Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka diktálta a versenyt az Európa-bajnokságon

Lantos András

Publikálva 11/09/2021 - 12:00 GMT+2

A 20. életévét néhány napja betöltő magyar kerékpáros lány az olimpiai negyedik hely után ismét zseniálisat alakított, ezúttal az EB U23-as mezőnyversenyében.

Vas Blanka, Európa-bajnokság, 2021

Fotó: From Official Website

Blanka végül a második helyen zárt az olasz Silvia Zanardi mögött, ami önmagában is csodás eredmény. Hát még, ha hozzávesszük, hogy a magyar tehetség valósággal dominálta a versenyt.

Az U23-as lányok mezőnye egy Trento környéki körpályán teljesített közel 81 km-t, mely során hatszor kellett felmenni a Povo emelkedőre. Ami Blanka szerint igazán lehetett volna egy kicsit nehezebb is.
„A verseny előtt nagyon sok forgatókönyv volt a fejemben, de mindig oda jutottam vissza, hogy meglátjuk, mit hoz a verseny. Azt tudtam, hogy az utolsó egy-két körben mindenképp támadni fogok. Végül már hárommal a befutó előtt előre álltam, és növeltem a tempót, de még csak óvatosan, mert nem akartam elfogyni a végére. Részemről amúgy lehetett volna nehezebb is az emelkedő, akkor talán jobban szét tudtam volna szedni a sort” – mesélte Blanka az Eurosport Hungary-nek.
A magyar lány helyzetét tovább nehezítette, hogy lehetséges „szövetségesei” a reméltnél hamarabb fáradtak el, így a végén nagyrészt egyedül kellett kitaposnia az útját. Nem mintha ez gondot okozott volna neki.
Két körrel a vége előtt megint meghúzta a sort az emelkedőn, és ahogy hátra nézett, örömmel konstatálta, hogy hullott a mezőny, mint a bitcoin árfolyam. Az utolsó körben megint nem volt kegyelem, és Blanka tempóját csak páran bírták.
„A francia lány (Evita Muzic, aki amúgy a felnőtt (!!!) francia bajnok) támadott, amit át tudtam venni, és nem sokkal később mindössze hárman voltunk elől. Sajnos a francia a végén már csak párszor tudott beforogni, az olasszal viszont össze tudtunk dolgozni.”
„A hajrá előtt úgy éreztem, én vagyok a legerősebb hármunk közül. Az utolsó kilométeren belül több kanyar is volt, és azokból kifele az ellenfeleim meg-megúsztak, ezért bíztam benne, hogy az utolsó kijáratán el tudok majd szakadni tőlük. Az utolsó egy kilométert végig én vezettem, és utólag visszanézve ez hiba volt. Gyakorlatilag felvezettem neki a hajrát, és mivel az utolsó kanyart kicsit elrontottam, le tudott sprintelni.”
picture

Vas Blanka, Európa-bajnokság, 2021

Fotó: From Official Website

„Most már egy kicsit más taktikával versenyeznék, de ezen már nem lehet változtatni. Kevés tapasztalatom van még, de ebből is tanultam.”
A második hely így is meglett, ami Blanka első nemzetközi érmét jelentette országúton. A magyar tehetségnek így már mind a három szakágból (országút, hegyikerékpár, ciklokrossz) van érme jelentős világversenyről.
Ami pedig a folytatást illeti, a friss EB ezüstérmes indul a világbajnokságon is, majd pár nap pihenőt követően belevág a ciklokrossz szezonba. Idén viszont a korábbinál kevesebb versenye lesz, hiszen a télen utazik például csapata, az SD Workx spanyolországi edzőtáborába.
A női U23-as mezőnyverseny összefoglalója:
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés