Már szilveszter környékén ráírt van Aert-ra, mert ő is érzi, hogy azt a leuveni vb-t még át kell beszélniük. Rengeteg egyhetesen indul majd a szezon során, hisz nem a Girót, hanem a Vueltát kapta.

Ahogy ő fogalmazott: „Szeretnék a spanyol körversenyig a lehető legtöbbet versenyezni. Tavaly úgy mentem a Giróra, hogy előtte csak magaslaton voltam. Most egyszerűen időt, meg kilométereket akartam adni magamnak. Ezért választottam a Tirrenót, a baszk illetve a svájci kört. Ezek mind egyhetes, de magas színvonalú versenyek.”
Remco Evenepoel még jövőre sem gondolkozik a Tourban, az idei tavasz során viszont nagyon szeretne segíteni jó barátjának, Julian Alaphilippe-nek abban, hogy újra Fléche Wallonne-t vagy Liége-t nyerjen.
Kerékpár
Pogačar két nagy körön indul, tele lesz sztárral a Giro-mezőnye
20/01/2022 17:08
Tekintsünk vissza 2021-re. Elégedett voltál az éveddel?
Ha tisztán az eredmények szempontjából nézem, akkor igen. A nyolc győzelem mindenképpen szép, de minőségi versenyből lehetett volna több is. A Giro első tíz napját nagyon élveztem, aztán elkezdtem fáradni, de valahol előzetesen számoltunk ezzel. Az olimpiát viszont nem éreztem, ott rosszul mentem, bár erre meg nem számítottam. Azt hiszem, a Tokiót megelőző időszakot nagyon megnyomtam, és ez üthetett vissza. A nyár végétől kezdve viszont élveztem a tekerést, a Lombardiát kivéve minden rendben volt. Aznap erőnlétileg és mentálisan sem álltam készen a győzelemre. Nem voltam friss fejben, sok stressz ért aznap, ráadásul az emlékezetes bukásom állandóan előjött a rajt előtt.
A 2021-es év nehezebb volt, mint az első két profi szezonod?
Abból a szempontból, hogy miként kezeltem fejben a dolgokat, azt hiszem igen. Viszont ha a fejlődésemet nézem, akkor ez volt az eddigi legfontosabb évem.
A leuveni világbajnokság sokaknál a mai napig téma. Terveztek egy közös megbeszélést Wouttal, amit Sven Vanthourenhout szövetségi kapitány is szorgalmazott?
Anélkül, hogy Sven tudott volna róla, már kapcsolatba léptem Wouttal. Újév környékén írtam neki, és mindketten azon vagyunk, hogy megbeszéljük a történteket. Szó sincs arról, hogy egymás ellenségei lennénk, azt hiszem, a külvilág mindent egy kicsit félreértett. Mi például soha nem veszekedtünk egymással. Honfitársak vagyunk, sok vb-t fogunk még együtt menni, ezt mindketten tudjuk. Már idén, Ausztráliában olyan a pálya, ahol Wout esélyes lehet. Inkább lennék egy olyan vb-csapat tagja, ahol ő a kapitány, minthogy kimaradjak a keretből, és tv-n nézzem a versenyt. Woutnak egyszer mindenképpen világbajnoknak kell lennie, nagyon megérdemelné. Amint vége a felkészülési időszaknak, és mindketten otthon leszünk, leülünk beszélgetni. Onnantól meg tiszta lappal indulunk.

Remco Evenepoel a világbajnokságon, Leuvenben.

Fotó: AFP

A téli szünet jól sikerült?
Tökéletesen, nem zavart semmi, most ott tartok, ahol januárban lennem kell. Hosszú idő után végre először tudtam elmenni nyaralni, a barátnős dubai utazás csodát tett velem. Nem kellett semmivel foglalkoznom, tudtam pihenni, akkor keltem reggelente, amikor csak akartam. Négy hét után elkezdett hiányozni a tekerés, és ezt nagyon jó jelnek vettem.
Érzel még valamit abból a horrorisztikus, lombardiás bukásból?
Nem igazán, néha jobban zavar a Girón szerzett sérülésem, amikor Nieve beleszállt a hátamba. Elég nagy ütést kaptak a hátizmaim, kicsit változtattunk is az üléspozíciómon miatta. Három hete így megyek, már teljesen megszoktam.
A San Juan elmaradt, de úgy tűnik, hogy idén sok olyan verseny visszatér, melyeken már korábban is rajthoz álltál: Algarve, San Sebastian, Burgos.
Sokáig gondolkoztunk az UAE Tour és az Algarve között, végül Portugália nyert, mivel ott lesz egy hosszú, 33 km-es időfutam. Véletlenül pont akkora a táv, mint a Vuelta egyenkéntije. Ez még akkor is jó lesz próbának, ha a két verseny nagyon messze van egymástól. Ezen kívül megyek a Valenciára, az Algarve után jön a Tirreno, majd egy kis magaslati edzőtábort tervezünk. A San Sebastian meg még messze van, de azt nagyon várom.
Nem a Girón mész idén, hanem a Vueltán. Miért?
Elsősorban azért, hogy addig is a lehető legtöbbet tudjak versenyezni, mert tavaly úgy mentem a Giróra, hogy előtte csak magaslaton voltam. Most egyszerűen időt meg kilométereket akartam adni magamnak. Ezért választottam a Tirrenót, a baszk illetve a svájci kört. Ezek mind egyhetes, de magas színvonalú versenyek. Ahol akár a vueltás ellenfelekkel is találkozhatok élesben.

Remco Evenepoel

Fotó: AFP

Elnézve a naptáradat, tavasszal lesz Liége és Flèche Wallonne is.
Jó lenne segíteni Alaphilippe-nek, ráadásul már régen szerettem volna kipróbálni ezeket a versenyeket. Pont ezért nem jöhetett szóba a Giro. Juliannel nagyon jóban vagyunk, nemcsak a csapattársam, hanem a barátom is, tökéletesen együtt tudunk dolgozni, szóval szeretnék a lehető legjobban kihasználni az egymásban rejlő lehetőségeket.
Akkor 2022-ben kizárt, hogy a Girón vagy a Touron láthassunk?
Gyakorlatilag igen, minimális esélyt látok a programváltozásra. Én mindig is azt vallottam, hogy szeretném megnézni a másik két GT-t, mielőtt indulok a Tour de France-on. Bár nagyon messze van, a mostani Vueltára sem úgy megyünk, hogy csak hegymászók lesznek a keretben, és kötelező összetettet nyerni. Egy sprinter tuti jön majd velünk, és Patrick szerencsére olyan srácokat is betett mellém a sorba, mint Ilan (Van Wilder) és Louis (Vervaeke). De ez egy fiatal csapat lesz, amely türelmet érdemel. Most azt mondom, hogy jövőre újra nekivágok a Girónak vagy a Vueltának, aztán 2024-ben jöhet a Tour.
via nieuwsblad.be
Kerékpár
Van Aert nem viccel: rámegy a Roubaix-ra, a Flandriára és a többnaposokra is
18/01/2022 09:08
Kerékpár
Van Aert nagy egynapost nyerne tavasszal, amire bombaerős csapatával minden esélye megvan
15/01/2022 11:08