Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Liu testvérek kihívói nagyon erős csapattal készülnek az olimpiára

Sergő Z. András

Publikálva 10/01/2022 - 13:58 GMT+1

A főbb gyorskorcsolya nemzetek között természetes az európai és a távolkeleti ellenfelek emlegetése. Pedig erős hagyományai vannak a tengerentúlon is. Hiába kutakodunk, nehezen találunk olyan számot, amiben ne lenne dobogóra esélyes a kanadai válogatott. A sprintkirálynőtől a rutinos rókáig.

Kim Boutin

Fotó: AFP

A kanadaiak a rövidpályás gyorskorcsolya gyöngyszemei. A sportág olimpiai éremtáblázatán a harmadik helyen állnak, és az ország olyan csapattal készül a 2022-es pekingi téli olimpiára, amelynek tagjaira érdemes figyelni.


A csapattagok közül is kiemelkedik a sprintspecialista Kim Boutin. Az 500 méteres távon, amelyen világcsúcstartó, a villámgyors 27 éves versenyzőt nem lehet utolérni, de a hosszabb futamokon is képes érmeket szerezni.
Boutin már három olimpiai érmet szerzett: 500 és 1500 méteren bronzérmet, valamint 1000 méteren ezüstérmet, mindet 2018-ban Pyeongchangban. Több világbajnokságon is felállhatott már a dobogóra – de komoly versenyen (világbajnokság és olimpia) aranyérmet még soha nem szerzett éppen ezért úgy gondolja, hogy 2022-ben ez lehet a legfontosabb feladata.
picture

Schulting és Boutin Pyeongchangban, az 1000 m döntője után. Vajon Pekingben kinek lesz nagyobb az öröme?

Fotó: AFP

„Ez most egy nagyon fontos időszak” – nyilatkozta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) weboldalán. „Célokat, sikereket akarok elérni, és minden versenyemre emlékezni akarok. Most több erő és állóképesség van bennem, mint négy éve, de sokat kell edzenem, hogy erősebb legyek 1500 és 1000 méteren. Az olimpián ez könnyebb, mert lazább a program: verseny után pihenőnap jön. Szerintem jó úton haladunk a terhelésemet illetően.”
Valóban: Boutin a novemberi dordrechti világkupa-állomáson, az olimpia előtti utolsó találkozón 500 méteren aranyérmes lett.
Boutin mellett Courtney Lee Sarault is joggal várhat jó teljesítményt magától. Sarault a 2021-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett, és 21 évesen kiemelkedő teljesítményt nyújtott ebben a szezonban, több dobogóra is felállhatott. Úgy tűnik, ő lehet a legfőbb kihívója a hollandok kiválóságának, Suzanne Schultingnak 1500 méteren. Boutinhez hasonlóan – habár nála jóval fiatalabb – Sarault-nak is hiányzik egy nagy arany a gyűjteményéből.
picture

SCHULTING Suzanne

Fotó: AFP


A férfi váltó, amit meg kell vernünk

A férfiaknál a generációváltás nem úgy történt, ahogy arra számítani lehetett. Annál sokkal jobban. A legtöbben arra számítottak volna, hogy a veterán harcos, Charles Hamelin fő kihívója az egyre erősödő Steven Dubois lesz.
Ehelyett a stabil, tehetséges – de eddig inkább a háttérben meghúzódó – Pascal Dion volt az, aki egy szinttel feljebb lépett, hogy az olimpián kulcsszereplőnek tűnjön. Dion vezeti a ranglistát 1000 méteren, egy olyan távon, amelyen egész idényben hihetetlenül egyenletes volt. (Mind a négy világkupa-állomáson döntőbe jutott, abból háromszor dobogóra.)
picture

Pascal Dion | Short Track | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

„Ha a korábbi teljesítményeimet nézem, soha nem voltam az első 10-ben, így nagyon jó érzés az első helyen lenni” – mondta. „Az elmúlt két évben nagyon sokat fejlődtem az edzéseken. Jelenleg is sokkal jobban érzem magam a bőrömben, és magabiztosabb vagyok, amikor versenyzek.
Azt hiszem, ez azért van, mert megtaláltam az igazi egyensúlyt az életemben. Pénzügyeket tanulok az egyetemen, és sokat kerékpározom – nem csak a jég van az életemben. Ezek tényleg segítenek, mert jobban érzem magam tőlük, amikor a jégen vagyok.”
A Hamelin és Dion fémjelezte férfi váltóra tehát nagyon oda kell figyelni Pekingben. Az őszi világkupa-állomások közül kettőt megnyertek, és vezetik a világranglistát, ahol Korea a második, Magyarország pedig a harmadik. Négy évvel ezelőtt bronzérmet szereztek, és azóta jobban összeért a csapat. Ok lesznek azok, akiket Pekingben meg kell vernünk.
picture

Charles Hamelin (l.) gewinnt Gold über die 1500 Meter

Fotó: SID

A kanadai válogatott azonban női váltót is ki tud állítani, amelyik a világranglista harmadik helyén áll. Akár tehát az is előfordulhat, hogy mindkét nem váltó érmet ünnepelhet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés