Thomas De Gendt nagyon összeszedte magát, de hiába.

Az idei Tour de France 9. szakaszának elején élete egyik legjobb tízperces wattértékét produkálta, hogy aztán hátba verje az igazság.
„Normális esetben ilyen számokkal darabokra szedném a mezőnyt, de ezúttal alig tudtam tartani a lépést és küzdenem kellett, hogy ne szakadjak le. Az általános szint egyszerűen magasabb lett, és sok versenyző jóval gyorsabban teker, mint én. "
Kerékpár
Van Aert nem viccel: rámegy a Roubaix-ra, a Flandriára és a többnaposokra is
20 ÓRÁJA
A Lotto Soudal belgájának sanszosan igaza van, ugyanis friss kimutatások szerint az elmúlt tíz év leggyorsabb szezonja volt az idei. 2020-hoz képest 1,12 km/h-val nagyobb az átlagsebesség a WorldTour-versenyeken.
„Nincs magyarázatom erre, bár azt észreveszem, hogy a fiatal generáció nagyon erős. Amikor én profi lettem, eltartott néhány évig, mire sikeres lettem. Akkor még a tapasztalat és a bölcsesség is szerepet játszott, idősebb versenyzőként előnyben voltál a fiatalokkal szemben, de manapság nincs ilyen.”
https://i.eurosport.com/2021/12/06/3267328.jpg

Hogyan lehetséges ez?

"A tehetségek felismerése sokkal tökéletesebb" – magyarázza Paul Van Den Bosch, az Energy Lab edzője. "Régebben egy fiatal versenyzőnél elsősorban az eredményeket nézték, de tudjuk, hogy aki jól teker a junioroknál, az biztos, hogy a profiknál is kiemelkedő lesz. Napjainkban a fiatalok is wattmérőkkel versenyeznek, és hatalmas mennyiségű adat áll rendelkezésre. Ezáltal a csapatok pontosan tudják, hogy kit szerződtetnek és hogyan tudják használni az adott versenyzőt. Az, hogy valaki belemegy a részletekbe, simán kifizetődik, nézzük csak meg Victor Campenaerts esetét, aki a nap 24 órájára mániákusan felépít mindent."
"A profivá válást máshogy kell érteni, mint régebben. A wattmérők a sportot adatvezéreltebbé tették, ráadásul a Sky mintájára az összes csapat elkezdett megfelelő szakembereket alkalmazni. A legjobb fiatalok már alapból magas szinten versenyeznek, és ez biztosítja, hogy a színvonal a felnőttek között is javuljon. Ennyi kell ahhoz, hogy gyorsuljon a mezőny" – mondta Maarten Meirhaeghe, a Lotto Soudal sportorvosa.
A Quick Step orvosa, Yvan Vanmol évtizedek óta benne van a körforgásban, így látja, mi történik.
"Minden sportágban van fejlődés. Táplálkozás, aerodinamika, felszerelés, edzés, edzők: ezek mind-mind olyan tényezők, amelyeken lehet javítani, és a nap végén 2-3 százalékot nyerhetsz velük. Az, hogy a mezőny manapság 1,12 km/h-val gyorsabb, szerintem elsősorban azzal magyarázható, hogy most egy kivételesen erős generációval van dolgunk: Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Tom Pidcock. Cadel Evansék manapság a top20-ban sem végeznének egy Touron.
A dolog másik fele, hogy a kerékpársport régebben arról szólt, hogy precízen, szépen, taktikusan fel kell építeni a szakaszokat. Ma már sokkal agresszívabbak, sokkal kiszámíthatatlanabbak a versenyek, simán előfordulhat, hogy 200 kilométerrel a vége előtt támadásokat látunk mondjunk egy vb-n. A topversenyzők mostani generációja a szó szoros értelmében versenyezni akar. 40 év tapasztalattal a hátam mögött nyugodtan mondhatom: a kerékpársport sokkal izgalmasabb, mint valaha.”
https://i.eurosport.com/2021/12/06/3267334.jpg
„Miközben az átlag emelkedik, az egy versenyzőre jutó napok száma csökken” – teszi hozzá Meirhaeghe. „A 100 legjobb versenyző 2019-ben még átlagosan 83 napot tekert egy évben, 2021-ben ez 75 nap volt. Ezáltal több a lehetőség a célzott edzésekre, kipihentebben érkeznek a versenyek rajtjához, és nemcsak frissebbek, hanem motiváltabbak is, mivel kvázi kevesebb lehetőségük van arra, hogy megmutassák magukat.”
Az AG2R versenyzője, Oliver Naesen szerint a csúcsforma időzítése is megváltozott.
„A kerékpározás egy állóképességi sport, de közben azt látni, hogy a kerékpárosok egyre inkább más sportolókká fejlődnek. Egy maratoni futó egy évben egyszer, talán kétszer van csúcsformában, cserébe van Aert a 49 versenynapja szinte mindegyikén topon volt idén. Ha kiderül, hogy ez a siker receptje, akkor a tendencia folytatódni fog, még a "gyengébb" versenyzőknél is. Célirányosabban edzések, háttérmunkák és időnként szünetek: ez lehet a siker kulcsa.”
Persze vannak, akik szerint a számok gyanúsak. Arnaud Démare például a ketonok használatában látja a gyorsulás okát, holott De Gendt és Naesen mellett orvosként Vanmol sem ért egyet ezzel.
„A keton mindenki számára engedélyezett és más sportágakban is használják. Elősegíti a versenyzők egészségét, és nem, egyáltalán, nem jelent különbséget. Azt meg senki se mondja, hogy az MPCC-csapatok (mozgalom a tiszta és hiteles kerékpársportért) versenyzői nem használnak ketonokat. Sokan használnak, csak a csapatuk nem tud róla.”
Forrás: hnl.be
Kerékpár
Van Aert nagy egynapost nyerne tavasszal, amire bombaerős csapatával minden esélye megvan
15/01/2022 11:08
Kerékpár
Evenepoel: "Leülünk beszélni van Aerttal, hogy tiszta lappal indulhassunk”
13/01/2022 11:37