De ennél sokkal, de sokkal fontosabb, hogy Dina Marci, Fetter Erik és Valter Attila, a 2019-es Tour de Hongrie után újra egy mezőnyben tekerhet.

Valamennyiük számára van tétje a ma rajtoló Tour of the Alps-nak, az Eolo-Kometában tekerő két magyar versenyző például egy-két figyelemre méltó eredménnyel (és szökéssel), be is játszhatja magát a Giro-keretbe.
Valter Attila közben az első olyan többnaposára készül, ahol ott lesz mellette a hátsérüléssel bajlódó Thibaut Pinot.
Kerékpár
Honnan indult a Jumbo-Visma, és hogyan vált a mezőny egyik legjobb csapatává?
22/11/2022 - 17:02
Amennyiben a francia versenyző rendben, fájdalmak nélkül tudja le a hetet, könnyen elképzelhető, hogy Atinak a lehető legtovább ott kell maradnia mellette a hegyeken. Ha nem, akkor a Katalán körön látottakhoz hasonlóan, jöhet a kicsit „szabadabb” versenyzés, és akár egy újabb emlékezetes szökés.
Dina Marci (Eolo-Kometa) – 2 verseny, 6 versenynap, 934 kilométer
Marci harmadik idei versenye lesz az Alps, a Coppi e Bartali és a Laigueglia után. Legutóbb az olaszországi többnaposán 3 szakaszon keresztül vezette a hegyi összetettet, amit csak az utolsó napon veszített el. Az Eolo-Kometa versenyzője (akárcsak Fetter Erik) egy hosszú, két és fél hetes magaslati edzőtáborból érkezik a versenyre, ahol a kiemelt embernek számító Ravazzit leszámítva, neki is az lesz a feladata, mint a többieknek.
„Szökés vagy gruppetto, másnak nem nagyon van értelme” – mondta Marci vasárnap este. „Már a Coppin is az volt kérés, hogy kerülj be az elmenésbe, aztán ha megfognak, gyere meg a hátsó sorban. Bő két hétig voltunk Sierra Nevadán, ezalatt egy teljes pihenőnapunk volt, engem meg is „ütött” egy kicsit a magaslat, nagyjából a 12. nap környékén kezdtem el igazán jól lenni. De ez nem rossz jel, azt mondják, aki megérzi a kétezer métert, annál van is hatása a dolognak. Majd az első nap derül ki, mennyire vagyok friss. A súlyom rendben van, talán még soha nem voltam 65 kiló alatt.”
Fetter Erik (Eolo-Kometa)2 verseny, 6 versenynap, 833 kilométer
Erik a Coppi e Bartali előtt saját elmondása szerint, talán egy kicsit „túltolta” az edzéseket, nem igazán érezte frissnek magát, nem is tudott végigmenni az olasz versenyen. Most azonban szerencsére – érzések alapján - teljesen más a helyzet.
„Ég és föld a különbség az akkori meg a mostani formám között” – mesélte nekünk Erik, aki szintén 17 napot töltött el Sierra Nevadában, 2100 méter magasan. ”Nekem itt az Alps-on az első és a második nap kifejezetten szimpatikus, akkor lenne jó szökni. Azt hiszem, nagyjából ez is lesz a feladatom. Ha az első szakaszon el tudsz lépni, akkor ráadásul trikóért is lehet harcolni. Az edzőtábor ennél jobban nem is sikerülhetett volna, fogytam három kilót, top közeli formában vagyok.”
Valter Attila (FDJ) 2 verseny, 14 versenynap, 2135 kilométer
Az Alps lesz Valter Attila Giro előtti utolsó felkészülési versenye, s egyben az első olyan többnaposa, ahol egy sorban mehet Thibaut Pinot-val. Ez mind szép és jó, csak éppen az FDJ versenyzőjének egy nem várt probléma is nehezítette az elmúlt napjait.
„Párizsból repültem Milánóba, és út közben elkeveredett a csomagom. Benne szinte az összes ruhámmal és személyes cuccommal. Szerencsére a kézipoggyászomban volt a tavalyi cipőm, meg az edzőmezem, így vasárnap el tudtam menni tekerni a többiekkel. Óriási hála Mattiának a menedzseremnek, aki Milánó közelében lakik. Az első telefon után ugrott, és előkerítette a csomagomat.”
https://i.eurosport.com/2021/04/19/3117246.jpg
Atit legutóbb a Katalán körön láthattunk, ahol (eddig rá nem jellemző módon) három alkalommal is szökött és könnyen lehet, hogy ez most is a feladatai közé fog tartozni.
„Valószínűleg hétfő reggel lesz a nagy megbeszélésünk a taktika kapcsán, de szerintem bármi elképzelhető velem kapcsolatban. Akár az is, hogy a Katalán körhöz hasonlóan ez egy „szabad” verseny lesz számunkra, és így arra kérnek, hogy legyek elmenésben. De valószínűleg 1-2 szakaszon a lehető legtovább kell kitartanom Pinot mellett. Ha ő rendben van, nyilván az lesz a fontos, hogy az egész sor neki segítsen. Amennyiben a háta miatt, amit főleg az emelkedőkön érez, nem tud menni a legjobbakkal, akkor biztosan nem ragaszkodik majd ahhoz, hogy mindenki ott legyen mellette. Szeretném ezen a héten megszerezni és kiérdemelni a bizalmát, jó lenne, ha tudná, hogy velem számolhat majd a hegyeken.”
Ehhez egy erős Valter mellett csak annyi kell, hogy Pinot háta is rendben legyen.
És van itt még valami, ami kifejezetten fontos a ma rajtoló Alps kapcsán. Könnyen elképzelhető (sőt biztos), hogy az előttünk álló 5 szakaszon dől majd el a két eolo-kométás magyar versenyző sorsa. Ha kifejezetten jól mennek, egyikük (jó eséllyel, sajnos csak az egyikük) szinte biztosan ott lehet a május 8-án rajtoló Girón.
Kerékpár
Dina Marci: „Lehet visszaút egy magasabb szintre, már ha megérdemlem”
17/11/2022 - 17:29
Kerékpár
Kávé, Jumbo, és az utolsó FDJ-s verseny - ESB podcast Valter Attilával
30/10/2022 - 15:14