Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Price tarolt az NHL díjátadóján

Eurosport
Eurosport

Publikálva 25/06/2015 - 11:46 GMT+2

Díjazták az NHL idei legjobbjait Las Vegasban. A szezon legértékesebb játékosa Carey Price lett.

Fotó: Eurosport

Az észak-amerikai profi jégkorongliga "Oscar-gáláját" tartották ma hajnalban, vagyis díjazták a szezon legjobbjait. Természetesen a nagy kérdés ezúttal is az volt, ki viheti haza a legértékesebb/legjobb játékosnak járó Hart Memorial trófeát.
Az MVP címre a gólkirály (Rocket Richard Trophy) Alex Ovechkin, a Montreal kapusa Carey Price és John Tavares pályázott. A győztes pedig 2002 után (José Theodore) ismét egy kapus lett.
A Habs olimpiai bajnok kapusa posztján szinte az összes kategóriában a legjobbnak bizonyult. A Montreal 44 mérkőzést nyert vele, meccsenként 1.96 gólt engedélyezett az ellenfeleknek, és 93,3%-kal védett. Erre korábban csak egyetlen kapus volt képes, a Chicago hálóőre Ed Belfour, 1990-91-ben nyerte meg mind a három kategóriát. Mindemellett Price 9 hibátlan meccset produkált, aminél csak Marc-André Fleury-nek volt több (10).
Ezek után nem volt kérdés, hogy a legjobb hálóőrnek járó Vezina Trophy-t Price viszi haza, megelőzve Devan Dubnykot és Pekka Rinnét. Lenyűgöző statisztikái mellett a Stanley-kupa győztes Corey Crawforddal holtversenyben ő kapta a legkevesebb gólt (189), így megosztva ugyan, de a M.Jennings trófeát is begyűjtötte. Price ezek mellé besöpörte még a liga játékosainak szakszervezete (NHLPA) által a legkiválóbb játékosnak odaítélt Ted Lindsay trófeát, amit ez idáig a kapusok közül csak Mike Liut és Dominik Hasek tudott megnyerni.
Price a díjátadón elégedett volt, de nem maradéktalanul, hiszen a Stanley-kupa egyelőre még hiányzik a gyűjteményéből.
"Még nem fogtam fel teljesen, kell egy kis idő. Egyszerűen hálás vagyok, hogy itt lehetek. Nagyszerű élmény ez az egész, nehezen találom a szavakat. Ahogy ez a gála, úgy az egész szezonom, szezonunk varászlatos volt. Már csak egy trófea hiányzik, amit nagyon szeretnék a magasba emelni." 
Bár a show-t Price vitte el, mások sem maradtak üres kézzel Vegasban. A legjobb védőnek járó James Norris Memorial trófeát karrierje során másodszor (2012), az Ottawa csapatkapitánya, Erik Karlsson nyerte el. A svéd bekk 66 pontjával (21+45) a legeredményesebb védője lett az alapszakasznak, jégideje (2234,5 perc) pedig a harmadik legtöbb volt.
A szezon legjobb újonca (Calder Memorial trófea) a 2014-es draft 1/1-ese, a Florida bekkje, Aaron Ekblad lett, megelőzve Mark Stone-t és Johnny Gauderau-t. A friss világbajnok kanadai játékos új franchise rekordot állított fel újonc védőként, ami a gólokat (12), gólpasszokat (27) és a pontokat illeti (39). Ekblad beváltotta a hozzá fűzött ígéreteket, csapatának legjobb plusz-mínusz mutatóját érte el (+12), és a legtöbb (88) gólnál volt fenn a jégen.
A legjobb védekező csatárnak járó Frank J. Selke trófeát a Boston centere Patrice Bergeron vihette haza. Ebben a kategóriában a 2013-as évhez hasonlóan ismét Bergeron-Toews csata zajlott, amit ezúttal előbbi nyert meg, alig több mint 30 szavazattal. Ami Bergeron idei szezonját illeti, ő bulizott a legtöbbször (1951) és ő nyerte meg a legtöbbet (1175), mindezt a legnagyobb arányban (60,2%). Bergeron emellett a korong birtoklásra vonatkozó különféle statisztikák között is a legjobbak között végzett.
A legjobb edző (Jack Adams díj) a Calgary Flames mestere, Bob Hartley lett. Hartley-val 20 ponttal gyűjtött többet a Flames, mint tavaly, ez volt Nyugaton a legnagyobb előrelépés. 2009 után ismét rájátszásba tudta vezetni csapatát, ahol a második kör jelentette a végállomást. A legjobb General Manager az idén finalista Tampa GM-je, Steve Yzermann lett. Az egykori kiváló játékos 2011 után (konferencia-döntő) kezdett új csapat építésébe, aminek köszönhetően négy év elteltével kupa döntőt játszhatott a floridai alakulat. Yzermann olyan játékosokat vitt Tampa Baybe, mint Filppula, Kutcherov, Palat, Johsnon vagy éppen Stralman. A Tampa idei 50 győzelmével franchise rekordot döntött.
Az est során díjat kapott még Jonathan Toews, Devan Dubnyk, Brent Burns, és Jiri Hudler, valamint átvehette már korábban elnyert trófeáját Alex Ovechkin (Richard Rocket - gólkirály) és Jamie Benn (Art Ross - legponterősebb játékos) is.
Vegas után pedig Floridára figyel az NHL világa hiszen szombat hajnalban megkezdődik a 2015-ös év játékosbörzéje.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés