Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az USA-Kanada háború 7. csatája jön, de mások is lesben állnak – OLIMPIAI BEHARANGOZÓ

Szegedi Kristóf

Frissítve 22/01/2022 - 15:54 GMT+1

Az eddigi hat női jégkorongtornán a két észak-amerikai válogatott kisajátította magának az olimpiai jégkorongtornák utolsó meccsét, de talán most odaérhet Európából is egy csapat a fináléra.

Hockey Canada

Fotó: From Official Website

Bő 10 éve még az is kérdés volt, marad-e a női jégkorong a programban, mostanra viszont az ötkarikás játékok egyik kiemelt eseményévé vált a torna. Ráadásul a férfiaktól eltérően, a hölgyeknél valóban láthatjuk majd a világ legnagyobb sztárjait.

Kevesebb mint két hét múlva megkezdődik a 2022-es pekingi téli olimpia női jégkorong-tornája és most már ismerve a legtöbb válogatott 23-as keretét, érdemes végignézni a mezőnyön, és tartani egy rövid esélylatolgatást. Sajnos a magyar válogatott az utolsó pillanatban lemaradt a tornáról, ettől függetlenül ajánlott program a meccsnézés, mert a női szakág borzasztó sokat fejlődött az előző évtizedben, és a szűk elit is közelebb került egymáshoz, talán minden korábbinál több csapat pályázik az érmes helyezésekért.
Kezdjük a legfontosabbal. A női jégkorong az 1998-as naganói olimpián került be a programba, és először az ötkarikás játékok történetében a 8 helyett most 10 válogatott küzdhet meg az érmes helyekért. A csapatokat erősorrend alapján osztották két ötfős csoportba, az A-jelű ötösbe kerültek az erősebbek, a B-jelűbe pedig a papíron gyengébbek. Az A-csoportból mindenki továbbjut az egyeneses kieséses szakaszba, a B-csoportból viszont csak a legjobb 3 válogatott lehet ott a negyeddöntőben. Az A-csoport győztese fog megküzdeni a B-csoport harmadikkal, a második a másodikkal, majd az A-csoport 3. a B-csoport 1.-vel, végezetül az A-csoport 4. és 5. játszik az elődöntőért. Felmerül a kérdés, miért nem egyenlítik ki a szervezők a két csoport erőviszonyait. A válasz egyszerű, ugyanis olyan nagy különbségek alakulhatnának ki a legerősebb és a leggyengébb csapatok között, hogy az már komolyan rombolná az olimpia renoméját. A férfiaknál így is lesz majd Kanada-Kína találkozó, az éppen elég örömöt fog okozni azoknak, akik szeretik a sokgólos meccseket.
A-csoport
  • Egyesült Államok
  • Kanada
  • Finnország
  • Orosz olimpiai bizottság csapata (ROC)
  • Svájc
Az eddigi hat olimpiai tornát kizárólag két csapat, az USA és Kanada tudta megnyerni. A debütáló tornán az amerikaiak győztek, majd következett négy kanadai siker és legutóbb Pyeongchangban újra az Egyesült Államok hozta el az aranyérmet. A legutóbbi világbajnoki döntőt is ez a két együttes játszotta, így nem nagy bátorság kijelenteni, hogy bombameglepetés lenne, ha letaszítaná valaki a trónról a tengerentúliakat. A kanadai szövetségi kapitány Troy Ryan és a szakmai stáb tulajdonképpen már az augusztusra halasztott vb-re is azt a csapatot vitte, amelyikre Pekingben is számít, és a felkészülés már 9 hónapja tart a juharfaleveleseknél. A cél egyértelműen a visszavágás a 4 évvel ezelőtti fiaskóért, ahol büntetők után maradtak alul a kanadaiak. Legutóbbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a kerettel és a felkészülésükről, ezt itt olvashatják.
picture

USA Women Hockey Team

Fotó: From Official Website

Az amerikaiak is bombaerős kerettel érkeznek az olimpiára. A 23 játékosból 13-an ott voltak a 2018-as aranyérmes csapatban és a legnagyobb sztárok most sem hiányoznak. Hillary Knight minden világverseny az USA egyik legeredményesebb játékosa, a 2021-es vb-n 6 ponttal, a 2019-esen pedig 11 ponttal segítette a támadósort. Közel 200 válogatott szereplésével és 3 olimpiai részvételével ő lehet az Egyesült Államok kulcsfigurája. Amanda Kessel nevét azok is megjegyezhették, akik nem mindennap foglalkoznak női jégkoronggal, ugyanis Kessel lőtte be a mindent eldöntő büntetőt a fináléban 2018-ban. A Patty Kazmaier-díjas támadóra most is kulcsfontosságú szerep hárulhat. Brianna Decker tulajdonképpen minden világverseny All-Star csapatában helyet kap, nem lepődnénk meg, ha a hatszoros világbajnok csatár most is ott lenne legjobbak között.
Akik talán mégis beleszólhatnak a két óriás meccsébe, azok a finnek lehetnek. Pasi Mustonen már 2014 óta edzi a női válogatottat, és vezetésével 2019-ben már ténylegesen sikerült is beleszólni a nagyok játékába, akkor ugyanis megverték Kanadát az elődöntőben, sőt a döntőben a hosszabbításban már világbajnoknak érezhették magukat, de végül a videóbíró máshogy gondolta, és büntetők után az USA örülhetett. A 2021-ben bronzérmesek lettek, csakúgy, mint a 2018-as olimpián. A ’Naisleijonat’ ennek szellemében készül a pekingi tornára, és Kanada személyében a legerősebb edzőpartnerrel hangolt a tornára.
picture

A finnek sztárja Noora Raty lemarad a 2022-es olimpiáról, de a finnek nélküle is erősek lehetnek

Fotó: AFP

Ránézve a keretre a legnagyobb meglepetés egyértelműen a rutinos kapus, Noora Ratynak a kihagyása, aki a hírek szerint még a nyári vb-n került összetűzésbe a szövetségi kapitánnyal, amit azóta sem sikerült rendeznie a feleknek, plusz Anni Keisala olyan formába lendült, ami megkérdőjelezte az ötödik olimpiájáról lemaradó hálóőr helyét a csapatban. Ott lesz viszont a világbajnokság legjobb védőjének választott Jenni Hiirikoski vagy a Calgaryban hat gólt szerző és az All-Star csapatba is beválasztott támadó, Petra Nieminen.
Az A-csoportban találjuk még a mindig veszélyes svájciakat és oroszokat is. Ez a két csapat szinte kibérelte a negyedik és ötödik helyezéseket a legutóbbi tornákon, és a kérdés most is az, melyikük juthat be az elődöntőbe és játszhat két meccset az éremért. Ami talán a Colin Muller vezette svájciak mellett szólhat, hogy a 23 fős keretben hat olyan játékos is helyet kapott, akik már ott voltak a 2014-ben Sochiban bronzérmet szerző válogatottban is.
picture

A svájciaknak nagyon nehéz dolga lesz, de odaérhetnek 2014 után újra egy éremre

Fotó: AFP

Sőt, Nicole Bullo személyében négy olimpiát megjárt jégkorongozójuk is lesz, ami nagy segítség lehet majd a fiatalok hozzászoktatásához a verseny speciális légköréhez. Ráadásul többen is a tengerentúlon kergetik a pakkot, köztük a 23 évesen már a harmadik olimpiájára készülő Alina Mullert is, aki 15 évesen Sochiban győztes gólt lőtt a bronzmeccsen. Érdemes lesz figyelni Dominique Rueggre is, aki a svájci bajnokságban 21 meccsen 48 ponttal a kanadai táblázat második helyén áll. Az oroszok utoljára 2016-ban szereztek érmet világversenyen, de egy-egy fontos meccsre képesek magukat nagyon összeszedni.
B-csoport
  • Japán
  • Csehország
  • Svédország
  • Dánia
  • Kína
A B-csoportban találjuk a papíron gyengébb csapatokat. Mivel a három továbbjutó együttesből kettő szinte borítékolhatóan Kanadát és az USA-t kapja a negyeddöntőben, ezért a csoportelsőségnek itt különösen nagy értéke lesz. Kiindulva a tavalyi világbajnokságból és a felkészülési mérkőzésekből, Csehország, Japán és Svédország pályázhat reális eséllyel ezért a pozícióért. Szinte azonos csoportbeosztásban a csehek behúzták a B-csoportot Calgaryban, és csak egy késői góllal maradtak alul a finnekkel szemben a legjobb 8 között.
picture

A csehek lehetnek a torna egyik nagy meglepetés csapata

Fotó: AFP

A magyar válogatottat az olimpiai selejtezőben legyőző csehek legnagyobb erőssége a támadásba könnyen mozgósítható védők és a stabil kapusteljesítmény lehet. Figyelni kell a japánokra is, akik Yuji Iizuka vezetésével közelebb kerültek a világelithez az elmúlt években, amit bizonyít a vb-6. hely is. A keret szinte teljesen megegyezik a Kanadában látottal, így a csapat nagyon összeszokott, és ha elkerüli a tengerentúliakat, akkor az elődöntő sem kizárt. A svédek 2019-ben kiestek a legmagasabb divízióból, de a csehekhez hasonlóan ők is egy olimpiai kvalifikációs torna megnyerésével váltották meg pekingi repülőjegyüket, és a felkészülési meccsek alatt is láthattunk pozitív jeleket, ugyanis Svájc ellen idegenben tudtak szoros találkozót produkálni. A dánok esetleg elcsíphetik a még továbbjutó harmadik helyet, a kínaiak esetében viszont a tisztes helytálláson kívül sokat nem várhatunk.
Az olimpia első meccsét február 3-án, magyar idő szerint 5:10-től Svájc és Kanada fogja játszani, amit élőben közvetítünk az Eurosporton. Érdemes lesz velünk tartani, ugyanis az összes fontos meccset képernyőre tűzzük, de ha valakinek ez sem elég, az Eurosport Playeren non-stop követheti a jégkorong-torna küzdelmeit.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés