Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még mindig van új autós baleset a nap alatt (videóval)

Lantos András

Publikálva 10/04/2021 - 20:03 GMT+2

Amikor az ember azt gondolja, már mindent látott autósport rajongóként, akkor az élet valahogy mégis elő tud állni valami újjal.

Incidente Turvey, Vergne, Dennis, E-Prix Roma, SNTV

Fotó: SNTV

Vannak az autósportnak olyan momentumai, amikor azt hisszük, ennél furcsább már nem jöhet. És ilyenkor mindig tévedünk.

Amikor 1999-ben Peter Dumbreck autója úgy röppent fel a le mans-i aszfaltról, mint egy száraz falevél, azt gondoltuk, már mindent láttunk. Amikor 2009-ben Franz Engstler ütközött a biztonsági autóval, valami hasonlót éreztünk. Pedig mindig van tovább.
A római Formula E hétvége első szabadedzése egy olyan balesettel ért véget, amilyen talán még sosem volt. De ha mégis akad, csak a legjobb emlékezetűeknek rémlik valószínűleg. Íme:
picture

Baleset a római Formula E edzés végén

Mindez már a szabadedzés leintése után történt. Ahogy az a Formula E-ben megszokott, a versenyzők ilyenkor csinálnak még egy gyakorló rajtot, mielőtt a boxba hajtanának. Összesen nyolc autó várt türelmesen a sorára, amikor egyszer csak megérkezett Oliver Turvey, szinte versenytempóban.
A dolog annyira váratlan volt, hogy még a kamerák sem tudták rendesen rögzíteni. A NIO 333 autója mellett Jake Dennis és Jean-Eric Vergne egy helyben állógépe került darálóba.
A látvány többszöri megtekintés után is meghökkentő, ám brit versenyzőt később az egyik összetört rivális, Dennis védelmébe vette, miután kiemelte, sem sárga, sem piros zászlóval nem jelezték, hogy valamire figyelnie kéne az érkezőknek. Tegyük hozzá azt is, az edzés nem a szokásos módon ért véget, hanem Tom Blomqvist „falmászása” után piros zászlóval.
Ettől függetlenül voltak páran, akik görbén néztek Turvey-re az eset után, mivel a pályán történő rajtgyakorlás nem újdonság, így tudnia kellett, hogy a rajtegyeneshez (Rómában máshol van a rajt és a cél) közelítve pályán álló autókra kell számítania. Dennis szerint valószínűleg elfelejtette, és a csapat sem szólt rá.
A bajnokság élmenőit amúgy maga a baleset helyszíne cseppet sem nem lepte meg: a kétszeres bajnok Vergne, a listavezető Sam Bird és Dennis is kijelentette, a tempós és teljesen beláthatatlan hatos kanyar az utána következő rajtegyenessel egy igazi balhé-mágnes. Egyből kérték is a pálya áttervezését.
És a csattanó a végére. Vergne az eset után azt nyilatkozta, ez volt élete első olyan balesete, amiből semmit sem látott. De annyira azért nem tudta megzavarni, hogy később ne nyerje meg az első római futamot, méghozzá emlékezetes és némileg szerencsés körülmények között. Összesen három éllovas (Stoffel Vandoorne, Oliver Rowland és Lucas Di Grassi) esett ki előle, de ezt utólag már senki sem fogja megkérdezni.
Íme az idei második Formula E futam összefoglalója:
picture

Szoros verseny, drámai koccanások - összefoglaló a Róma ePrix-ről

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés