Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: Bagnaia bukott, Bastianini lett az első Le Mans-ban

Baranyai Balázs

Publikálva 15/05/2022 - 15:42 GMT+2

Drámai fordulatokban ezúttal is bővelkedett a MotoGP futamkínálata: a vb mezőnye ezúttal a franciaországi Le Mans-ba látogatott.

Enea Bastianini

Fotó: AFP

Rejtélyes okokból rettenetesen sok bukást számlálhattunk az egész hétvégén. Amúgy is sokat esnek az utóbbi években a motorosok, de Le Mans valahogy még ezen is túl tudott tenni. Az okokkal kapcsolatban találgatni lehet csak: a királykategóriás versenyzők az edzések során rendre hirtelen, előzetes jelek nélkül vesztették el a tapadást. Így pedig nehéz volt belőni azt, hogy melyik kanyarban milyen tempó fér még bele.
Az edzések után a versenyeken is láthattunk nem kevés bukfencet. A MotoGP-ben ráadásul több nagy név is borult, ami a pontok szempontjából is jelentőséggel bírhat majd a végelszámolásnál. Elsőre óriási Ducati-shownak tűnt ez: Jack Miller rajtolt a legjobban, mögötte Bagnaia és Bastianini következtek. Ott volt még az elején mögöttük Rins, Mir, Aleix Espargaro, vagy a hazai pályán versenyző Quartararo is.
Ebből a csapatból viszonylag hamar kiesett Alex Rins, később pedig Joan Mir is követte a példáját. Miller még a táv első felében visszacsúszott a két márkatársa mögé – Bagnaia és Bastianini között dőlhetett el a győzelem sorsa. A két olasz csatázott egy jót, amit végül a gresinis nyert meg – Enea Bastianini átvette a vezetést Bagnaia hibája után és egy másodperces előnnyel állt az élen. Bagnaia saját hibájából esett vissza: elnézett egy féktávot, de ettől még simán bejöhetett volna a második helyen.
Alig fél körrel később viszont jött a dráma: Bagnaia váratlanul kicsúszott az utolsó kanyarkombinációban és 20 pontot bukott a vb-harcban. Ez tipikusan olyan hiba volt, ami utólag bajnoki címbe kerülhet. Ha bejött volna a második helyen, akkor visszatérhetett volna a közvetlen esélyesek közé összetettben, így viszont komoly pofont kapott a jerezi győzelme után.
Bastianini ismét nyerni tudott végül, mögötte az okosan motorozó Jack Miller futott be a második helyen, majd Aleix Espargaro hozta be a motort nagy csatában Quartararo előtt.
picture

Enea Bastianini festeggia sul podio il successo nel GP di Francia di MotoGP - Mondiale 2022

Fotó: Imago

MOTO2

A Moto2-ben idén először tudott dominálni a két Ajo KTM-es motor. Az újonc Pedro Acosta fantasztikus rajt után vezette a mezőnyt csapattársa, Augusto Fernandez előtt. Ők ketten meglógtak, leszakították a mezőnyt – egymás között dönthették volna el az első hely sorsát. Acosta azonban a futam második felében elesett az élről, így pont nélkül maradt. A spanyol sokadik esése volt ez idén, ami bosszantó – elvégre kezdő létére a tempója annyira nem lenne rossz. A mostani forma minden estere bíztató lehet számára a folytatásra nézve.
Fernandez az így megörökölt vezetést végül győzelemre tudta váltani – ez volt idei első dobogós helyezése. A második helyen a még mindig sérül Aaron Canet futott be Somkiat Chantra és Cameron Beaubier előtt, majd tőlük jóval lemaradva Ai Ogura jött meg az 5. helyen. A nagyobb nevek közül Tony Arbolino, Sam Lowes, Fermin Aldeguer és a beugró Alonso Lopez is bukott. Utóbbi azért érdekes, mert a 3. helyről esett el, miután Albert Arenas meglökte.

MOTO3

A Moto3-ban alig 2 kör után előkerült a piros zászló: egy gyors eső miatt lett nedves a pálya és többen is buktak. A motorokat azonban szerencsére sikerült időben viszajuttatni a boxba, így mindenki ott lehetett a második rajtnál. A 14 körös sprintfutamon nem jött ki jól a lépés Dennis Foggiának. A listavezető olasz jól ment, folyamatosan a mezőny elején harcolt, ám az utolsó két körből nem jött ki jól és leszorult a dobogóról. Előbb Sasaki előzte meg remek érzékkel, majd az utolsó kanyarokban Izan Guevara is lecsapott rá. Az első helyet Jaume Masia szerezte meg, akit Sasaki még meg tudott csípni ugyan, de a spanyol az utolsó kanyarban egy kockázatos (és egyben fantasztikus) előzéssel vissza tudni venni az első helyet.
A vikágbajnokság két hét múlva Mugellóban folytatódik majd.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés