Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nincs meglepetés: McDavid az 1/1-es

Eurosport
Eurosport

Publikálva 27/06/2015 - 12:15 GMT+2

Nem történt meglepetés, McDavidet az vitte el az Edmonton az első helyen.

Fotó: Eurosport

"Az elmúlt 30 év legnagyobb ígérete"-mondta róla Wayne Gretzky. Jobb ajánlólevéllel nem lehet rendelkezni. Mások nem mentek ilyen messzire, "csak" Sidney Crosby-hoz hasonlították, mondván, hogy az elmúlt 10 év legtehetségesebb fiatalja érkezik a ligába, aki túl is szárnyalhatja a liga jelenlegi legjobbját.
Az Edmonton ismét gyatra szezont futott, majd nyert a lottón, így megszerezte az 1/1-es cetlit, amire nem meglepő módon, Connor McDavid neve került föl. Az Oilers az elmúlt hat év során negyedszer húzhatott elsőnek, de talán most nyerte a legnagyobbat. Mert megérkezett az utód. Vagy inkább a trónörökös.
McDavid félelmetes statisztikákkal és képességekkel rendelkezik, de ennek ellenére még nem jelenthetjük ki, hogy Gretzky, vagy akár csak Crosby magasságába fog érni. Mert kezdésnek ugyebár ehhez az kellene, hogy ne legyen sérülékeny és, hogy az NHL-ben hasonló módon tudjon érvényesülni, mint az alsóbb ligákban. Mert ehhez a légkörhöz semmi más nem fogható. Egyesek ugyanakkor olyan jóslatokba bocsátkoznak, hogy az egész ligának, a játéknak is új formát szabhat McDavid. Kérdés mennyire van jó helyen Edmontonban, ahol nem tudnak mit kezdeni a legtehetségesebb fiatalokkal, elvégre hat év elteltével ugyanúgy az 1/1-es cetlit szorongatják a kezükben, a Stanley-kupa helyett.
A 18 éves kanadai fiatalember az Ontario Hockey League-ben (OHL) 47  mérkőzésen 120 pontot (44+76) termelt az idén, a rájátszásban pedig 19 találkozón 49 ponttal lett a legeredményesebb. Az OHL-be már 15 évesen draftolták, az U20-as világbajnokságon pedig már 16 évesen játszott, ezt korábban csak 6 játékos mondhatta el magáról, legutóbb Crosby.
"Azt gondolom jobb, mint amire számítottam. Nem tudtam milyen érzés lesz. Az biztos, hogy nem idegeskedtem, csak kicsit türelmetlen voltam. Izgatottsággal vártam, hogy kimondják a nevem és hogy elkezdődjön ez az egész"- nyilatkozta McDavid a ligába való belépéséről.
A második helyen a Buffalo Sabres a szintén center Jack Eichelt választotta. A Boston University-ről érkező fiatalembernek sem rossz a hírneve, a legtehetségesebb amerikainak tartják Patrick Kane óta.  Az egyetemi bajnokságban idén 40 mérkőzésen 71 pontot és plusz 51-es mutatót hozott, amivel természetesen a legjobb volt. McDavidhez hasonlóan vezér alkat és a tengerentúli szakemberek szerint franchise-típusú csatár, vagyis hosszútávon épülhet rá egy csapat. Az biztos Buffalóban nem tétlenkednek a nap során megszerezték Ryan O'Reilly-t, Jamie McGinn-t, David Legwandot és a kapus Robin Lehnert is.
A harmadik választás joga az Arizona Coyotest illette, és McDavid csapattársát Dylan Strome-ot húzták. Ő volt az OHL pontkirálya az idei szezonban (McDavid 21 mérkőzéssel kevesebbet játszott). Erős felépítésű center, aki gólérzékeny is. Arizonában vele kezdhetik meg az újjáépítést, de egy roppant fiatal mag már rendelkezésre áll, Murphy, Rieder, Dalbeck, Larsson, Boedker mind-mind 21-23 évesek.
Ami az első kört illeti, a Boston volt a legaktívabb a piacon. Cserék útján (Milan Lucic a Los Angeleshez került, Dougie Hamilton pedig a Calgaryhoz) összesen 3 pick-je lett a Bruinsnak, ráadásul a 13; 14; és 15. helyen választhattak. A Bostonnak nem maradt sok helye a fizetési sapka alatt (71 millió dollár) így most fiatalokkal próbál beférni alá. Ráadásul a generációváltás időszerű is a maciknál, akik hosszú idő után idén be sem jutottak a rájátszásba. Az első körös választottjaik egy védő és két szélső (Jakub Zboril, Jake Debrusk és Zachary Senyshin).
Összegezve az első kört, a 30 kiválasztottból, 21 csatár, 8 védő és egy kapus. Az egyetlen hálóőrre, Ilya Samsonovra a Wahington Capitals csapott le a 22. helyen. A választottak egy harmada európai, három-három orosz és svéd köztük. De választottak svájci játékost is, Timo Meier játékjogát az előkelő 9. helyen foglalta le a San José Sharks.
A trónörökös tehát megérkezett, de hogy lesz-e belőle király, az még nyitott kérdés.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés