyben egy fokkal azért frissebb lesz nálam. Például Evenepoel is.”
De mi a helyzet a rekordokkal? Hisz ilyen dominanciát és győzelmi sorozatot nagyon rég nem láttunk.
„Nem ismerem annyira a statisztikákat, én csak a saját dolgomra figyelek. Azt se tudtam, hogy az ardenneki tripla eddig mindössze két versenyzőnek sikerült. Nyilván nagyszerű lenne mindhármat megnyerni, de messze a Liège lesz a legfontosabb a három klasszikus közül. A csapat motivált, mindenki kirobbanó erőben van, szóval ott is a győzelemért fogunk versenyezni.”
Bár még jó messze van, és ki tudja, hogy alakul a Tour, de könnyen lehet, hogy Pogačar jövő tavasszal kipróbálja magát a Roubaix-n.
„A tapasztalat és a helyismeret rengeteget számít, ezt a Flandrián is éreztem. Idén már tudtam, mikor és hol kell biztosan elől lenni. Azt hiszem, egyszer tényleg indulnom kellene a Roubaix-n, csak hogy megnézzem milyen élesben. De szerintem egy ideig még azokra a versenyekre fogok koncentrálni, ahol már bizonyítottam, és ahol tényleg jól tudok teljesíteni.”
picture

Tadej Pogacar

Fotó: AFP

Ezekből a versenyekből pedig van egy pár, még felsorolni is nehéz, hogy Pogačar miket nyert meg eddig, vagyis 25 éves kora előtt. Tour de France, Lombardia és Tirreno-Adriatico kétszer, illetve Párizs-Nizza, Flandria, Amstel Gold Race, Flèche Wallonne és Strade Bianche.
Összesen 58 győzelem profiként, Eddy Merckx a legtöbb megbízható statisztika szerint 275-ig jutott. Tizennégy szezon alatt. Pogačar csak idén a 18 versenynapja során tizenkét alkalommal tudott nyerni, ami 66%-os győzelmi mutatót jelent. Amióta profi, a versenyei/szakaszai 24%-át behúzta.
Pillanatnyilag ott tartunk, hogy lassan itt a Giro, és a szlovén versenyző egymaga többet nyert World Tour szinten, mint az élvonalbeli csapatok fele.
forrás: HLN, Wielerflits.nl
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés