Toto Wolff szerint a botrányos hétvége után megfelelő irányba indult el a Forma–1.


Az 2022-es autók leleplezésével nagy figyelem irányult a Forma–1 új szabályaira az előző hetekben, ám nemcsak a gépek terén hoz változást a sportág. Az Abu-Dhaiban lezajlott események után az FIA-nak felül kellett vizsgálnia, miért úgy alakult a szezonzáró, ahogy, követtek-e el hibát az eljárás során, és egyáltalán, ki legyen a versenyigazgató jövőre. Az az indulatok ismeretében gyakorlatilag borítékolható volt, hogy 2022-ben már nem Michael Masi ül a versenyigazgatói székben, ez így is lett.
Spanyol Nagydíj
Leclerc nyerte az időmérőt
EGY NAPJA
Az FIA új elnöke, Mohammed Ben Sulayem azonban (az érdekes módon a Ferrari autóbemutatójára rászervezett eseményen) egy sor egyéb változást is bejelentett. Idén rögtön két versenyigazgató, Eduardo Freitas és Niels Wittich kerül a mély vízbe, akik más sorozatokban már komoly rutint szereztek. Ráadásul vezető tanácsadói minőségben visszatért az a Herbie Blash is, aki korábban Charlie Whiting mellett dolgozott hosszú éveken át.
A versenyirányítás munkáját ezen kívül egy videóbíróhoz hasonló rendszer is segíti majd, ahonnan teljesebb képet kaphat az ügyeletben lévő versenyigazgató. Tavaly a csapatok és a versenyirányítás közti kommunikációt az adásokba is bejátszották, ám a kontextusból kiragadott párbeszédek inkább csak a nevetség tárgyává tették az F1-et, ezeket be is tiltották. Jobban védik a versenyigazgatót is, akihez nem kapnak a csapatfőnökök közvetlen kapcsolatot, hogy nyugodtabban hozhasson döntést.
Ezeket a változtatásokat a Mercedesnél örömmel fogadták, Toto Wolffa The-Race szakportálnak azt mondta, megfelelő irányba indult el a sportág. „Az bizonyos, hogy a versenyigazgató nem egy egyszerű munka. Mindenképpen jó, hogy két tapasztalt ember is érkezett. Ugyanakkor az őket támogató struktúra is fontos. Nem csak a versenyigazgatói szoba, hanem távvezérlő is, amely visszajelzései alapján könnyebben hoznak döntést a versenyigazgatók.”
Azt hiszem, hogy az előző években kissé szabadon értelmezték a szabályzatot. Szóval igen, boldog vagyok azzal, amit az új elnök bevezetett.
Masi kirúgásával kapcsolatban egyből megjelentek a háttérben megbúvó Mercedes-szálra rámutató összeesküvés-elméletek, Wolff szerint azonban az istállónak semmi köze nem volt a döntéshez. „Nem igaz, hogy a fellebbezés visszavonásának köze volt bárki FIA-tól való távozásának. Nem tudom, honnan jönnek ezek a hírek. Úgy gondolom, a döntéshozatal folyamatának átalakítására sport és technikai oldalról egyaránt szükség volt a Forma–1-ben.”

Toto Wolff

Fotó: Getty Images

Wolff bármennyire is kritikus volt az FIA-val szemben, mindig ódzkodott attól, hogy nyíltan csalással vádolja a szervezetet. „Szó sem volt bundáról. De a körülmények és a döntések egyaránt példátlanok voltak. Az pedig sokkolt minket, ahogyan idáig jutottunk. Három körrel a vége előtt jött az üzenet, hogy nem engedik el a lekörözötteket. Három vagy négy perccel később pedig hirtelen két másik üzenet jött a semmiből.”
„Most már nyilvánvalóan tudjuk, hogy mi zajlott a háttérben, amiről akkor nem tudtunk. És a bajnoki cím elment. Egy szó szerint félperces döntéshozatali folyamat után. Ez az, ami példátlan. Ugyanakkor tovább kell lépnünk, ez már a múlt. És az elnök által bejelentett intézkedések után ezt félre kell tennünk. Elfelejteni azonban nem fogjuk. Egészen egyszerűen azért nem, mert az nem lehetséges” – mondta Wolff, hozzátéve: mostantól már csak a 2022-es idényre fókuszálnak.
Lewis Hamiltonvalamelyest élesebben fogalmazott az FIA döntései kapcsán, szerinte a bizalmat „egyetlen szempillantás alatt el lehet veszíteni” és „a bizalom elnyeréséhez sok időre” van szükség. Bár a hétszeres világbajnok rendkívül csalódott volt a tavaly történtek miatt, az újonnan meghozott intézkedéseket ő is biztatónak tartja, viszont az említett bizalmat csak akkor fogja tudni visszanyerni az FIA, amennyiben a gyakorlatban is működnek a reformok.
„Habár a múltat nem változtathatjuk meg és semmi sem változtathat azon, ahogyan akkor vagy most érzem magam a helyzettel kapcsolatban, jó látni, hogy az FIA megtette a lépéseket a fejlődés érdekében. Úgy gondolom, hogy az elszámoltathatóság a kulcs. Arra kell használnunk ezt a helyzetet, hogy biztosítsuk, senkivel ne történhessen ez meg ebben a sportágban” – nyilatkozta a Mercedes bemutatóján Hamilton.

Lewis Hamilton

Fotó: Getty Images

„Ugyanakkor figyelemmel kell tartanunk, hogy valóban lássuk ezeket a változásokat. És hogy a szabályokat igazságosan, pontosan és kiszámíthatóan alkalmazzák. Nálam a hit és a bizalom egymás mellett van. Épp ezért a bizalmat egyetlen szempillantás alatt el lehet veszíteni. A bizalom elnyeréséhez pedig sok időre van szükség. Nem tudtam róla, hogy ez lesz, de a bejelentés lehet az első lépés ebbe az irányba.”
Ez persze nem szükségszerűen változtat meg mindent. Látnunk kell a valódi tetteket, ami szerintem még időbe telik.
Hamilton az előző idényt követő elvonulásáról is beszélt. „Minden szezon végén elgondolkozol, felmerül az a kérdés, hajlandó vagy-e rászánni azt az időt, ami egy világbajnoki címhez kell. Szerintem sokan alulbecsülik, mi kell ahhoz, hogy valaki világbajnok legyen. Nagyon sok részből áll, nem csak annyi, hogy megjelenünk és vezetjük az autót. Az a kérdés: erre akarjuk áldozni az időt? Hiszel abban, hogy képes vagy ugyanazon a szinten folytatni?”
„Számomra ez egy teljesen normális mentális folyamat, amire most természetesen egy másik, súlyosbító tényező is rávetült. Elvégre egy kicsit elveszítettem a hitemet abban a sportágban, amit az egész életemben imádtam. Általában nagyon eltökélt vagyok, és szeretek arra gondolni, hogy ezek a pillanatok meghatározóak lehetnek egy pályafutásban, ám én nem hagyom, hogy az enyémben is az legyen. Épp ezért arra fókuszálok, hogy a lehető legjobb legyek, és még erősebben térjek vissza.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Spanyol Nagydíj
Leclerc nyerte a második szabadedzést, megérkeztek a Mercedesek
TEGNAP 16:20
GP Miami
Már a Ferrari üldözi a Red Bullt, ütközéssel ért véget Schumacher legjobb versenye
09/05/2022 14:50