Élete első háromhetesén negyedik lett összetettben, és két hétig viselte a rózsaszín trikót. Tavaly "csak hatodikként zárt, de volt mellette egy Evenepoel, így sokáig nem volt egyértelmű, hogy mehet-e magáért.

João Almeida tavaly az egyik legkeresettebb versenyző volt az átigazolási piacon, bár sokáig nem kellett izgulnia a jövője miatt. Ugyan több csapat – köztük a Bora és a Movistar – is vitte volna, de ő az UAE Emirates-t választotta. Azt viszont fontosnak tartja kiemelni, hogy nem csak a pénz miatt döntött Pogačarék mellett.
„Mehettem volna máshova, sokkal jobb fizetésért, de ez a csapat hosszú távon számol velem, és már idén komoly versenyeken lehetek kapitány” – mondta Almeida, akit a pletykák szerint több WT-csapat is közel 3 millió eurós fizetéssel csábított, de ő végül kevesebbért ment el az UAE-hez. Ami – legalábbis az aláírás időpontja – nem igazán nyerte el volt főnöke, Patrick Lefevere tetszését.
Giro d'Italia
Roglič és Pogačar nélkül nyílt a verseny: kik lesznek a Giro legnagyobb esélyesei?
29/04/2022 16:17
„Nem szoktam olvasni a nyilatkozatait, ebben az esetben is megtartanám magamnak a véleményemet, de tudom, hogy Patrick mindig sokat szerepel a médiában. Neki az nem tetszett, hogy már korán kiderült a távozásom, de nem hiszem, hogy ellazsáltam volna az év második felét. A versenyzők, de még a szerelők is mosolygósan és sok szerencsét kívánva köszöntek el tőlem.”
Almeidát tényleg nem lehet azzal vádolni, hogy kényelmessé vált az új, amúgy 5 évre szóló szerződése tudatában, hisz a Giro után sem ment rosszul. Megnyerte a luxembourgi és a lengyel kört, majd októberben az Emilián, illetve a Milánó-Torinón is dobogós volt.
De mi lesz vele idén az új csapatánál?
„Megyek a Giróra és pár jó egyhetesre. Szeretném kihasználni, hogy a megszokottnál nagyobb támogatást kaphatok az új csapatomnál, de nem tervezek mindig csak az olasz körre koncentrálni. Úgy gondolom, hogy az UAE-nél Pogacar mellett számomra is van hely, és idővel akár meg is oszthatjuk egymással a kapitányi szerepet.”
Ez idén talán a Vueltán lehet reális, vagy 2023-ban, ha Pogačar esetleg igent mond a Giróra. Egy biztos, Almeida ha kell, beáll majd a sorba.
„Én mindig követni fogom a vezetőség utasításait, azt csinálom, amit kérnek tőlem. Alig várom, hogy Tadejjel versenyezhessek, de ki ne akarna vele egy sorban tekerni? Sokat segíthetünk egymásnak, bennem fel sem merült, hogy akadályozzuk a másikat. Én is szeretek más versenyzőkért dolgozni, ebben nincs semmi különös. Tudom, hogy a kerékpársportban nem csak az ’én’ létezik, egyáltalán nem akarok mindig mindent magamnak.”
(Cyclingnews)
Katalán körverseny
Valter Ati: örülök, hogy nem csak a szél fújt oda
27/03/2022 16:13
Párizs - Nizza
Ha Roglič és Pogačar a mezőnyben van, neked csak a második hely marad
13/03/2022 10:22