Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jorge Martin első számú kihívóvá lépett elő

Baranyai Balázs

Publikálva 01/10/2023 - 16:24 GMT+2

Az európai futamok után most Ázsiában turnézik a MotoGP mezőnye: India után Japánban vedégszerepelt most a gyorsaságimotoros-világbajnokság.

Jorge Martin

Fotó: AFP

A szezon végéhez közeledve egyre egyértelműbbé válik, hogy három ember messze kiemelkedik a királykategória mezőnyéből: Marco Bezzecchi, Jorge Martin, valamint a címvédő Francesco Bagnaia.
A három ducatis közül egyedül Bezzecchi van lépéshátrányban, de mindannyian uralják a mezőnyt – ez derült ki az első két ázsiai fordulóban is.
Az első Indiai Nagydíj hozta a papírformát, már ami az erőviszonyokat illeti. Az egyetlen drámai történés Bagnaia hibája volt, aki a bukásával 0 ponttal zárta a főfutamot és esélyt adott vetélytársainak a felzárkózásra. Bezzecchi meg is nyerte vasárnapi versenyt Martin előtt, a dobogó legalsó fokára pedig nem kis meglepetésre Fabio Quartararo állhatott fel.
Motegiben szintén a három ducatisról szólt minden – igaz, itt már esős körülmények között kellett bizonyítaniuk. Az első körben érkezett meg az égi áldás, így szinte az egész mezőny egyszerre ment be a boxba motort cserélni. A felfordulást követően hamarosan tisztultak az erőviszonyok és a már említett trió ilyen körülmények között is az élre állt. Meglepő módon azonban Jorge Martin produkálta közülük a legjobb tempót, akit eddig nem tekinthettünk különösebben nagy esőmenőnek. Itt azonban szenzációsan ment és nem talált legyőzőre, aminek újabb 25 pont lett a jutalma.
Ezt azért kell kiemelni, mert a mezőny a nagy eső miatt nem tudta teljesíteni a teljes távot, de még csak a kétharmadát sem. A piros zászló után megpróbálták újra elrajtoltatni a mezőnyt, de hiába. Végül azonban nem félpontokat osztottak, hanem teljes pontszámokat, így Martin igazán jól járt. Bagnaia lett a második a leintést követően és a harmadik helyre a hajrában végül Marc Marquez fért még fel Bezzecchit megelőzve.
Ez azt jelenti, hogy Bagnaia előnye mindössze 3 pont Jorge Martin előtt és 54 Bezzecchi előtt. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a spanyol és az olasz dönthetik el egymás között az idei bajnoki cím sorsát.
A Moto2-ben sok minden történt az elmúlt két hétben, de a lényeg nem változott. Indiában hatalmas balesetek tizedelték meg a mezőnyt, Japánban pedig a Honda Team Asia hengerelt, mégis egy valami állandó volt: Pedro Acosta növelte az előnyét. Előbbi versenyen győzött a nagy rivális Arbolino előtt (Joe Roberts végzett harmadikként); Japánban pedig Chantra és Ogura mögött zárt a dobogón. Arbolino viszont ismét szörnyű hétvégét zárt: mindössze a 11. lett, így nőtt a hátránya. 50 pont a különbség a két nagyágyú között.
A Moto3-ban Jaume Masia csodás feltámadásának lehetünk szemtanúi. A spanyol motoros mind a két hétvégén magabiztos győzelmet aratott, így a jelek szerint kiváló formában van. Indiában Toba, Sasaki és Holgado; Japánban pedig Sasaki, Holgado, Nepa és Ortola követte. Deniz Öncü nem véletlenül hiányzik a felsorolásból: a hibázó török a két fordulóban összesen kettő pontot gyűjtött. Ezzel az ő hátránya már 52 pont összesítésben: David Alonso 39 egység hátránnyal áll előtte, Holgado és Sasaki pedig szinte elhanyagolható távolságból követi az éllovas Masiát. Izgalmas utolsó fordulók várnak ránk.
A világbajnokság október 15-én folytatódik majd Indonéziában.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés