Elképesztően erős, két, egyenként másfél órás részből álló dokumentumfilmmel jelentkezett januárban az HBO

Tiger

címmel a zseniális golfozóról, Tiger Woodsról. Az eddig még nem látott felvételeket és interjúkat tartalmazó doku részletesen megvilágítja minden idők egyik legnagyobb sportolójának felemelkedését és tündöklését, bukását és hihetetlen visszatérését. Szépelgés nélkül, kendőzetlenül tolja bele az arcunkba életének szégyenteljes epizódjait is, olyan nyomasztó hangulatú felnövés-történetet bemutatva, amelyet sokáig nem felejt el, aki látja.

"Ez a sport nem csak abból áll, hogy beütünk egy kis fehér labdát egy lyukba. Vannak belső démonaink, gyarlóságaink, és ezeket mind le kell küzdenünk." – mondja a Fejjel a falnak (Tin Cup) című, 1996-os, kissé bugyuta, de általunk nagyon kedvelt filmben a lepukkant golfedzőt játszó Kevin Costner az új tanítványának, Rene Russónak.

A golf-áramlat


PGA Championship
McIlroy szétszedte a pályát, Tiger Woods szenvedett
TEGNAP 10:18
Nos, a
Tiger
legtöbb megszólalója szerint, amíg Tiger Woods uralta, és mélyen eltemette magában a pályán a saját meglévő, és a jelek szerint irtózatos mennyiségű lelki sérülését, azon kívül, az élet egyéb területein nem tudta leküzdeni a félelmeit, és ezek is okozhatták azt, hogy férjként, példaképként csődöt mondott, és a való életben az emberi kapcsolatait illetően sokkal nehezebben boldogult, mint sportolóként.
A film első része nagyjából időrendben követi Tiger Woods gyerekkorát, felemelkedését, az első sikereit. Bemutatja a hátteret, ahonnan jött, rengeteg értékes megszólalással a barátai, szülei, riválisai, szakírók segítségével. A kis Tiger 10 hónaposan már elbűvölve figyelte, ahogy édesapja a garázsukban a hálóba üti a golflabdákat. Annyira magával ragadta ez a sportág, hogy ő is nagyon korán elkezdte űzni, már kétévesen (2!) tv-showban szerepelt a golftudása miatt. Édesanyja a park helyett a golfpályára vitte csöppségét, hogy gyakorolhasson, amikor pedig elfáradt, a babakocsiban aludhatott. Borzasztóan nyomasztó képsorok ezek, főleg, hogy a média már akkor lecsapott a tehetségre. 

Tiger-Woods-Earl-Woods-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Olyanná válhatok, mint Michael Jordan a kosárlabdában. Vagy valami hasonló." – nyilatkozta a tinédzser Tiger, és ebben igaza lett. Besétált a fehérek uralta golf világába és letarolta azt, a feketék példaképe lett. Később, Oprah Winfrey műsorában kifejtette, hogy kafeinnek (kaukázusi, fekete, indiai, ázsiai) tartja magát szülei származása miatt. 
Csodagyerek volt, így versenyzővé érve hamar a nyomás is nagy lett rajta az elvárások, az érdeklődés, a médiafigyelem, a reklámok és a versenyekre miatta ellátogató tömegek miatt. Mindezt sosem tudta megszokni. Ebben is felfedezhetünk párhuzamokat Jordannel, aki a Last Dance-ben egy kanapén fekve mesélte, mennyire borzasztóan viseli, hogy minden lépését emberek tucatjai követik.

Tiger evangéliuma


Az apja, Earl Tiger kiválasztottnak tartotta magát, akinek saját bevallása szerint az a feladata, hogy Tigert eljuttassa arra a pontra, ahol leróhatja szolgálatát az emberiség felé. Már korán óriási terhet rakott fiára, amit a golfban igen, de azon kívül nem bírt el. 
Négy főszereplője van ennek a doksinak. Tiger mellett az apja, Earl, valamint első barátnője, Dina Gravell és leghíresebb segédje, Steve Williams. Az általuk elmondottak skiccelik fel leginkább azt a képet, ami alapján kialakulhatott Woods megosztó megítélése.
Dina Gravell elmesélte, hogy Tigernek fiatalon nem voltak barátai, csak a golfnak élt a család alkotta burokban. Szenzációsak azok a videók, amelyeken az önfeledten bulizó, táncoló Tigert láthatjuk fülig érő mosollyal, ezzel a lánnyal normális életet élhetett, kizárva minden elvárást, ő mutatta meg neki a világnak a sporton túli részét. Éles kontrasztban állnak ezek a képsorok azokkal a felvételekkel, ahol komoly arccal beszél a golfról. 

Tiger-golfpálya-min.jpg

Fotó: Eurosport

Az anyja nagyon keményen bánt vele a sikerek érdekében, úgy tűnik, a két szülő fókuszában a golf állt, és ennek rendeltek alá minden, a fiukkal kapcsolatos dolgot. Dina szerint az volt a tervük, hogy egy robotot alkossanak, és benne veszélyt láthattak a projektre nézve. Állandóan a golfra készítették fel, de a való életre nem. Tiger már egyetemistaként, egyszer hazudott nekik a tartózkodási helyéről, azt mondta, hogy még az egyetemen van, közben már előbb eljött onnan, hogy titokban a barátnőjével lehessen. Amikor kiderült, a szülők tomboltak, Tiger megrémült. Az eset után Tiger levélben szakított barátnőjével, akivel három éve tartott a kapcsolatuk. Dina olvassa fel a filmben a borzasztóan hangzó sorokat, amelyeket nyilván szülei nyomására írt meg.
"A szüleim és én nem akarunk többé hallani felőled. Úgy érzem, hogy te és a családod kihasználtatok és manipuláltatok." – írta Tiger Woods. Az említett felvételeken ennek nyoma sem volt, mégis ki beszél így a szerelmével? Dina Gravell úgy véli, hogy "ellopták Tiger kedvességét, megérkezett az új Tiger."
"Earl volt az eredeti evangélista, aki kihirdette Tiger Woods evangéliumát. Ő ismertette meg a világgal, és még több evangélistát talált, akik készek voltak elterjeszteni."
 – az egyik legerősebb vélemény
Charles Pierce
-től,
a Tiger Woods, the Man. Amen.
c. híres 
 szerzőjétől érkezik.
Ebben az írásban olvashatjuk minden idők egyik legzseniálisabb sportos viccét a golfpárbajt vívó Jézussal és Szent Péterrel, amelyet egyébként az isteni Jane Fonda is előad a The Newsroom c. sorozat első évadának harmadik részében, csak éppen Szent Péter helyett Mózessel.

A nevem Earl


"Összezavarta az őrült világ, amibe belelökték." – ezt már Amber Lauria, Tiger egyik barátja mondja, akivel később minden kapcsolatot megszakított a golfozó. Szerinte a hírnév gépezete magába szippantotta őt, amiben nem érezte jól magát, soha nem tudta megszokni azt. Majd jött Elin, Tiger felesége, és ő is belépett ebbe a reflektorfénybe. 
Szédületes felvételeket láthatunk a versenyeiről, amelyben a hömpölygő tömeg, a falka úgy nyílt szét Tiger előtt, ahogy a Tour de France leghíresebb hegyi szakaszain a kilátogató százezrek masszája a tekerő bringások útjában. 2000/2001-ben megcsinálta Tiger a Slamet a négy nagy major-torna egymás utáni megnyerésével, amivel nem csak történelmet írt, de dőltek a reklámszerződések is. 
Amíg korábban bevallottan egymás legjobb barátai voltak az édesapjával - de nem úgy, mint a Gilmore lányok -, addig a 2000-es évek elejére eléggé elszakadt Earltől, mert egy cég lett belőle, és nem bízott abban, hogy Earl egyszerre be tudná tölteni az apai és az üzletemberi szerepet. Amennyiben játékfilm készülne Tiger Woods életéről, akkor James Earl Jones számára kiváló terep lenne Earl Woods szerepe, adott a hasonlóság vele és a 90 éves színészlegendával.
Joe Grohman, a család barátja meséli el az egyik leghátborzongatóbb történetet, melyben küzd a sztori emlékével és a szavakkal egyaránt. Amíg a gyerek Tiger a golfpályán edzett órákig, az apja - és maga Grohman is - a mellette lévő lakóautójába cipelt többször is olyan szőke bombázókat, akiknek előtte golfleckéket adtak. Tiger végignézte ezeket az eseteket, amelyek nyilván nagy hatással voltak rá, lásd a későbbi félrelépéseit. "Ne haragudj, bajnok! Sajnálom!" – mondja sírásra görbült szájjal a családi barát. Tiger Woods barátnője szerint Earlt nem érdekelte, hogy fia ismeri a nőügyeit. Elérve erre a pontra már valóban szociopatának tűnik a kedves papa.
Rengeteg önbizalmat táplált a fiába, aki Earl 2006-os halálával már csak magára számíthatott. Az egyik fontosabb megszólaló, Steve Williams, Woods caddie-je, majd Elin vállára borulva egész testében rázkódva sírt, miután megnyerte a 2006-os British Opent. Ahogy Jordant láthattuk a Last Dance-ben, 1996-os bajnoki címét követően, ahogy a földön fetrengve zokog. Az volt az első aranygyűrűje szeretett édesapja, James R. Jordan halálát követően.
Az első rész lezárása, fantasztikus utolsó képsora az, ahogy egy dekoratív nő leül a kamera elé, nem mutatkozik be, nincs kiírva a neve, de megszólal: "Akkor miről kell beszélnem?" Ő nem más, mint Tiger Woods leghíresebb szeretője, Rachel Uchitel. Ez a zárlat előrevetíti a második epizód sötétségét.
Amit bőven meg is kapunk. Az apja elvesztése óriási sokk volt Tiger számára, azt kereste, mivel tölthetné ki az Earl halála okozta űrt. 25 nappal a temetés után például elment egy katonai kiképzőbázisra.
"Tiger Woods élete nagyon megviselte Tiger Woodsot." – említi frappánsan Steve Williams, aki1999 és 2011 között volt a legenda ütőhordozója. Abban az óriási zajban, ami körülvette, nem lehetett önmaga. Mint később kiderült, kettős életet élt. Az egyik volt az, akit mindenki más láthatott, a fenomenális golfozóé, a Nike egyik legfőbb reklámarcáé, aki a külső szemlélők előtt boldog családi életet élt svéd feleségével és két gyermekével. De volt egy másik énje, amelyik többek között titokban Las Vegasba járt bulizni, és szexfüggőként 15 nővel biztosan megcsalta a feleségét, mert miután megnősült, akkor sem lassított. A nyomában járó bulvárújságokat, és a kalandjairól bizonyítékot szerző cápákat pedig a stábja segítségével szerelte le, amiben - és a kapcsolatok egyoldalú megszakításának brutális módjában - pedig Lance Armstrongban találhatunk ideillő párhuzamot.

Két világ között őrlődve


Közben láthatjuk, ahogy törött lábbal (!), óriási fájdalmak közepette, félelmetes lelkierőről tanúbizonyságot téve, megnyeri a 2008-as US Opent. 
"Tiger Woods elszakította a láncokat, amelyek a gyerekkorához kötötték, és a láncokat, amik a kiválasztottságához kötötték. Tiger Woods elszakította azokat a láncokat is, amik az évi 100 millió dolláros brandjéhez kötötték." – mondja ezzel kapcsolatban a róla szóló könyv szerzője. 
Hogyan lehet Tiger Woods felemelkedése, bukása, és visszatérése egy példa számunkra? | Eurosport
Vasárnap öt év után ismét tornát nyert Tiger Woods, minden idők egyik legnagyobb golfozója. A 43 éves amerikai golfozó életét több izgalom, fordulat tarkítja, mint sok más ember életét együttvéve. Woods élete olyan tanulságokkal szolgál számunkra, amikből a laikus is tanulhat, amelyet Wright Thompson ESPN The Magazine cikke alapján dolgozunk fel.
Jobb képet alakított ki magáról, mint amilyen valójában volt, de akadt egy sötét oldala, mert csillapíthatatlan volt a nők iránti vágya. Jött a média, amely lecsapott rá, a National Enquirer külön riportert állított rá. Olyan lett, mint az apja, szoknyavadász házas emberként. 
Meghódította a világot, a világ ezért visszavágott neki.
A fentebb említett Rachel Uchitel a második rész 28. percében bukkan fel névvel. Elmesélte a kapcsolatuk történetét, mely után stigmaként maradt rajta, hogy Tiger szeretője volt. Végül Melbourne-ben buktak le, mivel az NE oda is követte őt. Woods és a nő mindent tagadtak, hazaérve előbbi hazugságnak állította be a cikket felesége előtt, és még arra is képes volt, hogy egy félórás telefonbeszélgetésre összehozza őt (!) Uchitellel, aki azt mondta Elinnek, hogy nem igaz, amit a lap állít kettőjükről. 
Tiger lebukása után egyre több szeretőre talált rá a média, maguktól is jelentkeztek olyan nők, akikkel viszonya volt, és akikkel azt éreztette, hogy különlegesek és hogy örökké velük marad. Mindenki az egyetlen akart lenni, aztán kiderült, hogy sok egyetlen volt. A hiénák pedig szétszedték Tiger Woodsot.
A hálaadás, amely megváltoztatta a (golf)világot | Eurosport
Múlt héten volt öt éve, hogy kirobbant a Tiger Woods-botrány. Az egykori világleső golfozó valószínűleg nem ünnepelte meg a jubileumot, ahogy gyaníthatóan volt felesége sem bontott pezsgőt a jeles évforduló tiszteletére. A botrány már rég elült, mégis van aktualitása. Ha másért nem, hát azért, mert a 2009-ben kirobbanó szexbotrány, pontosabban a következményei alapjaiban változtatták meg a golfvilágot.

Karma Police


Tönkrement a házassága, de a film azt sugallja, hogy egyszerűbb volt számára kitörölni a történteket, és több embert is az életéből, mint feldolgoznia az eseményeket. Tiger nem tudott megbirkózni a bonyolult érzelmeivel, mert erre nem készítették fel a szülei, akik arra tanították, hogy a minél sikeresebb golfszereplése miatt zárja ki az érzelmeket. 
Addigi hűséges caddie-je, Steve Williams engedélyt kért Tigertől, hogy az ő hiányában hadd dolgozhasson egy barátjának. Woods igent mondott, majd meggondolta magát, és ügynökén keresztül megüzente, hogy segédje ki van rúgva. De nem csak caddie-ként vált meg tőle, a barátságuknak is véget vetett azzal az emberrel, akinek az esküvői tanúja is volt, és aki ott volt mellette 13 éven át, azóta sem beszéltek.
Tiger Woods a mentális ereje miatt ért fel és csücsült a golf csúcsán éveken át, mert nagyszerű képességgel rendelkezett az érzelmei elkülönítésére, de ez tette lehetővé azt is, hogy kizárja az életéből a családját és a barátait, mivel egész identitása a golfban gyökerezik.
A Nike nem pártolt el tőle, sőt, és eléggé el nem ítélhető módon "A győzelem mindent elfeledtet"-szlogennel készített védencével új reklámot. De a karma büntetett, Tigert folyamatosan sérülések gyötörték, fejben szétesett, nem ment neki a játék sem, összeomlott. Újra láthatjuk a hírhedtté vált képsorokat arról, amikor 2017 májusában lekapcsolták őt az igazoltató rendőrök, fogalma nem volt magáról, ötféle gyógyszer nyomait találták meg a szervezetében. 
A király visszatért! Tiger Woods a Masters bajnoka, 11 év után nyert ismét Majort! | Eurosport
Tiger Woods győzelmével zárult a 83. Masters torna. Bő másfél évtizeddel ezelőtt ez a rövid kis mondat a világon senkit sem lepett volna meg, Tiger aktuális augustai sikere egy lett volna a megannyi Woods-győzelem közül. A mostani és a legutóbbi Masters győzelem között azonban eltelt 14, hol botrányokkal, hol sérülésekkel, olykor kihagyásokkal és kétségekkel teli év.
Earl Woods felépítette a tökéletes golfgépet, a külsőségek számítottak, és amíg a versenyeket, az ellenfeleket Tiger kiválóan tudta kontrollálni, az érzelmi fejlődése elmaradt. 
A gyógykezelésnek köszönhetően tisztán és egészségesen mászott ki a gödörből, gerincfúziós műtétje után visszatért a golfhoz is, 301 napot követően versenyzett újra. Mindezek után nyerte meg a 2019-es Masterst, amihez képest Leonardo di Caprio Oscar-díjjal jutalmazott "alakítása" A visszatérő c. filmben a fasorban sincs. 
A Tiger a világ valaha élt egyik legnagyobb sportolójának pályáját és az esendő ember botlásait, ezt a kettősséget mutatja be. Tiger Woods karrierje egy befejezetlen szimfónia, a 15-szörös Major-bajnok zseni az ötödik hátoperációja után is a visszatérésre készül, hogy 45 felett is elkápráztassa rajongóit. A hírek szerint az önéletrajzi könyvén is dolgozik, amiben remélhetőleg elmeséli, mi és miért történt vele, aminek az értékelését ebben a filmben elsősorban nem tőle, hanem a környezetétől tudtuk meg eléggé plasztikus módon. 
Tiger Woods újabb hátoperáción esett át, nem tudni mikor kezdi a szezont | Eurosport
Magyar idő szerint tegnap éjfél körül került nyilvánosságra, hogy Tiger Woods újabb, immáron ötödik hátoperációján esett át. A beavatkozásra a napokban került sor, egyelőre biztosat nem tudni, hogy a 15-szörös Major-bajnok legenda mikor térhet vissza a pályára. Woods menedzsmentjén keresztül annyit üzent, hogy a két hét múlva esedékes Farmers Insurance tornát és az azt követő Genesis Invitational viadalt biztosan kihagyja.
BMW PGA Championship
Tiger Woods erősebb és magabiztosabb, mint áprilisban, győzni megy az idény második Major tornájára
18/05/2022 10:56
Golf
Tiger Woods: "Sokkal erősebbnek érzem magam mint a Masters idején"
16/05/2022 10:47