Ilyenkor – és főleg év közben – természetesen a Teide is nagyon népszerű, csak az egy szem hotel miatt ott nincs elég hely mindenkinek. Időben kell foglalni, különben lemaradsz. A Hotel Parador hosszú idő óta telt házzal működik, néha fél évre előre sincs kiadó szobájuk.
Nemrég azonban a tengerszint felett 85 méterrel található Deniában adtak át egy ultramodern és direkt a sportolók számára megálmodott szállodát, ami egy az egyben kiváltja a Teidét.
Alig három hónapja van nyitva, de a Hotel Syncrosfera máris abszolút kedvencnek számít a kerékpárosok körében. Nem is csoda, hisz mostantól Alexandr Kolobnevnek köszönhetően nem kell Sierra Nevadába vagy Tenerifére utazni a magaslati edzőtáborhoz, elég lent maradni, közel a tengerhez.
Giro d'Italia
Valter Attila szökésben - Élő közvetítés a Giro 17. szakaszáról
43 PERCE
Bizony, a szálloda tulajdonosa és megálmodója a Katusha korábbi orosz versenyzője, aki nem kevés pénzt fektetett a projektbe. Az volt a célja, hogy egy olyan szállodát alakítson ki, ahol a versenyzők napközben tengerszinten edzhetnek, éjszaka pedig kényelmesen alhatnak, akár 4000 méteres magasan.
„Oscar Freirének volt egy háza a környékén, miatta kezdtünk el ide járni telente. Tökéletes a környék, januárban is jó időben lehet tekerni, ráadásul sok hegy van a közelben. Próbáltam minden tapasztalatomat beletenni a hotelbe, amit 2014-ben kezdtünk építeni. Az volt a cél, hogy egy komplett, akár 80 fővel érkező focicsapatot is simán el tudjunk szállásolni” – meséli Kolobnev.

A deniai Hotel Syncrosferában akkor is 3000 méteren aludhatsz, ha el sem mozdulsz a tenger mellől. - fotó: syncrosfera.com

Fotó: From Official Website

"Sportszállodaként határoztuk meg magunkat, ezért minden olyan felszereléssel rendelkezünk, amely megfelel az élsportolók igényeinek" - mondja Juan Balerdi, a Hotel Syncrosfera kereskedelmi igazgatója. „Ötven eurós felárért a tizenöt, speciális technikával ellátott szoba egyikében lehet megszállni, amely akár 4500 méteres tengerszint feletti magasságot is képes szimulálni. Ez a technika szó szerint láthatatlan, tehát egyáltalán nem olyan, mint egy magaslati sátor, és teljesen csendes. Semmit nem hallasz meg abból a szobában, ha állítasz a magasságon.”
Ez az extra kényelem nagy különbséget jelent egy magaslati sátorral szemben. A Het Nieuwsblad szerint a belga profik körülbelül 80 százaléka rendelkezik ilyen technikával, melyet könnyedén, a saját lakásukban is felállíthatnak. Az egyetlen probléma vele az, hogy elég hangos.
"A jó és nyugodt alvás létfontosságú a magaslati edzések során, hogy a szervezet ne legyen túl fáradt" - mondja Victor Campenaerts a Lotto versenyzője. „A sátor viszont elég hangos, ráadásul amikor benne alszol, nem a legjobb ki-be járkálni. Így van melletted egy speciális tartály, épp ezért még wc-re sem kell kimenned."
Campenaerts gyakran jár magaslati edzőtáborba, a 2019-es világcsúcsát megelőzően például Namíbiában készült. 2020-ban otthon, a saját lakásában tudott olyan magasságot szimulálni, mintha picivel (!) 5000 méter felett, a Mount Everest alaptáborában lenne.
A Lotto versenyzője január 19-től egy hónapig a Hotel Syncrosferában készül a tavaszra.
"Ennek sok előnye van, hisz a magasság minden helyiségben beállítható. A Teidén 2150 méteren alszol, itt viszont az egyikőtök simán tud kétszer olyan magasan is. Ez pedig elég hasznos, mert egy keményebb edzés után jó 1500 méterre ereszkedni, hogy a tested pihenhessen. A Teidén nem mondhatod azt, hogy ma estére picit lejjebb költözöm, és kifekszem a hegyoldalba.”
Campenaerts csapattársai - Brent Van Moer és Florian Vermeersch - szintén Deniába utaznak, hogy „magaslaton” készüljenek.
"Az eredeti terv az volt, hogy februárban Ruandába mennek, de tekintettel az omikronra és a sok repülés miatti kötelező karanténra, féltünk attól, hogy lemaradnak az Omloop Het Nieuwsbladról” - meséli Nikolas Maes, a Lotto egyik sportigazgatója.
"Ez egy sokkal simább megoldás, két óra repülés, és a srácok már otthon is vannak. Victor ott marad majdnem az Omloopig, míg Florian és Brent korábban tér vissza, a Tour du Var miatt."

Nem a Lotto-Soudal az egyetlen kerékpáros csapat, amely a következő hetekben a Hotel Syncrosferában fog megszállni. - fotó: syncrosfera.com

Fotó: From Official Website

Természetesen nem a Lotto-Soudal az egyetlen kerékpáros csapat, amely a következő hetekben a Hotel Syncrosferában fog megszállni. Az UAE és Valter Ati sora, a Groupama-FDJ mellett, az Alpecin-Fenix is itt foglalt szállást.
"Ezen felül olyan focicsapatokra is számítunk, mint az FC Barcelona vagy a Real Madrid" - mondja Balerdi.
Az ilyen, speciális magaslati levegőt bitosító helységek használata egyébként nem teljesen újdonság, az ausztrál olimpiai bizottság 2014 óta üzemeltet Canberrában egy hasonló szisztémára épülő, több szobás lakótömböt. Európában – köszönhetően a különböző jogszabályoknak - ez viszont még mindig egy „kihasználatlan terület”. Olaszországban és Svájcban nem használhatóak a magaslati sátrak, Spanyolországban viszont igen.
"Flóriánnak, Victornak és Brentnek saját hálószobája van, de használhatják a negyedik helyiséget is, amelyet étkezővé és nappalivá alakítunk át. Így napközben is élvezhetik a magasságot, anélkül, hogy egyedül kellene lenniük. Ez pedig főleg mentálisan tehet jót nekik" - mondja Maes, aki még egy fontos szempontra rámutat.
„Mivel lent vagyunk a parton, síkon lehet edzeni, és a nap végén nem kell mindig hegyet mászni. Ez egy fárasztó nap végén nagy előny. A Teidén nincs választásod, a szállás miatt vissza kell menned 2000 méter fölé.”
És akkor még ott van az időjárás, hisz az nem meglepő, ha Sierra Nevadán januárban is hóval találkozik az ember. Ennek Deniában gyakorlatilag nulla az esélye. Mondjuk az időjárási viszonyok Tenerifén is tökéletesek, de a Teidén ugye csak egy szálloda van, és ott sem minden a luxusról szól.

Egy csodahotel, ahol a tengerszinten is magaslaton lehetsz - fotó: syncrosfera.com

Fotó: From Official Website

A versenyzők a Hotel Miradorba nagyon ritkán visznek családtagokat, hisz szó szerint semmi mást nem lehet csinálni, mint tekerni vagy túrázni. Néha még a tv adás sem jön be rendesen, és lassú a net.
"Sok programlehetőség nincs, de tekerni azt lehet. Nyilván nem élnék itt, de pár hét simán kibírható. Mondjuk, ha nem szeretsz a külvilágtól elzárva lenni, a Teide nem a te helyed"- mesélte még tavaly Tiesj Benoot.
A környék egyetlen szállodáját még 1960-ban adták át, és tavasztól-őszig tízesével állnak sorba a turistabuszok a parkolóban, hogy a vendégek beüljenek egy kávéra, és rákészüljenek a különböző vulkáni túrákra.
"Februárban olyan mezőny jön itt össze, mint néha egy-két World Tour versenyen sem" - mondja Benoot, aki állandó vendég a Teidén.
Akinek viszont nem jut fent szoba, mostantól nyugodtan mehet Deniába. Február végére még van hely, 1 hét most akciósan 250 ezer forint. De tényleg egy ilyen speciális, amúgy nem is magaslaton található szállodáé a jövő?
"A természetes magasság még mindig jobb, mint a mesterséges, de ez az alternatíva is megér egy próbát" - zárja Campenaerts. "Bár csak a tavasz után fogom tudni megmondani, hogy mennyire működött jól."
(nieuwsblad.be)
Giro d'Italia
Peák Barna: „Minden szinten Pozzovivót kell védenünk”
TEGNAP 07:41
Giro d'Italia
Fetter Erik: „Kész csoda, hogy vasárnap szökni tudtam”
TEGNAP 17:37