Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: Quartararo idei első győzelmét aratta és vezeti a bajnokságot

Baranyai Balázs

Frissítve 24/04/2022 - 20:41 GMT+2

A gyorsaságimotoros-világbajnokság idei 5. versenyét rendezték ezen a hétvégén Portugáliában, ami egyben az idei első európai futam is volt.

MotoGP: Quartararo idei első győzelmét aratta és vezeti a bajnokságot

Fotó: From Official Website

A technikai sportok sajátossága, hogy esőben minden megváltozik. Különösen igaz ez a gyorsasági-motorsportra, ahol a különböző gépek eleve máshogy működnek a nedves aszfalton, de a versenyzők eltérő vezetési stílusa is hatalmas különbséget jelenthet. Ez a forduló Portimaóban főleg az eső miatt lesz emlékezetes, hiszen a pénteki és a szombati nap jelentős részét elmosta az égi áldás – és a vasárnapra is rányomta a bélyegét.
Mivel a szabadedzések alatt esett, ezért azok eredményei és a csapatok munkája is mehetett a kukába. Mivel tudni lehetett, hogy jó eséllyel száraz körülmények között fognak majd versenyezni, az esős tapasztalatok semmit sem értek. A versenyzők nem próbálgathatták végig, hogy melyik gumi hogyan működik ezen a pályán, a beállításokkal sem jutottak messzire – és ami legrosszabb, hogy a rajtrács is a feje tetejére fordult. Így tehát a szokásosnál is nagyobb káosz várt a mezőnyre a vasárnapi futamon, ahol a motorosok maguk sem tudhatták, mire számítsanak.
A MotoGP-ben a címvédő, Fabio Quartararo tört előre és élvezte ki ennek a szituációnak az előnyeit. Ez kivételesen egy olyan alkalom volt, amikor alatta tökéletesen működött a Yamaha és röviddel a rajt után már ott is volt a mezőny elején. Tempóban pedig nem lehetett felvenni vele a versenyt – leiskolázta a mezőnyt és idei első győzelmét aratta. Sőt, riválisai botlásait kihasználva még összetettben is az élre állt – igaz, ott Rins-el holtversenyben vezetnek.
Az izgalmak egyértelműen nem az első hely körül forogtak – inkább a mezőny többi részét kellett figyelni ezen a délutánon. A Pole-ból induló Johann Zarco például remekül ment a Ducatival, de ott volt még vele Joan Mir, Jack Miller és Aleix Espargaro is többek között. A dobogóért folyó harc legdrámaibb eseménye azonban jelentős befolyással bírt a végeredményre: a 3. helyért csatázó Jack Miller a célegyenes végén, előzés közben csúszott ki és sodorta magával Mirt, aki így szintén nullázott. A két élmenő kiesésével pedig Aleix Espargaro örökölhette meg a harmadik helyet Zarco mögött, utána pedig Alex Rins következett kis lemaradással (aki a mezőny végéről rajtolva hatalmas versenyt futott).
Miguel Oliveira hazai közönség előtt az 5. helyre hozta be a KTM-et, utána pedig Marc Marquez ért be, centikkel megelőzve testvérét, Alex Marquezt. A szombaton bukó és sérülésekkel bajlódó Pacco Bagnaia váratlanul jól ment és Pol Espargarót megelőzve a 8. helyen zárt. Fontos viszont még, hogy a „nagyok” közül kik maradtak pont nélkül: Jorge Martin még a futam elején esett ki, nem sokkal később az összetett éllovas Enea Bastianini is követte a példáját, a végén pedig Brad Binder is kiszállt. Ők fontos pontokat vesztettek Portimaóban.
picture

Fabio Quartararo

Fotó: Getty Images

A Moto2-es versenyt kivételesen utoljára rendezték és folyamatosan lógott az eső lába. Csúnyán be volt borulva az ég, enyhén szemerkélt az eső, de annyira nem volt rossz a helyzet, hogy meg kelljen állítani a futamot. A 9. kör második kanyarjában azonban hirtelen elkezdtek kicsúszni a motorosok az élről. Canet, Beaubier és Ogura is hatalmasat esett, majd többen követték őket a kavicságyba. Hatalmas tömegbalesetet láthattunk és csak a szerencsén múlott, hogy senkinek sem lett komolyabb baja. A motorok azonban komoly károkat szenvedtek, de egy részüket megpróbálták még gyorsan összerakni, felkészíteni az újraindításra. Ekkor azonban jött a versenyigazgatói döntés: akik buktak a 9. körben, már nem állhattak vissza a versenybe – akár jó volt a motorjuk, akár nem. Mindezt úgy, hogy az új rajtsorrendet a 8. kör végi állás alapján állították össze. Egy szóval több csapat joggal volt felháborodva a döntésen, de már nem tehettek semmit.
Így egy rövid sprintfutam döntött a pontok sorsáról, amin az élmezőny jelentős része már nem vehetett részt. A második rajt után ráadásul az egyik legnagyobb esélyes, Jake Dixon is bukott – végül 16-an fejezték be a versenyt. A győzelmet az amerikai Joe Roberts szerezte meg, aki életében először tudott futamot nyerni a vb-n – ez volt az első amerikai futamgyőzelem a középső kategóriában 1990 óta. Mögötte az amúgy borzasztó versenyt futó Celestino Vietti jött meg, megelőzve a sérülésekkel bajlódó Jorge Navarrót.
A Moto3-ban egy 5 fős élboly lógott el – ők meccselhették le egymás között a győzelem sorsát. Sergio Garcia végül az utolsó körben ellenállhatatlannak bizonyult, mögötte Jaume Masia, Ayumu Sasaki, Deniz Öncü és Izan Guevara érkeztek be. A világbajnoki éllovas Dennis Foggia ezúttal nem találta a tempót és nagyot hajrázva, végül csak a 8. helyet tudta megcsípni.
A következő fordulót május 1-én rendezik majd, a spanyolországi Jerezben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása