Tizennyolc szezon, két Giro, egy Tour de France és Vuelta, valamint az eddig begyűjtött 52 profi győzelem után, Vincenzo Nibali pályafutása tényleg a végéhez közeledik.
Nincs messze október 8-a, a Lombardia napja, mindjárt itt az utolsó verseny. Ami Nibali egyik nagy kedvence, azon az egynaposon köszönhet el a szurkolóktól, amit korábban kétszer is megnyert, és ahol egy másik legendával, Alejandro Valverdével együtt búcsúzik.
Vincenzo Nibalinemrég a Gazzetta által szervezett Festival dello Sport vendége volt Trentóban, ahol nem csak az eddig pályafutásáról, hanem a jövőbeli terveiről is mesélt.
Egy valamit határozottan ki tudott jelenti, mégpedig azt, hogy jövőre nem ül be a kísérőkocsiba, és biztosan nem lesz sportigazgató.
Kerékpár
Honnan indult a Jumbo-Visma, és hogyan vált a mezőny egyik legjobb csapatává?
22/11/2022 - 17:02
“Olasz versenyzőként mindig is a Giro d’Italia megnyerése volt a nagy álmom, ez később kétszer is sikerült, szóval amikor otthon vagyok és tv-t nézek, a tekintetem sokszor arrébb csúszik a vitrin felé. Aztán valahogy mindig a Giro-győzelemért járó kupákat látom meg elősként”- mondta Nibali, aki Valverdéhez hasonlóan, október 8-án, a Lombardián fejezi be a profi pályafutását.
„Én Gianni Bugno, Claudio Chiappucci és Marco Pantani győzelmein nőttem fel, az édesapám hatalmas Moser szurkoló volt, állandóan az ő versenyeiről szóló videókazettákat nézegettem gyerekként. Szóval azt hiszem, a két rózsaszín trikóra vagyok a legbüszkébb.”
Bár Nibali rengeteg emlékezetes győzelmet szerzett a 2005-ben indult karrierje során, az egyik legmeglepőbb sikere talán a Sanremo megnyerése volt.
„Akkor a Bahrain versenyzője voltam, és tisztán emlékszem, hogy a verseny elején, valamiért mellém gurult az Astana autója. Poénkodtunk egymással, aztán azzal köszöntem el tőlük, hogy találkozunk a célban…Egész nap nagyon jól éreztem magam, készültem a támadásra, bár azt hittem, hogy a Poggio végén lesz mellettem valaki. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor beértem a célba. A befutó után Eddy Merckx és Felice Gimondi hívott telefonon, hogy gratuláljon nekem.”Nibali természetesen nem csak Sanremót és két Lombardiát nyert, mindhárom Grand Touron győzni tudott, az olasz válogatottban viszont nem ért el igazán nagy sikereket.

Alejandro Valverde és Vincenzo Nibal

Fotó: AFP

Ha van valami, amit kifejezetten sajnálok, akkor az pont a válogatott. Ott sajnos nem jöttek össze a nagy eredmények. Rióban bár jó szökésben voltam, végül a földön lévő vizes falevelek miatt buktam.”
A múltat jól ismerjük, a jövőt kevésbé, így érdekes kérdés lehet, hogy mit szeretne csinálni Nibali a visszavonulás után?
“Nagyon úgy tűnik, hogy jövőre elindul egy új, svájci bejegyzésű csapat, és valamilyen formában náluk fogok dolgozni. De egy biztos, nem leszek sportigazgató. Abban a pozícióban valahogy nem tudom elképzelni magam. Ennek a sornak majd a Q36.5 lesz a ruhabeszállítója, talán az ő nagykövetükként fogok dolgozni. Ennél biztosabbat most még nem tudok mondani a jövőről.
Már csak egy hét, és itt van október 8-a, Nibali és Valverde utolsó profi versenye. A Lombardiát – ahol Fetter Erik és Valter Attila is ott lesz a mezőnyben - természetesen élőben közvetítjük az Eurosporton.
Kerékpár
Valverde visszavonult, de a Movistar már megtalálta az utódját
10/11/2022 - 18:21
Kerékpár
Valverde: "Pogačar kivételes tehetség, de nálam most Evenepoel a világ legjobbja"
02/11/2022 - 17:45