Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

US Masters: Scottie Scheffler a bajnok, világelsőként csak a hatodik játékos, akinek sikerült ez a bravúr

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 11/04/2022 - 11:14 GMT+2

Két hónap alatt nagyot fordult a világ Scottie Schefflerrel, aki négy tornát és majd’ 9 millió dollárt nyert ezen időszak alatt.

Scottie Scheffler

Fotó: Getty Images

Scottie Scheffler győzelmével zárult a 2022-es US Masters. Az utolsó napot három ütéssel az élről kezdő amerikai golfozó az idény elején még nem rendelkezett tornagyőzelemmel, ám miután Phoenixben megtört a jég egyszerűen képtelen nem nyerni. Utolsó hat tornájából immáron a negyediket húzta be, 56 nap alatt kis híján 9 millió dollárt keresett. Scheffler mögött Rory McIlroy zárt másodikként pályafutása legjobb Masters eredményét elérve ezzel, míg Tiger Woods a 47. helyen fejezte be a tornát.
A világelső Scottie Scheffler nyerte a sportág első számú golftornáját, a 2022-es Masterst. Mondhatnánk nem történt semmi különös, hiszen Scheffler amióta rájátszásban megnyerte a Waste Management Phoenix Opent igazából nem talál legyőzőre, kis túlzással, ahol elindul, ott nyer. Scheffler elképesztő sorozata 56 nappal ezelőtt vette kezdetét, Phoenix után győzött az Arnold Palmer Invitational tornán (egyike a rangos meghívásos versenyeknek), majd a World Golf Championship sorozatba tartozó Match Play verseny trófeáját is megkaparintotta, ezzel egy időben a világelsőséget is. A Mastersre már világelsőként érkezett, végig nagyszerűen játszott, a vasárnapi utolsó kört három ütés előnnyel várhatta. Az elején még szoros volt a zárónap, a rajongók megkapták, amiért fizettek, az ausztrál Cam Smith szokásához hűen hidegvérrel játszott és zárkózott Schefflerre. Közben a karrier grand slamre hajtó Rory McIlroy pár szakasszal előrébb élete játétával rukkolt elő Augustában, ám igazából mindkét rivális csak megszorítani tudta Schefflert, ideig óráig.
McIlroy hajrája arra azért elegendő volt, hogy élete legjobbját produkálja 64-es körével Augustában, illetve, hogy a torna történetének legjobb zárónapi teljesítményét nyújtsa holtversenyben. Az északír klasszis a habra a koktélcseresznyét a 18-ason egy felejthetetlen megoldással tette fel, egyszersmind egyértelműsítve, hogy bizony egy korszakos zsenivel van dolgunk, ha valakinek netán az utóbbi időszak hullámvasút szerű produkciói miatt megingott volna a bizalma benne.
picture

Rory McIlroy

Fotó: AFP

Ami Cam Smitht illeti, az ausztrál esélyei a hátsó 9-en fogytak el, amikor a 10-es és a 12-es szakasz között egy bogey-birdie-dupla-bogey sorozatot produkált. Scheffler mindeközben végtelenül kiegyensúlyozottan játszott, még az is belefért, hogy a 18-ason duplázott és négyet puttolt. Érdekes, hogy az utolsó szakaszon a sportág történetében Scheffler lett mindössze a második, aki egy „négy putt” ellenére is Majort tudott nyerni, a másik David Toms, aki 2003-ban hasonló körülmények között nyert PGA Championshipet.
Scottie Scheffler uralta a 2022-es Masters utolsó három körét, győzelme megkérdőjelezhetetlen, a zöld zakó és mellé a 2,7 millió dolláros rekord győzelmi prémium teljesen megérdemelten lett az övé. Ő lett az ötödik golfozó, aki világelsőként érkezett Augustába és négy nap elteltével győztesként is távozott. A 25 éves golfozó negyedik tornáját nyerte 56 nap alatt, egy idényben a Masters utánig négy tornagyőzelemmel – beleértve a zöld zakó megnyerését – csak Arnold Palmer állt még 1960-ban, ráadásul mindössze a nyolcadik játékos, aki 25 éves korára Masters-bajnoknak mondhatja magát.
picture

Tiger Woods

Fotó: AFP

Ami pedig Tiger Woods szereplését illeti, nos, aki az ötszörös bajnok esetleges győzelmét várta, annak csalódnia kellett, ugyanakkor hiba lett volna Woodstól a végső győzelmet elvárni. Plusz 13-as eredménye (47. helyere volt elegendő) pályafutása leggyengébb Masters-produkciója, ám ezúttal ez a részvétel nem feltétlenül a sikerről szólt, pontosabban nézőpont kérdése, hogy mit veszünk sikernek. Woods 508 nap után, egy borzalmas autóbalesetet követően tért úgy vissza, hogy még ő maga sem tudta, hogy mire számítson. A szétroncsolódott lába bírta a terhelést, ám még hosszú út áll előtte saját bevallása szerint a rehabilitációban. Hogy a versenynaptára hogy áll majd össze Woodsnak, az egyelőre kérdéses, de egy biztos, ha az egészsége engedi, akkor a jubileumi 150. Openen ott lesz St. Andrewsban, amely Augusta mellet a másik kedvenc pályája. Ahol ráadásul szintkülönbséggel nem kell számolnia...
2022 US Masters, végeredmény:
Scottie Scheffler 69-67-71-71—278 (-10)
Rory McIlroy 73-73-71-64—281 (-7)
Shane Lowry 73-68-73-69—283 (-5)
Cameron Smith 68-74-68-73—283 (-5)
Collin Morikawa 73-70-74-67—284 (-4)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés