Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogačar és a tökéletes kerékpáros: "Szerintem Wout okosabban versenyez, mint Mathieu"

Bodnár Gergő

Publikálva 01/04/2023 - 21:00 GMT+2

Idén tizenöt versenynap után 9 győzelemnél jár, a legutóbbi 7 nagy klasszikusán mindig megjött a legjobb öt között. Szóval neki kis túlzással tényleg mindegy, melyik egynaposon indul. Sanremo, Liége, Flandria vagy Lombardia, Tadej Pogačar mindenhol esélyes.

Pogacar lehajrázta Gaudut és Vingegaard-t a Párizs-Nizza királyszakaszán

Tavaly újoncként nyerte meg majdnem a Flandriát, idén viszont már pontosan tudja, hogy mire számítson. Tadej Pogačar mindenhol, így a vasárnapi versenyen is ott van a legnagyobb esélyesek között. Ez tavaly már egyértelműen kiderült.
Idén tizenöt versenynap után 9 győzelemnél jár, a legutóbbi 7 nagy klasszikusán mindig megjött a legjobb öt között, szóval neki kis túlzással tényleg mindegy, melyik egynaposon indul. Sanremo, Liége, Flandria vagy Lombardia, Pogačar mindenhol esélyes.
De mit gondol ő a mostani mezőnyről, és milyen számára az ideális kerékpáros. Kinek a képességiből tudná összegyúrni a verhetetlen versenyzőt? És ha már Flandria, akkor természetesen a sültkrumpli sem maradhatott ki a kérdések közül.
Tadej, a tökéletes kerékpárost szeretnénk összeállítani és kíváncsiak lennénk a véleményedre.
Haha, ez jó, remélhetőleg nem fogok túl sok embert felbosszantani.
Kezdjük ott, hogy kinek van a legkomolyabb megindulása a mezőnyből?
Van der Poelnak. Ezt testközelből tapasztalhattam tavaly a Flandriai körversenyen és nemrég a Milánó-Sanremón. Ha Mathieu a tizes, akkor én csak egy hatos vagyok, vagy valami ilyesmi. Ebben szinte verhetetlen. Amikor viszont beülve kell indulni egy rövid emelkedőn, akkor szerintem Van Aert a legjobb.
Ha te csak 6-os vagy, akkor hogyan lehet esélyed olyan srácok ellen, mint Van Aert és Van der Poel?
Úgy, hogy megpróbálom menet közben kifárasztani őket abban a reményben, hogy már nem lesznek képesek ugyanúgy megindulni, mintha frissek lennének.
Megindulás pipa, de ha a végsebességet nézzük, ki számít most a legjobb sprinternek?
Merlier vagy Philipsen. És Jaspert nem azért mondom, mert a barátom és korábban mentünk együtt, hanem mert tényleg nagyot lépett előre. Két évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ő lesz a leggyorsabb sprinter a világon.
Sebesség után ügyesség és kerékpárkezelés. Itt kit mondanál?
Pidcock, Van der Poel, Van Aert, Mohorič, Mezgec és még biztos tudnék jó pár nevet. Valamennyien őrült arcok, és ezt nem rossz értelemben mondom. Amikor győzni akarsz, akkor feszegeted a határaidat. Kihajtod magad, de épp ezért néha hibázol is. Ebből tanulni művészet. Ha ezt jól csinálod, akkor legközelebb gyorsabb leszel, mint a többiek.
Ha már őrültség, magadat nem sorolod ide?
Szerintem valahol minden kerékpáros vagy élsportoló őrült egy kicsit. Vagy nem? Gondolj arra, hogy milyen időben edzünk, vagy arra, hogy néha hóesésben versenyzünk. Aztán ott a Sanremo, ahol kilométereken át hatvannal megyünk a mezőny élén a szűk utakon meg a kis olasz falvakon keresztül. És mindezt csak azért, hogy megtartsd a pozíciódat. Szerintem ez elég őrülten hangzik.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: AFP

És ki lenne az ideális csapatfőnök?
Allan.
Peiper vissza akart térni az UAE-hez, de nem tudtak megállapodni vele. Ez nagy veszteség számodra?
Igazából nem, azon egyszerű oknál fogva, hogy folyamatosan tartom vele a kapcsolatot. Ha kérdéseim vannak, akkor simán írok neki. Kár, hogy már nincs a csapatnál, mert rengeteg tapasztalata van és jól ismer engem. Allan már bizonyos Tour-szakaszokra is előre felkészült. Szerintem nagy hasznára lenne a csapatnak.
A sportigazgatók információi nélkül a versenyzők magukra vannak utalva. Kiket tartasz nagyra taktikai szempontból?
(hosszasan gondolkodik, majd hirtelen felnevet) Hát, magamat semmiképpen sem. Vegyük például a tavalyi támadásomat a Strade Bianchén, amikor még ötven volt hátra. Ahhoz nagyon sok erő kellett és igazából hülye húzás volt. Még akkor is, amikor nyerek, néha egy kicsit őrültnek érzem magam.
Amikor versenyzői intelligenciáról van szó, sokaknak Mathieu van der Poel jut eszébe.
Azért ő sem hibátlan ilyen szempontból, szerintem Van Aert sokkal okosabban versenyez. Kiszámíthatóbb és higgadtabb. Ez az adottság vagy megvan benned, vagy nincs. Talán valamennyire tanulható, de ösztönből jön.
És ha az erőt nézzük, kit jelölnél?
Gannát, nem kérdés. Amikor csúcsformában van, akkor egy hatalmas tankká változik. El tudom képzelni, hogy egy nap megnyeri a Párizs-Roubaix-t. Már most sajnálom a bicóját. Amit az kapni fog a kockaköveken… nem egészséges.
Ha már az egészségnél tartunk: van valami olyan ételed, ami nem tesz jót, de nagyon szereted?
Mindent megeszek, de nincs egy kifejezett kedvencem. Szóval kaja témában nem én vagyok a legjobb interjúalany.
Sültkrumpli?
Múltkor láttam egy videót az Instagramon, döbbenet, hogy az emberek miket ki nem sütnek olajban. El se hittem. De nekem ezek annyira nem tesznek jót, ha már csalni kell, akkor legyen pizza vagy sushi.
Mi a helyzet a védjegyeddé váló tincseddel? Mostanában alig látni.
Igaz, de idén főleg aero bukóban vagyok. A légellenállás szempontjából némi előny, bár még mindig jobban szeretem a hagyományos változatot. Írd csak le, hogy az ideális versenyzőm normál, nyitott bukóban tekerne.
picture

Pogacar és Van der Poel

Fotó: AFP

A tavalyi Touron elért második helyezés miatt jobban elkezdtél odafigyelni az apróságokr, vagy a technikai kiegészítők fontosságára?
Az ilyen dolgokra régebben is nagyon odafigyeltem. Bár erre a témára is igaz a rutin. Minél többet foglalkozol vele, annál jobb leszel.
Ugyanez vonatkozik a pályaismeretre is? Kinek a belső Google-térképét használnád szívesen?
Ebben Matteo Trentint mondanám. Ő egy pillanatra sem hallgat el, amikor pályabejáráson vagyunk. Minden apró dolgot megjegyez. Ilyenek mondogat: 'Nézd Tadej, ennél a háznál már elől kell lenned.' Bár őszinte leszek, nekem az ilyen infók az egyik fülemen be, a másikon ki. Szerintem fontos, hogy élesben megtapasztalj valamit. A tavalyi év miatt pontosan tudom a flandriai emelkedők sorrendjét, és azt, hogy mi vár rám. Egy éve még fogalmam sem volt róla.
Kwaremont?
Egyszerűen imádom azt az emelkedőt. Élmény lenyomni, főleg ha telt ház van rajta.
Ha egy versenyző stílusát ellophatnád, kiét szeretnéd?
Megint Mathieu irányába húzok, bár eszembe jut Alejandro Valverde is. Neki volt egy klasszis megjelenése a kerékpáron és azon kívül is.
Felnéztél a hozzá hasonló versenyzőkre?
Nekem igazából nem voltak példaképeim, de a kerékpársporton kívül sem. Mindig magammal voltam elfoglalva, már gyerekként is.
Lassan kezd összeállni az ideális kerékpárosunk, de milyen mezt adjunk rá?
Idén rendben vannak a dolgok a WorldTourban, de ahogy hallom, egy szinttel lejjebb már nem igazán. Ha ebben a témában egy kérésem lehet, csináljuk olyan világbajnoki trikót, amin nincs ennyi szponzorlogó.
Ki lenne az ideális csapattárs?
A mostani idény alapján egyelőre nekem Tim Wellens az. De minden csapattársam odateszi magát értem, ez nem kérdés.
És mi van akkor, ha a saját csapatodon kívülről kellene mondani valakit?
Hát, a legjobbak szerencsére nálunk vannak. Ha látok egy másik csapatnál tekerő versenyzőt, akiben lenne fantázia, felvetem a vezetőségnek. De ne várjatok neveket, tartom a számat.
picture

Pogacar és Van der Poel

Fotó: AFP

És Tim Wellens állítólag elég jó beszélgetőpartner is.
Ja, persze. Amikor egy kávézó pultjánál ülsz, mindig lesz valaki, aki elkezd szövegelni, akin lehet nevetni, nálunk pont Tim ez a srác. Teljesen ellentétes személyiség Mikkel Bjerg, aki szintén vicces a maga módján, de mindig meghúzza magát a háttérben. Onnan figyel és mindent kommentál. Ha néha átverünk valakit a csapatból, általában ő az áldozat.
A jó versenyző ismérve a sokoldalúság. Ebben ki a legjobb mostanság?
Alaphilippe mindent tud, ahogy Wout is. Igazából Remcót szintén mondhatnám. Manapság minden kiemelkedően jó versenyző sokoldalú. Ha meg akarod nyerni a Tourt vagy egy másik nagy versenyt, nem csak a hegyeken vagy az időfutamokban kell jónak lenned. Hasznos, ha hatvannal tudsz menni a síkon. De tudni kell alkalmazkodni például az út szélén álló tömeghez.
Figyeljétek meg, manapság néha nagyobb meccs van egy-két átmeneti vagy dombos szakaszon, mint a nagy és hosszú hegyeken.
Már rég kérdezgetünk, de egyik kategóriában sem említetted saját magad.
Szerintem a sokoldalúságot illetően én sem vagyok rossz, meg ott az állóképesség. A kemény versenyek jól állnak nekem.
(Itt közbeszól Luke Maguire, az UAE sajtófőnöke: "Támadó szellem, Tadej! Támadó szellem!")
Na jó, tényleg. A tíz-tizenöt perces erőfeszítések eléggé fekszenek nekem.
Ez mondjuk pont egy olyan dolog, ami kellhet a Flandria megnyeréséhez. Sok sikert vasárnapra!
Nagyon köszönöm.
Forrás: HLN.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés