Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Dráma a javából: lemarad az olimpiáról a világ legjobbja

Nagy Benjámin

Publikálva 09/01/2022 - 17:24 GMT+1

Vannak áldozatai az amerikaiaknál hosszú ideje létező, sokak által vitatott szabálynak, ami alapján elég egy apró balszerencse és máris ugrott a négyéves felkészülési ciklus. Most a pekingi olimpia egyik nagy aranyesélyese járt így, aki még a csodában sem nagyon bízhat.

Erin Jackson (Egyesült Államok) - Dráma a javából: lemarad az olimpiáról a világ legjobbja

Fotó: AFP

Én csesztem el, ezen nincs mit rágódni!
Az Egyesült Államokban hagyomány, hogy általában csak és kizárólag az adott nyári és téli olimpiák előtti válogatóversenyek döntenek a kerettagságról. Ezeket a legtöbb sportágban az ötkarikás játékok előtt egy hónappal tartják, azzal a nem titkolt céllal, hogy egyrészt már akkorra csúcsformába lendüljenek a sportolók, másrészt pedig tényleg azok utazzanak, akik az adott pillanatban a legjobbak az országban.
Egy versenyre alapozni azonban elég merész, és egy olyan sportágban, mint a gyorskorcsolya, felelőtlenség is. Hiába van szó évek óta az amerikai sportsajtóban arról, hogy a válogatók rendszerét át kéne alakítani, eddig süket fülekre talált a kérés, most pedig jóformán olimpiai aranyérmet (de minimum érmet) „dobtak el” maguktól.
Történt ugyanis, hogy a női 500 méteren a világ jelenlegi legjobbja, a szezonban nyolc világkupából négyet megnyerő, világranglista-vezető Erin Jackson biztosan nem lesz ott Pekingben. A Milwaukee-ban rendezett válogatón az első két hely valamelyikén kellett volna végeznie ahhoz, hogy kerettag legyen, ám 38,28-cal csak harmadik lett Brittany Bowe (37,81) és Kimi Goetz (37,86) mögött. Ráadásul nem a formájával volt a baj: az egyik kanyarban volt egy apró technikai hibája és egy megcsúszása, ami nagyon súlyos és duplán fájó tizedekbe került.
picture

Erin Jackson a Milwaukee-ban rendezett válogatón, 2022.január 7-én.

Fotó: AFP

„Én csesztem el, ezen nincs mit rágódni! Csak rajtam múlt. Direkt el kellett volna esnem, mivel a versenybírók úgy megengedik az újrakorcsolyázás lehetőségét. Ez most különösen jólesett volna nekem, mert nemcsak az amerikai rangsor élén állok, hanem a világranglista élén is.”
Jacksonnak apró reménye maradt csupán: az, ha Bowe vagy Goetz visszalép az 500 métertől és így automatikusan átadja a helyet. Jelen állás szerint ehhez azért csoda kéne, hiszen mindketten jó formában vannak.
"Elég furcsa lenne, ha itthon ülnék az olimpia alatt. Most csak annyit tehetek, hogy várok és ha valaki visszamondja a szereplést, akkor mehetek Pekingbe. Még nem adom fel a reményt, bár nagyon csalódott vagyok."
Az amerikai szövetség részéről Matt Kooreman nyilatkozott: "A szabályok értelmében jelenleg sajnos semmit sem lehet tenni annak érdekében, hogy kijusson az olimpiára. A válogatóversenyen tényleg a pillanatnyi legjobbak visznek mindent."
A 29 éves Jackson 2018-ban már ott volt az olimpián, akkor a 24. helyen végzett 500 méteren – mindössze négy hónappal azok után, hogy elkezdte a sportágat.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés