Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Michael Block, egy valószínűtlen sztár története, aki meghódította az idei PGA Championshipet

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 22/05/2023 - 18:23 GMT+2

Szürreális történet egy 46 éves golfozóról, aki civilben klubpro, óránként 125 dollárért ad golfórákat, ám az idény második major-tornáján, a PGA Championshipen olyat tett, amiről még hosszú éveken át fognak beszélni.

Michael Block

Fotó: AFP

A mögöttünk hagyott hétvégén rendezték a golfozók idénybeli második major-tornáját, a PGA Championshipet.
A tornát a LIV-sorozat sztárja, az amerikai Brooks Koepka nyerte, aki két ütés előnnyel zárt a norvég Viktor Hovland előtt, és ezzel már pályafutása ötödik major-sikerét aratta. Hovlanddal együttállásban zárt másodikként a negyedik napon hatalmasat hajrázó Scottie Scheffler, aki ezzel visszavette a világranglistán az első helyet Jon Rahmtól, ám a torna végén mégsem ezekről a világsztárokról beszéltek, hanem egy bizonyos Michael Blockról, aki a verseny utolsó napján nem keveset tett azért, hogy egy ideig róla szóljanak a hírek.
Persze ne vegyük el a dicsőséget Brooks Koepkától, aki áprilisban karnyújtásnyira volt már attól a bizonyos ötödik major-sikertől, ám a Masterst végül a spanyol Jon Rahm nyerte, pedig Koepke utcahosszal vezetett az utolsó nap előtt. Az amerikai, aki szintén a PGA Tour dezertőrei közé tartozik, és már a LIV-sorozatban gyűjtögeti győzelmeit, férfiasan bevallotta, hogy egyszerűen elizgulta az utolsó napot, ennek tudható be a leolvadása.
A PGA Championshipen azonban nem tette már meg ezt a szívességet az ellenfeleknek, vasárnapi magabiztos játékával bebiztosította 2018 és 2019 után karrierje immáron harmadik PGA Championship-győzelmét, összességében pedig az ötödik major sikerét.
Persze Koepke története is megérne egy misét, pályafutása eleje mindennek nevezhető, csak szokványosnak nem, illetve az utóbbi években a komolyabbnál komolyabb sérülések sem kerülték el, amelyekből kőkemény munkával újra fel tudta építeni magát, ám ez a történet most nem róla szól, róla majd egy másik alkalommal beszélünk.
Most Michael Blocké a rivaldafény, egy 46 éves golfozóé, aki 125 dollárért ad órákat a golfklubjában, mint klubpro, és akinek a PGA Championship idei kiírásának legnagyobb sztoriját köszönhetjük. Block pályafutása során játszott már a PGA Championshipen, de sohasem tudta beverekedni magát a CUT-ba, két nap után mindig elvérzett. Idén azonban nem! Kiegyensúlyozott teljesítménnyel menetelt végig egy borzasztóan nehéz pályán, az első két napon a CUT-ot két egyaránt 70 ütéses kört követően teljesítette, majd a harmadik napon is 70-nel zárt.
Ez első blikkre talán magas score-nak tűnhet, ám egy major-tornán, nehéz pályabeállításokkal és nehéz időjárási körülmények közepette, egyáltalán nem az. Főleg annak fényében nem, hogy Block az utolsó napot mindössze hat ütés hátránnyal az első 10-ben kezdhette meg az éllovas Koepka mögött, nem mellesleg a sportág jelenlegi talán legnagyobb sztárjával és arcával, Rory McIlroyjal egy párban, amely szintén nem hétköznapi egy Block-szintű játékos számára. A torna természetesen hemzsegett a PGA- és a LIV-sorozat sztárjaitól, a két rivális versenysorozat nagymenői annak rendje és módja szerint presztízscsatát vívtak a végső győzelemért, ám szinte mindenki a 46 éves amerikainak szurkolt, aki a slusszpoént vasárnapra tartogatta.
Block nem kezdett jól, az első 9-en két bogey-t is ütött, majd sorozatban parra hozott lyukak után következett a par 3-as 15-ös szakasz. Saját bevallása szerint az elütőn állva nem gondolkodott, csinált egy próbalendítést, aztán elütötte a labdát, ami ezt követően nyílegyenesen, pattanás nélkül egyből a lyukban kötött ki. Egy hole-in-one valószínűsége nagyon kicsi, egy major-tornán ütött hole-in-one-nak még kisebb, de – és igen, tudjuk még fokozni - egy major-torna negyedik napján ütött ásznak még annál is kisebb.
A közönséget már addig is lenyűgözte Block története, visszafogott, szerény személyisége, de ez új szintre emelte a szurkolók által csak "Vasaltgatyás Rockynak" keresztelt Blockot. Maga a játékos nem hitte el, hogy ászt ütött, még annak ellenére sem, hogy valószínűleg tisztában volt azzal, hogy pusztán egy szép ütés miatt nem lép az ember elé egy játékostárs gratulálni. Block többször megkérdezte McIlroyt, hogy a labda valóban a lyukban kötött-e ki, egyszerűen nem akarta elhinni, pedig McIlroy győzködte, hogy pattanás nélkül hullott a labda a lyukba. A közönség tombolt, nem mellesleg a korábban szerzett két bogey így semmissé vált.
"Nem láttam, hogy bement volna. A közönség éljenzett, szóval úgy voltam vele, hogy 'köszönöm'. Újra éljeneztek, így azt hittem, hogy közel volt. Rory aztán megfordult és azt mondta, hogy a lyukban van. Aztán elkezdett ölelgetni, én meg 'miért ölelget engem Rory?” – emlékezett vissza a szürreális pillanatra a torna hőse.
"Soha életemben nem volt még hole-in-one-om" - árulta el Block később.
Valószínűleg ez volt a legszürreálisabb pillanat, amit életemben átéltem. Csodálatos. Egy álmot élek meg. Ennél jobb már nem lesz, esélyem sincs rá."
Block a tornán végül a 15. helyen zárt, ezért a teljesítményért összesen 288 333 dollárt kapott, ám látva a játékát és a személyíségét, biztos lehet abban, hogy a szponzorok sorban fognak állni és egyre másra kapja majd a tornameghívásokat a PGA Tourra.
"Fantasztikus ütés volt" - mondta McIlroy. "Ez a lyuk egész héten kifogott rajtam, és akkor jön Michael és ezt csinálja - a labdája egyenesen a lyukba megy. Hihetetlen volt Michaellel játszani. Mindketten nagyszerű támogatást kaptunk, de neki sokkal jobban szurkoltak, érthető módon, mivel klubpróként ilyen helyzetben van, és ilyen jól játszik, és egy major utolsó napján még mindig versenyben van. Igazán lenyűgöző volt. Megtiszteltetés volt kimenni és megosztani vele a pályát 18 szakaszon át” – tisztelgett riválisa előtt Rory McIlroy.
picture

Rory McIlroy és Michael Block

Fotó: AFP

A csütörtöki első kör felénél a pályán adott interjúja során Block, az Arroyo Trabuco Club prója, szerényen csak annyit mondott, hogy örül, hogy itt lehet és csak jól akarja érezni magát. Ennek fényében teljességgel érthető, hogy vasárnap alig akarta elhinni, hogy a nagy Rory McIlroyjal játszhat majd 18 szakaszt és esélye lesz még akár a végső győzelemre is. Amúgy ő volt az egyetlen a mezőnyben helyet kapó 20 head pro közül, aki bejutott a CUT-ba.
A hole-in-one után az adrenalin valószínűleg túl sok volt Block számára, ugyanis a 16-ost bogey-ra hozta, ám a befejező két szakaszon – a 18-ason up and downnal – part játszott, így végül élete hetét és pályafutása legemlékezetesebb versenyét a 15. helyen fejezte be. Block ezt követően szerényen megölelte McIlroyt, majd szelfizett a négyszeres major-bajnokkal. A mostani helyezés amúgy a pénzdíjon felül helyet garantál számára a jövő évi PGA Championshipen, ki tudja, hogy egy év múlva mire lesz képes, főleg egy rakás PGA Tour-indulást követően.
Block amúgy kisebb történelmet írt, hiszen 1986 óta az övé a legjobb eredmény, amit egy klubpro elért a PGA Championshipen. Amikor ezzel szembesítették, csupán ennyit bírt kipréselni magából: "Sírni fogok, pedig megígértem magamnak, hogy nem sírok. Jól fogom érezni magam [a pénzzel], ez fontos a családnak. Nagyon boldog vagyok a legboldogabb fickó a világon".
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés