Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Attila és Tiesj nyomás nélkül versenyezhet” – Valter Atit dicsérte a Jumbo főnöke

Nagy Benjámin

Publikálva 16/04/2023 - 10:15 GMT+2

A kockaköves klasszikusok után, az ardenneki egynaposok előtt Merijn Zeemannal készített interjút a Het Nieuwsblad. A Jumbo-Visma sportigazgatója Wout van Aert tavaszát, a Flandriát és a Paris-Roubaix-t, valamint Mathieu van der Poel teljesítményét is értékelte, egyben felvezette az Amstel Gold Race, Fléche Wallonne, Liége-Bastogne-Liége hármast – Valter Attilával a középpontban.

Flandria, Roubaix, és a baszk körön is remeklő Valter Ati - ESB podcast

A Dwars door Vlaanderen után azt nyilatkoztad, a tavaszotok nem lehet sikeres, ha nem nyertek monumentumot. Öt klasszikus lett a tiétek, de a Flandria és a Roubaix nem. Hogyan értékeled a helyzetet?
- Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra, hiszen minden idők legjobb tavaszát produkáltuk. Három WorldTour-többnapost és öt klasszist nyertünk, ez fantasztikus. Nagy álmunk és célunk volt, hogy megnyerjük a Roubaix-t, hiszen a helyzet egyszerű: egy ilyen versenyt minden csapat meg akar nyerni és kész. A Roubaix előtt is az volt a véleményünk, hogy remek munkát végeztünk, tényleg csak a tejszínhab hiányzott a torta tetejéről. Jövőre újra megpróbáljuk.
A Roubaix-t Maarten Wynantsszal együtt a csapatbuszból, a tévé előttről élted át, hogy onnan adj át utasításokat a kocsiban ülőknek. Hogyan sikerült nem tönkretennetek a buszt, amikor Van Aert defektet kapott?
- Lehet, hogy furcsán hangzik, de az elejétől a végéig nagyszerű versenyt láttam. Minden tökéletesen alakult, amíg Laporte-ot el nem veszítettük elölről. Wout egyedül maradt, de így is mindent megpróbált egy fantasztikus Van der Poel ellen. Nagyon izgultam, amikor Wout bevállalta a támadást, ígéretes helyzetbe került, de aztán nyilván szidtuk a világot, amikor megtörtént a baj. Az azért jólesett, hogy gyorsan tudott reagálni, és végül dobogóra tudott állni.
picture

Nem okozott csalódást az Észak Pokla, minden idők leggyorsabb Paris-Roubaix-ját Van der Poel nyerte

Ha nem lett volna a defekt: volt annyi a lábában, hogy maga mögött tartsa Van der Poelt?
- Ezt nyilván soha nem fogjuk megtudni, így inkább nem teszek veszélyes kijelentéseket, mert nem akarom elrontani vagy kicsinyíteni Mathieu győzelmét. Mathieu fantasztikus versenyző, példátlan, hogy valaki két monumentumot nyerjen. Nagyon tiszteljük ezért, de ez csak még jobban motivál minket, hogy legyőzzük őt, mint ahogy Pogacart is. Mathieu előrébb végzett Woutnál a Flandrián és a Roubaix-n is, de ilyen a sport. Ők ketten nagyon közel vannak egymáshoz.
Nagyszerű látni, hogy a kerékpársport hogyan fejlődik nekik köszönhetően, és olyan izaglmas versenyeket kapunk, mint még soha. Pogacarral, Vingegaard-ral, Rogliccsal és Evenepoellal együtt megváltoztatták ezt a sportágat.
Meg lehet előzni az ilyen defekteket, azaz megnéztétek közelebbről a bringát, a kerekeket?
- Mindenki emlékszik arra, mi történt tavaly, amikor néhány versenyzőnk kereke teljesen elszállt az extrém terhelés miatt. Most nem volt ekkora balszerencsénk, összesen négy defektet kaptunk a Roubaix alatt – pech, hogy ezek az elképzelhető legrosszabb pillanatban jöttek, mind Wout, mind Christophe szempontjából. De a Roubaix ilyen, nem lehet kivédeni a defekteket.
picture

Van Aert és Van der Poel az Arenbergen

Fotó: AFP

Van Aert idén tavasszal sorra hozta a dobogókat, megnyerte az E3 Saxo Bank Classicot, de hiányzott az igazán nagy siker. Pozitív vagy negatív a mérleg számára?
- Wout óriási versenyen előzte meg Van der Poelt és Pogacart, akik a pillanatnyi legjobb versenyzőknek számítanak, emellett két monumentumon is dobogóra állhatott, plusz egy remek Gent-Wevelgemet is hozzátett a sorhoz. A legfontosabb viszont az, amit Wout tesz a csapatunkért és ezért a sportágért. Ő sokkal több, mint egy olyan versenyző, aki szimplán versenyeket nyer. Az, hogy a klasszikusokon tekerő csapatunk ilyen jól teljesít, annak köszönhető, hogy ő ennyire céltudatos, és mindenkit a határig hajt. Inspirálja és jobbá teszi a többieket. Remélhetőleg még sok éven keresztül ezt fogja tenni. Woutnak csak köszönettel tartozunk.
Biztosan vége Van Aert tavaszának, ugye?
- Igen. Hagytam egy kis rést arra az esetre, ha még mindig jól érezné magát, és tovább akarná folytatni, de nem így történt. A szezonunk blokkokra van felosztva, és nem igazán gondoltunk arra, hogy ezen változtassunk. Szüksége van arra, hogy mentálisan kipihenje magát, és aztán friss fejjel vágjon neki egy új edzésblokknak, hiszen a svájci kör előtt, hiszen nagy cél a Tour és a világbajnokság.
picture

Újabb Jumbo-győzelem, Van Aerté az E3 Saxo Classic

Hogyan látod ezek után a hátralévő versenyeket? Jönnek az ardenneki egynaposok, és fontos kihívások várnak rátok az Amstelen, a Fléche Wallonne-on és a Liége-en is.
- Megvan a két kapitányunk: Tiesj Benoot és Valter Attila vezetésével megyünk neki ezeknek a versenyeknek. Attila nagyon jól versenyzett a Baszk körön is, miközben Tiesjnek két nyugodtabb hete volt, és ő is rendkívül motivált. Az esélytelenebb szerepből indulunk, mert vannak olyan versenyzők és csapatok, akik kicsit felettünk vannak. Ez viszont most jót tesz: nem nekünk kell kontrollálni a versenyt, és szabadon tehetjük a dolgunkat.
Attila és Tiesj nyomás nélkül versenyezhet, de a motiváció természetesen ugyanúgy adott.
picture

Vingegaard-szóló és Valter-öröm a baszk kör utolsó szakaszán

Lehetséges, hogy Primoz Roglic is indul valamelyik versenyen, mondjuk a Liége-en, amit már megnyert egyszer?
- Nem, ez nem opció. Tartjuk magunkat a tervhez. Kíváncsi vagyok, Pogacar és Evenepoel hogyan fog versenyezni egymás ellen, mert mindketten a mezőny legmeghatározóbb versenyzői közé tartoznak. Reméljük, hogy ebből egy kicsit mi is profitálhatunk.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés